Het grootste gedeelte van het wereldoppervlakte wordt bedekt door water in de vorm van oceanen en zeeën, in totaal zo’n 70%. Alhoewel de mens sinds zij voor het eerst op de wereld verschenen continu bij water leefde, zijn de oceanen een groot geheim. Zo is het marsoppervlakte bekender en beter beschreven dan de zeebodem.
Het gevaarlijkste dier in de zee is de witte haai. De witte haai is de grootste roofvis ter wereld en wordt gemiddeld 4 tot 5 meter lang. Het op een na gevaarlijkste dier in de zee is de steenvis.
Al die diepe wateren verbergen de sommigen van de meest spectaculaire, vreemde, opzienbarende en mysterieuze dieren op aarde. In deze lijst zie je een paar van de meest dodelijke zeedieren terug. Van de potentie om mensen te doden tot aan agressiviteit aan toe.
Dit zijn de top 10 gevaarlijkste dieren in de zee.
Inhoudsopgave
1. Witte haai

De witte haai is de grootste roofvis ter wereld. Gemiddeld worden ze zo’n 4 tot 5 meter maar de grootste exemplaren worden tot wel 6 meter groot en 2500 kilo zwaar.
Films zoals Jaws hebben de indruk gewekt dat de witte haai een meedogenloze mensenkiller is. In de realiteit zijn er ongeveer 75 dodelijke aanvallen gekend. Daarmee is de witte haai nog wel steeds één van de gevaarlijkste dieren in de zee.
2. Steenvis

De steenvis houdt het twijfelachtige record van de meest giftige vis ter wereld. Bijkomend probleem voor zwemmers is dat de steenvis bijna perfect gecamoufleerd is als een steen, je ziet hem dus gemakkelijk over het hoofd.
Steenvissen worden tot zo’n 40 centimeter lang en zijn een prachtig voorbeeld van dat iets niet groot hoeft te zijn om gevaarlijk te zijn. Het gif van een steenvis veroorzaakt een afschuwelijke pijn die tijdelijke verlamming en hartfalen kan veroorzaken.
Om deze reden zijn al veel nietsvermoedende zwemmers door verdrinking om het leven gekomen.
3. Zeeluipaard

Rond de Antarctische wateren vind je het dubieuze eindresultaat wanneer je een schattig zeehondje kruist met een hondsdolle pitbull. Zeeluipaarden heten zo dankzij hun gevlekte huid en staan als toppredator bovenaan de voedselpiramide.
Zeeluipaarden worden rond de 4 meter lang en hebben normaal zeehonden, pinguïns en vis op het menu staan. Omdat ze enkel in de ijzige wateren rond Antarctica zwemmen, komen ze niet vaak in aanraking met mensen.
Daardoor is het des te schokkender dat zeeluipaarden meerdere mensen hebben gedood, als laatste nog in 2003 toen een onderzoekster onder water getrokken is en door de zeeluipaard verdronken is.
4. Kubuskwallen

De familie kubuskwallen bestaat uit circa 50 verschillende soorten waarvan de meeste extreem giftig zijn. Kubuskwallen komen meestal rond zuidoost Azië voor, met name in de Noord-Australische wateren.
De zeewesp is één van beruchtste kubuskwallen en wordt beschouwd als dodelijkste kwal ter wereld. Eén zeewesp draagt genoeg gif bij zich om 60 volwassen personen te doden en de dood treedt meestal binnen vijf minuten al op wegens een hartverlamming.
Er is tegengif beschikbaar en mensen die een aanval overleven geven aan dat het voelt alsof ze gemerkt worden met een heet ijzer waarna de pijn alsmaar erger en erger wordt.
5. Zee-egels

En dan specifiek de ‘Toxopneustes pileolus’. De meeste sportduikers en snorkelaars zijn wel eens een zee-egel tegengekomen en met een beetje pech is er zelfs kennis gemaakt met de extreem scherpe stekels.
De Toxopneustes pileolus is echter van een geheel ander niveau aangezien deze zelfs in het Guinness Book of Records opgenomen is als meest giftige zee-egel en heeft al meerdere doden op zijn geweten.
6. Blauwgeringde octopus

Deze kleine octopussen, met hun schitterende iriserende kringen, spenderen het meeste van hun tijd in kleine scheuren en barsten rond de zeebodem. Ze kunnen zichzelf ook camoufleren rondom de koraalriffen in de Grote en Indische Oceaan.
De blauwgeringde octopus ziet er relatief normaal uit maar wanneer hij bedreigd wordt laat hij zijn ware kleuren zijn door de blauwe kringen te laten pulseren.
Dit is de laatste waarschuwing voor hij aanvalt met zijn neurotoxische gif tetrodotoxine, dat 1200 keer zo krachtig is als cyanide. Hierdoor is zelfs het kleinste schrammetje bij voorbaat al dodelijk.
7. Zeekrokodil

Geen lijst over gevaarlijke dieren kan zonder gigantische reptielen. Gelukkig voor deze lijst bestaat, wederom in Zuidoost Aziatische wateren, de zeekrokodil. Met een gewicht tot 1200 kilo en een maximale lengte van boven de zeven meter is het de grootste nog levende krokodillensoort ter wereld.
Op het menu van volwassen dieren staan grote vissen, vogels en andere gewervelden. Zo nu en dan worden grote prooien gevangen, bijvoorbeeld haaien, apen of gedomesticeerd vee. Naar schatting komen jaarlijks zo’n 50 mensen om het leven na een aanval door een zeekrokodil.
8. Kegelslakken

Ongelooflijk mooi maar ongelooflijk gevaarlijk. Dat is misschien nog wel de beste manier om de kegelslakken te omschrijven. Dankzij hun schitterende slakkenhuizen een favoriet onder de verzamelaars en daardoor helaas ook al de veroorzaker van vele dodelijke ongevallen.
Kegelslakken hebben een ‘harpoen’ waarmee zij vissen met gif injecteren en vervolgens vangen. Deze harpoen is scherp genoeg om een wetsuit of handschoenen te doorboren en bevat genoeg gif om 20 volwassen mannen te doden.
9. Tijgerhaai

Tijgerhaaien zijn het kleinere en agressievere broertje van de witte haai. Alhoewel ze ‘slechts’ maximaal 5,5 meter worden zijn ze niet minder gevaarlijk dan de witte haai. Tijgerhaaien staan erom bekend alles te ‘proeven’ zo zijn er bijvoorbeeld zelfs al verkeersborden in de maag van een tijgerhaai gevonden.
Ze komen met name voor rond tropische kustgebieden maar worden tegenwoordig zelfs sporadisch in de Middellandse zee en Noordzee gesignaleerd.
10. Zeeslangen

Deze zeer giftige dieren komen (uiteraard) voor in het zuidoosten van Azië en in Australië. Men vermoedt dat ze geëvolueerd zijn vanuit Australische (waar anders) landslangen.
Zeeslangen zijn extreem giftig en één druppel gif is al genoeg om drie volwassen mannen het loodje te laten leggen. Gelukkig zijn ze veel meer verlegen en minder agressief dan landslangen.
En mocht je al de pech hebben om gebeten te worden door een zeeslang dan is de kans alsnog groot dat het een zogenaamde ‘droge beet’ is waarbij, gelukkig maar, geen gif geïnjecteerd wordt.