Top 10 Gevaarlijkste Dieren van Europa

In tegenstelling tot alle andere werelddelen zijn echt gevaarlijke dieren in Europa behoorlijk zeldzaam. De meest dodelijke gevolgen, waar een dier bij betrokken is, hebben in Europa meestal een indirect verband.

De ijsbeer is het gevaarlijkste dier van Europa. Het is een van de weinige dieren die opzettelijk en zonder dreiging een mens zal doden. Het tweede meest gevaarlijke dier van Europa is het wild zwijn.

Denk in dat geval bijvoorbeeld aan een hond, hert of koe, die plotseling de weg oversteekt, waardoor een auto, die in volle vaart aan komt rijden crasht en de inzittenden dit ongeluk niet overleven.

Ondanks het bescheiden aantal gevaarlijke Europese dieren hebben we er toch 10 voor je weten te vinden, die we in het onderstaande overzicht graag aan je presenteren.

1. IJsbeer

De ijsbeer is een van de weinige dieren, die opzettelijk en zonder zich bedreigd te voelen mensen zal doden. In de meeste gevallen zal dit echter alleen gebeuren als de ijsbeer honger heeft.

Overkomt je dit onfortuinlijke lot, dan maak je als mens eigenlijk geen schijn van kans, aangezien je tegenstander 3 meter lang en zo’n 10 keer zwaarder dan jezelf blijkt te zijn. Net als alle andere berensoorten richt een ijsbeer zich tijdens de aanval op de kop van het slachtoffer.

Deze probeert hij met beten van zijn krachtige kaken te verpletteren. Kruist een hongerige ijsbeer je pad, dan is ook je kans op ontsnappen tamelijk klein, want deze dieren kunnen net zo snel rennen als een Olympische atleet en zijn zelfs nog beter op het gebied van zwemmen.

2. Wild zwijn

Het wilde zwijn, ook wel het everzwijn genoemd, is weliswaar een familielid van het varken dat je op een boerderij aan kunt treffen, maar daarmee houdt ook meteen elke verdere gelijkenis op.

Wilde zwijnen zijn namelijk harig, groot en kunnen zeer agressief zijn. Met een gewicht tot 200 kg en gewapend met scherpe slagtanden van 10 tot 12 cm lang zien ze er indrukwekkend uit.

Wilde zwijnen zijn daarnaast razend snel, want ze kunnen een topsnelheid van bijna 45 kilometer per uur bereiken. Met uitzondering van hun jaarlijkse bronstijd (van november tot januari), vallen wilde zwijnen doorgaans alleen mensen aan als ze zich bedreigd voelen.

Met name hun slagtanden kunnen ernstige verwondingen bij de slachtoffers opleveren.

3. Grote witte haai

Wat de meeste mensen niet weten is dat witte haaien niet alleen maar langs de kusten van Australië, Californië en Zuid-Afrika leven, maar dat ze ook in de Middellandse Zee voorkomen.

Deze enorme witte exemplaren vertoeven voornamelijk voor de kust van Zuid-Italië, maar ze zijn ook gesignaleerd in de wateren van Griekenland, Slovenië, Malta en zelfs Frankrijk. Griekenland spant op het gebied van haaienaanvallen zelfs de kroon.

Vanaf het moment dat dit actief werd bijgehouden zijn er al zo’n 9 a 12 mensen in de Griekse wateren overleden vanwege aanvallen van voornamelijk witte haaien.

4. Bruine beer

Er leven momenteel naar schatting zo’n 20.000 bruine beren op het Europese vasteland. Ze zijn doorgaans tussen de 250 en 400 kg zwaar en beschikken over massieve klauwen en krachtige kaken.

Bij een aanval zal de beer zijn prooi altijd in het gezicht proberen te bijten, met als doel diens kaak te breken. Slaagt die strategie niet, dan begint hij met z’n poten rond te zwiepen. Bruine beren staan er ook om bekend dat ze mensen aan kunnen vallen.

Zelfs als daarvoor geen enkele bedreigende aanleiding is. Kortom, niet bepaald het type knuffelbeer dat je graag onderweg tegen wilt komen.

5. Euraziatische wolf

Roedels mensenetende wolven komen we vandaag de dag niet meer tegen in Europa. Toch is het nog steeds mogelijk dat je door dit dier gebeten wordt als je er een tegen het lijf loopt. De kans daarop is overigens klein, omdat wolven altijd proberen om menselijk contact te vermijden.

De euraziatsische wolf komt met name in Baltische staten, zoals Letland, Litouwen en Estland voor. Krijg je toch een keer met een aanvallende wolf te maken, dan is dat in alle opzichten een behoorlijk onaangename belevenis.

Wolven richten zich bij hun aanval altijd op het zwakste, meest kwetsbare wezen, wat concreet betekent dat kinderen, gevolgd door vrouwen, als eerste zullen worden aangevallen.

Zodra wolven een prooi hebben neergehaald, scheuren ze diens lichaamsholte open en gaan ze rechtstreeks op de inwendige organen af.

6. Aspisadder

De aspisadder is waarschijnlijk de gevaarlijkste van alle Europese slangen. Hij komt in heel Zuidwest-Europa voor en heeft, zoals alle adders, een geavanceerd afgiftesysteem. Zijn grote intrekbare hoektanden zijn namelijk hol en injecteren de prooi als een injectienaald.

Als een beet van deze slang niet behandeld wordt, dan is er een kans van ongeveer 4 procent dat je het niet overleeft. Ondanks dit lage sterftecijfer, zijn de gevolgen van een beet van deze slang erg onaangenaam.

Je krijgt te maken met een intense, uitstralende pijn en de omgeving van de beet zwelt op en wordt in sommige gevallen zwart van kleur. Verdere symptomen kunnen onder andere hemorragische necrose (het afbreken van bloedvaten) zijn, waardoor je ogen worden aangetast en je met ernstige visuele beperking te maken kunt krijgen.

Ook kan er schade aan je nieren ontstaan, wat dan mogelijk tot je dood leidt.

7. Veelvraat

This image has an empty alt attribute; its file name is Gulo-gulo-1024x683.jpg

De veelvraat vind je in de poolcirkel. Daar heeft hij een legendarische reputatie op het gebied van wreedheid. Ondanks het feit dat deze beesten ongeveer hetzelfde gewicht hebben als een middelgrote hond, beschikken ze over voldoende kracht om een prooi aan te kunnen die vele malen hun eigen grootte is.

Het is niet alleen de kracht die hem tot een uiterst effectief roofdier maakt. Ze beschikken schijnbaar ook niet over enige angstgevoelens. Daarnaast hebben veelvraten ongelooflijk krachtige kaken, waarmee ze probleemloos botten kunnen kraken.

Hun te grote poten functioneren tenslotte niet alleen als sneeuwschoenen, maar dragen ook een set even grote en scherpe klauwen.

8. Mediterrane zwarte weduwe

Deze spin wordt in het algemeen als de meest giftige van Europa beschouwd. Je kunt ze in alle landen in het Middellandse Zeegebied tegenkomen. Daar worden ze ook wel steppespinnen genoemd.

De beet van een mediterrane zwarte weduwe voelt in eerste instantie slechts als een speldenprik. Maar vergis je niet, want dit onschuldige gevoel kan uiteindelijk uitgroeien tot een intense pijn. Je kunt na een beet van deze spin ook een andere aandoening krijgen, die bekend staat als latrodectisme.

Dit betekent dat je dan onder meer last krijgt spierkrampen, ademhalingsmoeilijkheden, onregelmatige hartslag, misselijkheid en braken. Dergelijke symptomen moet je absoluut serieus nemen, omdat deze in zeldzame gevallen fataal kunnen zijn.

9. Portugees oorlogsschip

De kwal met deze bijzondere naam is de gevaarlijkste in de Europese wateren. Maar goed bekeken is het eigenlijk helemaal geen kwal. Het is niet eens één dier, maar een hele kolonie van allemaal kleine diertjes, die bekend staan als zooiden.

Word je door een Portugees oorlogsschip gestoken, dan ontstaat er meteen een zweepachtige striem op je huid.

Daarnaast bezorgt het gif dat op dat moment wordt afgegeven je helse pijnen, die koorts, lichaamsschokken en een verminderde hart- en longfunctie worden opgevolgd.

Al deze lichamelijke reacties kunnen uiteindelijk tot iemands dood leiden.

10. Schapenteek

Terwijl de rest van de wereld zich zorgen maakt over muggen en malaria, zijn hier in Europa de schapenteken de kleine beestjes die voor allerlei verschillende – en vooral ook erg vervelende – ziekten verantwoordelijk kunnen zijn.

De manier waarop een teek te werk gaat is trouwens ook vrij onplezierig. Hij klikt zichzelf als het ware vast aan een gastheer en zuigt net zo lang bloed op totdat hij fit genoeg is en op barsten staat. Hoe brutaal dit gedrag ook is, het is over het algemeen ongevaarlijk voor de onfortuinlijke gastheer.

In ruil voor de warme bloedtraktatie kan de teek echter wel op een schaap de ziekte van Lyme, Q-koorts, lummelziekte of een door de teek overgedragen encefalitis activeren. Al deze ziekten zijn behoorlijk onplezierig. Zonder tijdige behandeling van de ziekte van Lyme of een teken-encefalitis kunnen op de lange termijn namelijk ernstige symptomen ontstaan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gebruikte Soorten Bouwmaterialen

Top 10 Dranken Met Het Hoogste Alcoholpercentage