Wanneer we denken aan de gevaarlijkste dieren van Nederland, komen veel mensen niet verder dan een schattige kitten. Maar om een aantal gevaarlijke dieren tegen te komen, hoef je helemaal niet af te reizen naar de jungle of de woestijn. Want hoewel de meest gevaarlijke dieren van Nederland niet heel vaak voorkomen in onze natuur, zijn ze er wel.
De teek is het gevaarlijkste dier van Nederland. Het kleine beestje komt veel voor in de bossen maar ook in andere natuurgebieden. Ze bijten zich ongemerkt vast op je lichaam en kunnen nare ziektes overdragen.
Je hoeft nu niet direct bang te worden, want de Nederlandse natuur is zeer veilig. Incidenten en ongelukken met wilde of gevaarlijke dieren komen zelden voor. De meeste dieren in Nederland vormen dan ook bijna geen gevaar voor de mens. Maar er zijn er een aantal waar je voor wilt oppassen. Dit zijn de top 10 gevaarlijkste dieren van Nederland.
Inhoudsopgave
1. Teek

Het gevaarlijkste diertje van Nederland is een zeer klein beestje. Teken komen voor in bossen, laten zich vallen en bijten zich vast in de huid van mensen. Wanneer je gebeten wordt door een teek, loop je kans om de ziekte van Lyme op te lopen. Je kunt gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ervaren door Lyme.
Om het risico op Lyme te verkleinen, is het belangrijk om na een boswandeling het lichaam te controleren op teken. Verwijder een teek altijd met een tekenpen, en zorg ervoor dat het beestje op de juiste manier wordt verwijderd.
2. Pieterman

De pieterman is een kleine vis van ongeveer 12 centimeter die op de bodem leeft. Maar ondanks zijn vriendelijke naam, heeft de pieterman een paar giftige stekels op zijn rug zitten. Het gif van de pieterman zorgt ervoor dat je last krijgt van hoofdpijn, hartkloppingen, koorts, duizeligheid en braken.
Het beste tegengif tegen steken van de pieterman is warmte, het gif wordt afgebroken door de steekwond in warm water onder te dompelen of door bijvoorbeeld een föhn op de wond te richten. Win altijd medisch advies in nadat je bent gestoken door een pieterman.
3. Adder

De adder is de enige Nederlandse slang die giftig is voor mensen. De adder is lastig te zien en vrij klein, waardoor mensen kans hebben om op of naast de adder te stappen, die dan kan bijten. Na een beet van een adder kun je klachten ervaren zoals overgeven, misselijkheid en duizeligheid.
Voor volwassenen hoeft een beet van een adder niet levensbedreigend te zijn. Kinderen lopen wel veel meer risico omdat ze een stuk kleiner zijn. Toch is het altijd belangrijk om na een slangenbeet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan.
4. Parelkwal

De parelkwal is een zeer mooie, paars gekleurde kwal. Maar net zoals bij veel kwallen, wil je ook bij de parelkwal niet te dicht in de buurt komen. Kwallen zorgen steeds vaker voor een echte plaag, waarvan een gebrek aan natuurlijke vijanden zoals tonijnen en andere soorten vissen de oorzaak zijn.
Wanneer je gestoken wordt door een parelkwal, moet je zo snel mogelijk de plek afspoelen met zout water en een koud kompres gebruiken. Symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.
5. Europese zwarte weduwe

Bij de zwarte weduwe denken we al snel aan een giftige spin in een tropisch klimaat. Toch is de Europese zwarte weduwe ook in opkomst in het Noorden van Europa. Steeds vaker wordt dit kleine, rood-zwarte spinnetje gezien in Nederland.
Een beet van een zwarte weduwe kan zorgen voor maagkrampen, verstarring, aangezichtspijn en zelfs verlamming. De spin valt niet snel aan, maar bijt meestal uit zelfverdediging. De zwarte weduwe komt steeds meer voor, wat te wijten is aan de opwarming van de aarde.
6. Europese wolf

De Europese wolf komt niet vaak in Nederland voor, en zal ook zeker niet heel snel een gevaar voor de mens vormen. Toch moet je er rekening mee houden dat de wolf een jager is en een wild dier. Hoewel aanvallen zeer zelden voorkomen, wil je niet te dicht bij een wolf in de buurt komen.
Een wolf zal een mens niet snel aanvallen, maar honden kunnen wel een reactie veroorzaken. Kleine honden worden gezien als potentiële prooi door een wolf, terwijl grote honden worden gezien als concurrenten. Het advies is dan ook om ver bij een wilde wolf vandaan te blijven.
7. Wesp

Dat kleine insecten ook gevaarlijk kunnen zijn bewijst de wesp wel. Een wesp is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wanneer je gestoken wordt door een wesp kan dit voor zeer nare gevolgen zorgen.
Wanneer je gestoken wordt door een wesp ervaar je een jeukende en stekende pijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je rondom de hals of op het hoofd wordt gestoken. Ook als je allergisch bent is een wespensteek zeer gevaarlijk, er kan een anafylactische shock ontstaan. Pas dus goed op met wespen en probeer ze te vermijden als het lukt.
8. Wild zwijn

Er zijn weinig dingen mooier dan wilde zwijnen in de natuur spotten. Ze zijn aan het rennen, wroeten en spelen met elkaar. Maar de mannetjes kunnen agressief zijn en mensen aanvallen.
Over het algemeen zal een wild zwijn niet zomaar aanvallen. Wanneer het voorkomt, is meestal een loslopende hond de oorzaak, waardoor het wild zwijn achter de hond aan rent en zo bij de baas uitkomt. Met deze sterke dieren wil je geen ruzie.
9. Geit

Je zult bij geiten niet direct denken aan een gevaarlijk dier, en dat is ook niet het geval. Een geit zelf vertoont geen gevaarlijk gedrag richting mensen. Maar het gevaar bij een geit zit hem in de Q-koorts. Het meeste risico op deze ziekte loop je tijdens de lammerperiode, wanneer de bacterie in de lucht kan zitten. Ook kan het via melk verspreid worden.
De klachten lijken op griep, en je kunt heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst ervaren.
10. Schotse hooglander

Deze imposante runderen kun je regelmatig tegenkomen in natuurgebieden of rondom bossen. De schotse hooglander is over het algemeen een vriendelijk dier, die graag op afstand toekijkt. De dieren zijn over het algemeen niet agressief, en zullen je vanuit zichzelf niet snel benaderen.
Een uitzondering is de periode waarop de Schotse hooglander een kalfje heeft gekregen. Ze doen er alles aan om de jongen te beschermen. Kom dus nooit tussen het rund en het kalf in te staan, want dan worden ze gevaarlijk.