Top 10 Gevaarlijkste Wegen van Europa

Voor de één een noodzakelijk kwaad om ergens te komen maar voor vele anderen een dagelijkse hobby. Autorijden is niet meer uit het leven weg te denken.

Waar Nederland bekend staat om haar uitgebreide en veilige wegennetwerk, is dat in veel andere landen toch iets anders. Benieuwd waar het helemaal opletten geblazen is? Dat lees je hieronder in de top 10 gevaarlijkste wegen van Europa.

1. Pasubio, Italië

In de Italiaanse provincie Veneto vind je boven op het Pasubiomassief de ‘strada delle 52 galerie’,. Dit is Italiaans voor ‘weg met de 52 tunnels’. Zoals de naam al doet vernoemen zijn er op dit ‘geitenpaadje’ in totaal 52 tunnels.

De weg is uit militaire overwegingen in de eerste wereldoorlog aangelegd, oorspronkelijk alleen om materiaal per ezel te vervoeren. Nadien zijn auto’s er ook gebruik van maken en wegens de vele dodelijke ongelukken is het lange tijd verboden toegang geweest voor motorvoertuigen.

Hoewel dit vandaag de dag niet meer het geval is en de vergezichten absoluut spectaculair zijn, zijn er maar weinigen die met plezier de rit maken en dat kunnen wij goed geloven!

2. Transfagarasan, Roemenië

Zuidelijk gelegen in de Roemeense Karpaten ligt de Transfagarasan. Ook deze weg is als strategische militaire route aangelegd en niet veel later in het landelijke wegennetwerk opgenomen.

Het verbindt de regio’s van Transsylvanië en Walachije en meet ongeveer 90 kilometer. Wegens de grote hoeveelheden snel is de Transfagarasan tussen oktober en juni overwegend gesloten. Toch zorgt het in de korte periode dat de weg geopend is en dikwijls een snelheidslimiet van 40 km/h kent voor vele (dodelijke) ongevallen.

Zeker nu de weg een cultstatus gekregen heeft door de uitverkiezing van Top Gear tot één van de mooiste wegen ter wereld om op te rijden.

3. Patiopoulo-Perdika, Griekenland

Binnen Griekenland is dit bergweggetje tussen Patiopoulo en Perdika bekend als extreem gevaarlijk. De meeste Grieken nemen dan ook liever de veel langere (maar ook veel veiligere) omweg.

De weg wordt met name gebruikt door schapenherders en wordt absoluut niet aangeraden aan mensen die niet extreem bekend zijn met het rijden in de bergen.

Onverhard, vol putten, smal, haarspeldbochten, honderden meters afgrond zonder vangrails en extreem glad bij regen of mist. Moeten we nog doorgaan?

4. The Cat & Fiddle, Verenigd Koninkrijk

Beeld: Wikimedia / Philip Halling

Officieel heet deze weg de A537 doch geven wij de voorkeur aan de lokale bijnaam ‘The Cat & Fiddle’ of het nog bruuskere ‘The Widow Maker’. De fantastische baan om op te rijden heeft deze bijnaam al meermaals waargemaakt en staat derhalve bekend als meest gevaarlijke weg van het Verenigd Koninkrijk.

In een periode van 4 jaar zijn er bijna 50 zwaargewonden of doden gevallen op slechts een klein onderdeel van de weg.

Ondanks het gemakkelijk is om je te vergapen aan het prachtige uitzicht midden in het Engelse nationaal park Peak District absoluut opgepast dus wanneer je The Cat & Fiddle oprijdt!

5. Furka Pass, Zwitserland

De baan over de Furka pas zal vele filmliefhebbers bekend zijn door de James Bond film ‘Goldfinger’ waarbij de spion in zijn Aston Martin DB5 racet met een Ford Mustang.

Omdat de weg tot een hoogte van bijna 2.500 meter gaat is hij grote delen van het jaar gesloten wegens sneeuwoverlast of andere gevaarlijke omstandigheden.

Omdat de weg even mooi is als dat hij verraderlijk is toch voor de meeste mensen die onderweg zijn van Bern naar Milaan het half uurtje omrijden waard.

6. Kustwegen, Kroatië

De Dalmatische kust in Kroatië staat met name bekend als vakantieplek met duizenden eilandjes in een azuurblauwe zee. Maar ook de wegen maken bij de meeste bezoekers een diepe indruk.

Heerlijke wegen om over te rijden en vaak vergezeld met een prachtig uitzicht over de vele stranden. Het voorname probleem is met name dat de wegen dikwijls krap en in beide richtingen zijn, zonder dat er enige afscherming is tussen de beide banen en ook de dieptes aan de kustzijde.

Voeg daar de vele bochten die blind worden genomen nog eens aan toe en het levert bijna iedere rit levensgevaarlijke taferelen op.

7. Atlantic Ocean Road, Noorwegen

Bij goed weer is de 8,3 kilometer lange Atlantic Ocean Road een waar genot en voor vele toeristen in Noorwegen de reden om een omweg te nemen. Over acht verschillende bruggen wordt het eiland Averoy verbonden met het vasteland van Molde.

De problemen ontstaan met name bij het omslaan van het weer, iets dat in Noorwegen bijzonder vaak en ook vrij plotseling kan gebeuren.

Direct gelegen aan de machtige Atlantische Oceaan hebben orkaanwinden vrij spel op de omgeving, net als de golven die soms woest over de wegen beuken, wat al tot vele ongelukken geleid heeft.

Een verstandig mens bekijkt daarom altijd eerst de weersvoorspelling voordat hij deze route neemt.

8. Stelvio Pas, Italië

De Stelvio is met name bekend als legendarische beklimming in de Giro d’Italia en is volgens vele rijders de zwaarste in de gehele wielerwereld.

Afhankelijk van de zijde is de Stelvio tussen de 22 en 28 kilometer lang en bestaat hij uit 40 of 48 messcherpe haarspeldbochten die zelfs de meest bekwame bestuurder nog in de problemen kunnen brengen.

9. Passage du Gois, Frankrijk

Misschien wel de meest bijzondere weg in deze top 10 is de Passage du Gois, een verbinding van 4,5 kilometer in lengte tussen het vasteland en het eiland van Noirmoutier. De weg is vrij recht en helemaal vlak.

Het grootste gevaar op de Passage du Gois is verrassend genoeg de kans op verdrinken. Tweemaal per dag wordt de weg bij hoogwater overspoeld door de Atlantische oceaan. Daarom is het kort voor de opkomst van het hoogwater ten strengste verboden de weg te betreden.

Jaarlijks wordt hier een beroemde hardloopwedstrijd gehouden waarbij de renners vlak voor het opkomen van de vloed aan hun race beginnen. De winnaars eindigen dikwijls al met natte voeten en de allerlaatsten zullen de laatste meters zwemmend moeten afleggen.

10. Trollstigen, Noorwegen

Voor de laatste gevaarlijke weg in deze top 10 gaan we terug naar het zuiden van Noorwegen. Niet ver van de Atlantic Ocean Road ligt de Trollstigen, een adembenemende baan bestaande uit elf haarspeldbochten.

Zoals vaker in Noorwegen zijn het wederom de weersomstandigheden die het doen. De baan zelf verkeert in niet al beste staat en dat wordt nog dikwijls verergerd door gladheid wegens regen of vorst en mist.

De weg is zo gevaarlijk dat hij zelfs opgenomen is in de lijst met 50 gevaarlijkste wegen ter wereld!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Prefab Woningen

Top 10 grootste evenementenhallen ter wereld