Top 10 Formule 1 Coureurs Met De Meeste Overwinningen

In 2020 vierde de F1 haar 70-jarige jubileum. In die tijd is de Formule 1 uitgegroeid tot de Koningsklasse van de autosport met vele legendarische constructeurs en zeker ook coureurs.

Hedendaags maakt de Nederlander Max Verstappen furore en lijkt hij voorbestemd te zijn om hoog in alle recordlijsten te eindigen. Wie daar staan tot het zover is? Dat zie je hieronder in de top 10 Formule 1 coureurs met de meeste overwinningen.

1. Michael Schumacher

Deelnames: 308

Grand Prix overwinningen: 91

Eerste overwinning: 1992 GP België

Teams: Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes

De legendarische Schumacher heeft 7 wereldtitels bij elkaar geracet: 1 bij Benetton en nadien nog 6 bij Ferrari. Schumacher was dan ook de persoon die Ferrari bij de hand wist te nemen om samen naar grote hoogten te stijgen. De gehele racewereld was dan ook geschokt toen op 29 december 2013 bekend werd dat Schumacher bij een skiongeluk ernstig hersenletsel opgelopen heeft. Tot op de dag van vandaag is er weinig over zijn status bekend.

2. Lewis Hamilton (Engeland)

Deelnames: 256

Grand Prix overwinningen: 88

Eerste overwinning: 2007 GP Canada

Teams: McLaren, Mercedes

Het zal niet lang meer duren of de nummer 1 en 2 op deze ranglijst zullen van plekje wisselen. Lewis wordt al sinds zijn intrede in de F1 als één van de beste coureurs van het veld gezien maar sinds hij getekend heeft bij het ijzersterke team van Mercedes is er geen houden meer aan en vliegt hij alle records aaneen. Inmiddels heeft hij al meer podia behaald dan Schumacher en het zal niet lang meer duren voor hij ook qua overwinningen op eenzame hoogte zal staan.

3. Sebastian Vettel (Duitsland)

Deelnames: 247

Grand Prix overwinningen: 53

Eerste overwinning: 2008 GP Italië

Teams: BMW-Sauber, Toro Rosso, Red Bull, Ferrari

Eén van de meest talentvolle coureurs ooit en sowieso de jongste wereldkampioen ooit aangezien hij op 22-jarige leeftijd bij Red Bull al de wereldtitel wist te winnen. Tot de GP van Spanje in 2016, die gewonnen werd door Max Verstappen, was Sebastian Vettel ook de jongste coureur ooit die een overwinning behaalde. Na vier opeenvolgende titels bij Red Bull vertrok Vettel naar Ferrari, een huwelijk dat nooit volledig van de grond gekomen is.

4. Alain Prost (Frankrijk)

Deelnames: 202

Grand Prix overwinningen: 51

Eerste overwinning: 1981 GP Frankrijk

Teams: McLaren, Renault, Ferrari, Williams

Alain Prost was de grote rivaal van Ayrton Senna, ook al hebben ze zelfs nog als teamgenoten gereden. Beide waren vele klassen beter dan de concurrentie en het was indertijd alsof er een speciale race binnen de race was: Senna vs. Prost en dan de rest. Omdat Prost altijd een berekende coureur is geweest, zeker ten opzichte van de impulsieve Senna, werd hij ook wel ‘Le Professeur’ genoemd.

5. Ayrton Senna (Brazilië)

Deelnames: 162

Grand Prix overwinningen: 41

Eerste overwinning: 1985 GP Portugal

Teams: Toleman, Lotus, McLaren, Williams

Maar weinig coureurs zijn zo’n grote legenda als Senna. Bijna iedere liefhebber van de sport zal hem als meest getalenteerde en beste racer die de wereld ooit gezien heeft beschouwen. Zeker in de regen was de Braziliaan Senna onnavolgbaar en de hele wereld vraagt zich af hoe ver Senna nog had gekomen als hij niet in de ene verdomde race in 1994 te San Marino uit de bocht vloog en door een zware crash om het leven kwam.

6. Fernando Alonso (Spanje)

Deelnames: 311

Grand Prix overwinningen: 32

Eerste overwinning: 2003 GP Hongarije

Teams: Minardi, Renault, Ferrari, McLaren-Honda

De Spanjaard Fernando Alonso wordt door velen gezien als één van de beste coureurs ooit. Met Renault won hij tweemaal de wereldtitel in de F1. Omdat hij hierna tegen zijn verwachtingen in veelal bij constructeurs reed die toch geen geweldige wagen hebben weten te fabriceren zien vele liefhebbers dit als te weinig voor een coureur van zijn formaat. Vanaf 2021 keert Alonso weer terug in de F1 bij Renault, het team waar hij wereldkampioen geworden is.

7. Nigel Mansell (Engeland)

Deelnames: 191

Grand Prix overwinningen: 31

Eerste overwinning: GP Europa 1985

Teams: Lotus, Williams, Ferrari, McLaren

Nigel Mansell reed maar liefst 15 jaar in de Formule 1, waarvoor drie onafhankelijke periodes voor het roemruchte teams van Williams. In 1992 behaalde hij met deze formatie ook zijn eerste en enige wereldtitel. Hij zag dit als kroon op zijn carriere en besloot direct zijn pensioen aan te kondigen. Omdat hij te veel van het racen houdt is hij een jaar later alsnog op dat besluit terug gekomen. In 2010 reed hij met zijn zoons Leo en Greg nog in de 24 uur van Le Mans.

8. Jackie Stewart (Schotland)

https://www.youtube.com/watch?v=ohmt0l0FN4A

Deelnames: 100

Grand Prix overwinningen: 27

Eerste overwinning: 1965 GP Italië

Teams: BRM, Matra, March, Tyrell

Officieel geboren als John Young Stewart heeft Jackie Stewart in zowel 1969, 1971 en 1973 de wereldtitel F1 weten te behalen. Zijn 27e overwinning in de Duitse Grand Prix betekende voor toentertijd een recordaantal. In de voorlaatste race van het jaar 1973 overleed zijn teamgenoot na een fataal ongeluk. Hierdoor besloot Jackie Stewart per direct zijn racehelm aan de wilgen te hangen. Hierdoor miste hij op één race na zijn 100e start.

9. Jim Clark (Engeland)

Deelnames: 73

Grand Prix overwinningen: 25

Eerste overwinning: 1962 GP België

Teams: Lotus

Jim Clark is tweevoudig wereldkampioen F1. Zowel in 1963 als in 1965 schreef hij de wereldtitel op zijn naam. Jim Clark wordt door velen beschouwd als de beste coureur van zijn generatie, net als bijvoorbeeld Fangio, Senna, Schumacher en Hamilton. In 1968 kwam hij tijdens een Formule 2 race om het leven. Hij reed in de Formule 2 omdat er gedurende 4 maanden geen wedstrijden in de F1 werden verreden. Jim Clark werd slechts 32 jaar.

10. Niki Lauda (Oostenrijk)

Deelnames: 177

Grand Prix overwinningen: 25

Eerste overwinning: 1974 GP Spanje

Teams: March , BRM, Ferrari, Brabham, McLaren

Niki Lauda was een autocoureur uit Oostenrijk die uitgroeide tot één van de belangrijkste F1-Racers ooit. Hij behaalde in totaal drie wereldtitels waarvan de eerste in 1975. In 1976 leek hij wederom op de titel af te stevenen maar door een ongeluk vloog hij uit de bocht, waarbij zijn auto in brand vloog. Enkel dankzij het optreden van moedige collega’s heeft hij het weten te overleven. Zes weken later zat hij alweer in zijn bolide maar kon door de gemiste wedstrijden niet meer meedingen naar het kampioenschap. In zijn laatste jaren was hij adviseur bij Mercedes F1.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 lekkerste soorten witbier

15 Meest Voorkomende Soorten Borsten