Top 10 Gevaarlijkste Haaien ter Wereld

Haaien hebben een behoorlijk slecht imago, omdat ze zwemmers en duikers aan zouden vallen. In principe geldt dit voor slechts 12 van de 375 verschillende haaiensoorten, die wereldwijd in zeeën en oceanen voorkomen.

De witte haai is de gevaarlijkste haai ter wereld. Deze haaiensoort kan tot wel 6 meter lang worden en heeft maar liefst 300 vlijmscherpe tanden waarmee het de krachtigste beet heeft van alle dieren ter wereld.

Statistisch gezien loop je dan ook een grotere kans om door de bliksem te worden getroffen dan dat je door een haai wordt aangevallen. Desondanks presenteren we je onderstaande top 10 met gevaarlijkste haaien ter wereld, zodat je weet welke exemplaren je vooral niet kunt vertrouwen als je ze tijdens het nemen van een frisse duik toevallig tegenkomt.

1. Witte haai

De witte haai is de grootste en dodelijkste haai die je in de wereldzeeën en -oceanen tegen kunt komen. Hij kan tot ruim 6 meter lang worden en is in staat om zich met een snelheid van bijna 65 kilometer per uur door het water voort te bewegen.

De bek van de witte haai bevat maar liefst 300 vlijmscherpe tanden, waarmee het roofzuchtige dier zijn beoogde prooi flink kan toetakelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een beet van deze haai een kracht van maar liefst 18.000 Newton heeft.

Dat is de krachtigste beet in de hele dierenwereld. Zo’n 30 tot 50 procent van de jaarlijkse haaienaanvallen waarbij mensen gewond raken of te komen overlijden houdt verband met een ronduit onplezierige ontmoeting met een witte haai.

2. Tijgerhaai

Dit oceanische roofdier kan tussen de 4 en 5 meter lang worden. Voor wat betreft z’n voedselvoorziening is de tijgerhaai niet bepaald kieskeurig. Met zijn extreem scherpe tanden bijt hij zich vast in alles dat zijn pad kruist.

Tijdens het bij elkaar sprokkelen van zijn dagelijkse kostje maakt hij slim gebruik van zijn camouflagetechniek, zodat hij snel en gemakkelijk toe kan slaan als zijn prooi (te) dichtbij is gekomen.

Tijgerhaaien houden zich graag op in tropische en subtropische wateren, waar ze door de plaatselijke bevolking vaak actief worden geruimd, zodat voorkomen wordt dat toeristen door hen worden aangevallen.

3. Stierhaai

De stierhaai, ook wel bekend als “Zambezi haai” of “Lake Nicaragua haai” is te vinden in de ondiepe en warme wateren van Midden-Amerika, Australazië, India en de Atlantische kust van Afrika.

Het bijzondere aan deze haai is dat hij ook voor lange periodes in zoet water kan overleven, waardoor zijn jachtterrein ook uit rivieren kan bestaan. Het gedrag van de stierhaai is ronduit onvoorspelbaar, waardoor hij letterlijk levensgevaarlijk is.

Hij vertoont tegenover indringers sowieso een sterk territoriaal gedrag. Dit type haai stond ooit als dodelijk zeemonster symbool voor de beroemde speelfilm Jaws.

4. Oceanische witpunthaai

Deze haai wordt ook wel de bruine haai genoemd. Het grote dier beweegt zich langzaam voort in het water, maar dat betekent zeker niet dat hij niet gevaarlijk is. Oceanische witpunthaaien staan namelijk negatief bekend om hun agressieve gedrag.

De beroemde Franse oceanograaf Jacques Cousteau omschreef deze dieren zelfs als ‘de gevaarlijkste haaiensoort ter wereld’. Deze zwemmende roofdieren bevinden zich meestal in tropische wateren op een diepte tussen de 30 en 150 meter.

Vanwege hun kwalitatief hoogwaardige vlees, vinnen en olie maken mensen actief jacht op deze haai.

5. Grote blauwe haai

De grote blauwe haai is niet bepaald honkvast. Hij leidt een zwervend bestaan door de Noord-Atlantische Oceaan en legt daarbij soms wel afstanden van 2.000 tot ruim 3.000 kilometer af.

In tegenstelling tot veel andere haaien in deze top 10, geeft de grote blauwe haai de voorkeur aan diepe koele wateren. In principe zou je deze haai bijna overal ter wereld in de zeeën en oceanen tegen kunnen komen.

Alleen in het gebied rond Antarctica is hij tot op heden nog nooit gesignaleerd.

6. Kortvinmakreelhaai

Pas goed op als je een kortvinmakreelhaai in het water tegenkomt, want het zijn razendsnelle zwemmers. Ze kunnen topsnelheden tot ruim 70 kilometer per uur bereiken en behoren daarmee ook meteen tot een van de snelste haaiensoorten ter wereld.

Ten opzichte van z’n lichaamslengte beschikken de kortvinmakreelhaai over een uitzonderlijk groot brein, dat ervoor zorgt dat het beest de intelligentie bezit om op basis van zicht, geur én gehoor op een prooi te jagen.

Ondanks hun snelheid en slimheid is de populatie aan kortvinkmakreelhaaien de afgelopen decennia behoorlijk afgenomen, waardoor het momenteel tot een bedreigde diersoort wordt gerekend.

7. Zandtijgerhaai

Deze haai wordt ook wel de grijze verpleegsterhaai genoemd. Eigenlijk is die alternatieve benaming heel erg verwarrend, want deze haai behoort helemaal niet tot de categorie verpleegsterhaaien. Het is namelijk een familielid van de grote witte haai.

Het dier heeft een puntige kop, kleine ogen en een groot lichaam. Van zandtijgerhaaien is bekend dat ze goed in gevangenschap kunnen overleven. Vandaar dat je ze regelmatig in dierentuinen tegen kunt komen.

Het bijzondere aan dit soort haaien is dat ze hun drijfvermogen kunnen reguleren door middel van het inslikken van lucht.

8. Zwartpunthaai

De zwartpunthaai heeft een robuust en spoelvormig lichaam met een spitse snuit en lange kieuwspleten. Als deze haai de aanval inzet op een school kleine vissen, dan doet hij dat meestal door ronddraaiende sprongen uit het water te maken.

Zwartpunthaaien komen vooral in tamelijk ondiepe wateren van tropische en subtropische kustlijnen voor. Op het eerste gezicht lijken het vrij lome zwemmers, maar vergis je niet… Als deze haai een bepaald doel in zicht heeft kan hij opeens razendsnel accelereren.

Kruist tijdens je verblijf in het water een zwartpunthaai je pad, dan is er kans dat hij interesse in je toont.

9. Hamerhaai

In tegenstelling tot de verpleegsterhaai, gaat de hamerhaai ‘s nachts graag alleen op pad om z’n dagelijkse kostje bij elkaar te roven. Overdag zijn dit soort haaien echter een stuk socialer.

Ze zwemmen dan vaak in scholen door tropische en subtropische zeeën en oceanen. Onderzoekers vermoeden dat de hamerhaai zijn typische kopvorm door evolutie heeft gekregen, omdat hij op die manier beter kon gaan zien.

De bevolking van Hawaii beschouwt deze gevaarlijke haaien als een van de goden van de zee.

10. Verpleegsterhaai

De verpleegsterhaai voelt zich het meest thuis op de bodem van kustregio’s in tropische en subtropische wateren. Hij komt voornamelijk in de Atlantische en Stille Oceaan voor. Op het eerste gezicht komt dit type haai vrij onschuldig over, maar schijn bedriegt.

Het zijn regelrechte roofdieren, die met name ‘s nachts in groepsverband actief zijn. De keus om in de nachtelijke uren op jacht te gaan heeft te maken met het feit dat verpleegstershaaien niet genoeg snelheid kunnen maken om hun rondzwemmende prooien gemakkelijk te pakken te kunnen krijgen.

Dat blijkt echter een stuk makkelijker te gaan als deze slapen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Best Betaalde Banen Zonder Diploma

Top 10 Meest Gevaarlijkste Slangen Ter Wereld