Top 10 Gezelligste Steden Van Nederland

Canal in Amsterdam

De gezelligste steden van Nederland kun je bezoeken om een dagje langs winkels te struinen of een weekendje in te spenderen. We vinden het in Nederland heel belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft, en daardoor zijn er veel leuke steden om te bezoeken. Dankzij de rijke historie van veel steden hangt er een ontzettend gezellig sfeertje, een echte combinatie van modern en oud. Je voelt je al snel thuis in de stad, en er valt ook nog eens vanalles te beleven.

In de unieke en gezelligste steden kun je door kleine, knusse straatjes wandelen. Ga op zoek naar een leuke boutique winkeltje, of strijk neer bij een gezellig restaurantje met een huiselijke sfeer. Kenmerkend voor de gezelligste steden van Nederland is de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen. Maar waar vind je deze steden nou precies? Dit zijn de top 10 gezelligste steden van Nederland.

1. Maastricht

Maastricht is de meest Bourgondische stad in ons eigen landje, en ze weten daar wel wat lekker eten en drinken precies inhoud. De gehele binnenstad lijkt gebouwd te zijn rondom kleine pleintjes, winkeltjes, restaurantjes en kerkjes. Er hangt een zeer gemoedelijke en rustige sfeer in deze zuidelijke stad, en men voelt zich er snel thuis.

Het idyllische centrum van Maastricht lijkt een openluchtmuseum, en blijkt altijd een feestje om gewoon doorheen te wandelen. Ook zijn er verschillende theaters en concertzalen, want er is altijd wel wat te doen in de stad. Gezelligheid is in Maastricht geen begrip, maar onderdeel van het leven.

2. Utrecht

Utrecht krijgt regelmatig de vergelijking met Amsterdam, terwijl deze vergelijking niet te maken valt. Hier hangt er een veel gemoedelijker sfeertje, en Utrecht voelt ook een stuk minder druk aan als Amsterdam. En juist daarom is het ook een prima stad om te bezoeken en te ontdekken.

De binnenstad is uniek, en leuke winkeltjes gaan op tussen unieke eettentjes. Je kunt langs de grachten wandelen, of even op een willekeurig terras neerstrijken. In Utrecht weten ze hoe gezelligheid moet worden uitgestraald, en er zijn genoeg plekjes binnen of buiten, om heerlijk te ontspannen in deze gezellige plaats.

3. Amsterdam

Amsterdam zit vaak vol met toeristen die speciaal voor de ‘Nederlandse’ cultuur afreizen naar onze hoofdstad. Maar wanneer je jezelf buiten de toeristische paadjes waant, kom je er al snel achter dat Amsterdam reuze gezellig is.

In de Jordaan hangt nog het echte Amsterdamse sfeertje, en de deur staat bij de bruine cafés altijd open. Maar ook als je een stuk verder de Pijp induikt, kom je al snel leuke straatjes tegen en de echte Amsterdamse sfeer. De mensen zijn vriendelijk, en in de kleine restaurantjes kun je nog steeds heerlijk eten voor een eerlijke prijs.

4. Breda

Breda combineert statige panden, grachten en een moderne studentenstad tot een unieke mix. De stad ademt gezelligheid uit, en het lijkt soms wel alsof men zich nergens over druk hoeft te maken. 

In Breda worden veel muziekevenementen georganiseerd, en er is dan ook altijd wel wat te beleven in de stad. Maar in de straatjes vind je ook perfecte plekken om te borrelen, of mogelijkheden om aan te schuiven in een restaurantje voor een oer hollands diner. En wanneer is het nou gezelliger in Breda, dan de koudere maanden tijdens carnaval. 

5. Arnhem

Rust en ruimte is kenmerkend voor de unieke Nederlandse stad Arnhem. Met een rijke historie en unieke omgeving, voel je jezelf al snel thuis in deze warme stad. De stad heel lang een belangrijk centrum voor handel geweest, wat je terugziet in alle hoeken van het centrum. In het centrum kun je plaatsnemen bij gezellige tentjes zoals Barley’s Biergarten, terwijl je binnen een kwartiertje tussen het groen staat op de Hoge Veluwe.

6. Den Haag

Den Haag staat te boek als een zeer diverse stad, met eerlijke, maar vriendelijke inwoners. Het centrum van Den Haag is verrassend gezellig, en heeft het mooie Binnenhof als blikvanger. Wandel eens door de oude Middeleeuwse straatjes, en je komt gezellige terrasjes tegen in kleine hofjes.

Je staat binnen 15 minuten op de boulevard van Scheveningen, waar het altijd gezellig is. Het lijkt hier wel alsof je in een compleet ander land bent beland. Je kunt hier naar het casino, het theater bezoeken, wat overheerlijke vis scoren of gewoon langs alle winkeltjes slenteren op zoek naar een restaurantje.

7. Groningen

Groningen is een unieke, oude stad met een zeer gezellige binnenstad. In het binnenste gedeelte van de centrum zijn auto’s verboden, waardoor je rustig op straat kunt lopen. De Grote Markt staat vol met gezellige kroegjes, en om iedere hoek staan prachtige oude gebouwen.

Overdag kun je heerlijke winkelen in de Groningse straatjes en de dag afsluiten bij een leuk restaurantje. Maar als echte studentenstad heeft Groningen ook een prima uitgaansleven. Alle kroegen en bars blijven tot in de late uurtjes open, waar het nog lang onrustig en gezellig blijft.

8. Rotterdam

De meeste gezellige steden in Nederland zijn al zeer oud. Rotterdam oogt wat jonger, en dit komt ook omdat de stad volledig opnieuw is opgebouwd na de tweede wereldoorlog. Maar de Rotterdammers maken er het beste van, en weten wel wat gezelligheid is.

Ondanks de grootte van de stad, weet het toch intiem en gezellig te blijven. Rotterdam staat bekend om zijn knusse restaurantjes, waar met liefde en passie wordt gekookt. En qua kunst, maar ook op het gebied van cultuur geen betere stad, want Rotterdam speelt hier een grote rol in.

9. Zwolle

De Hanzestad Zwolle is een van de charmantste steden van Nederland. Het is een stad van brede straten, verborgen tuinen en unieke grachten. Je kunt in deze stad een zeer leuke stadswandeling maken, met diverse gezellige stops langs kroegjes en restaurantjes.

Zwolle is een echte Hollandse stad om een weekendje te vertoeven. Je kunt naar hartelust shoppen, bijkomen op een Zwols terrasje, het leuke Museum de Fundatie bezoeken of gewoon langs de grachtjes slenteren om vervolgens een knus restaurantje op te zoeken.

10. Dordrecht

We openen de lijst met Dordrecht, een gezellig stadje die vaak over het hoofd wordt gezien door de grote broer, Rotterdam. Dordrecht is al een zeer oude stad, met rijke historie en gebouwen uit vroegere tijden.

In het centrum van de stad hangt een gezellig en gemoedelijke sfeertje. Niemand heeft haast, en iedereen begroet je met een glimlach. De Dordrechters zijn trots op hun stad. Je kunt hier heerlijk genieten op een terrasje, of diverse musea en minuscule straatjes verkennen op jacht naar een uniek item.

Wat vond je van dit artikel?

Alle winnaars van De Slimste Mens van de afgelopen 10 jaar

Top 10 Beste Italiaanse Automerken