Top 10 Europese Landen Met Het Meeste Overgewicht

Obesitas en overgewicht komt steeds vaker voor in onze huidige maatschappij. Binnen de Europese Unie zijn er zelfs meer mensen met overgewicht, dan met een gezond gewicht. Het verschil tussen obesitas en overgewicht is het BMI. Bij een BMI van 25 of hoger spreek je van overgewicht en bij 30 en hoger van obesitas.

Vooral onder mensen met een laag opleidingsniveau komt overgewicht veel voor. In Europa heeft bijna 20% van de lager opgeleide mensen obesitas. Bij een gemiddeld opleidingsniveau neemt dit percentage af naar 16% en bij een hoge opleiding naar 11,5%.

Ook leeftijd speelt een grote rol bij het krijgen van overgewicht en obesitas. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je gewicht toeneemt. Dit komt omdat het lichaam op latere leeftijd minder energie nodig heeft, maar mensen toch vaak dezelfde hoeveelheid blijven eten.

In vergelijking met andere Europese landen komt obesitas relatief weinig voor. In ons land is bijna de helft van de mensen te zwaar, maar heeft alleen 13% daarvan obesitas. In Italië en Roemenië komt het nog minder voor. Maar waar komt obesitas nu juist het vaakst voor? Wij hebben de top 10 landen met het meeste overgewicht in Europa op een rij gezet.

1. Malta

Dan zijn we nu aangekomen bij de nummer 1 van de lijst; Malta. Al jaren staat dit eiland in de Middellandse zee boven aan de obesitas lijsten. Ook in Malta is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken. Net als in Griekenland wordt ook in Malta traditioneel mediterraans gegeten, wat juist als een gezond dieet wordt gezien.

In de laatste jaren is Malta steeds toegankelijker geworden voor toeristen, wat er voor gezorgd heeft dat de Westerse eetgewoontes met veel vet en suiker ook zijn overgebracht. Dit, in combinatie met het gebrek aan sport en beweging, heeft ervoor gezorgd dat de overgewichtcijfers de pan uit rijzen. Het wordt zelfs gezien als de grootste gezondheidscrisis van het land.

2. Hongarije

We zijn aangekomen bij de top drie van onze lijst. Terwijl buurland Roemenië bijna onder aan de lijst bungelt, staat Hongarije op nummer drie. Tot wel 30% van de bevolking kampt met obesitas.

De reden waardoor Hongarije zo hoog op de lijst staat verschilt niet veel met de andere landen in de lijst. Te veel eten en een gebrek aan beweging komt in de meeste onderzoeken als de belangrijkste reden naar voren.

3. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk kampt al jaren met toenemende obesitas cijfers. Het is één van de meest frequente voorkombare doodsoorzaken. De minister van gezondheid noemde de toename van obesitas onder de jeugd zelfs een nationale crisis.

In het Verenigd Koninkrijk word de oorzaak vooral bij het eten gelegd. Al jong eten de Britten erg ongezond. Verschillende organisaties proberen met nieuwe wetten en regels over eten op scholen dit aantal naar beneden te brengen.

4. Tsjechië

Ook de Tsjechen zijn te vinden op onze lijst. Al jaren komt het land voor op lijsten waar de algemene gezondheid van een land wordt gemeten. Waar bij veel landen het dieet een grote rol speelt, spelen er in Tsjechië andere factoren mee.

De Tsjechen drinken gemiddeld erg veel alcohol en roken is ook nog steeds populair. Per jaar drinkt de gemiddelde Tsjech 13,7 liter pure alcohol. Hierdoor staan ze volgens sommige onderzoeken zelfs bovenaan de lijst van ongezondste landen ter wereld.

5. Ierland

Ook in Ierland is gewichtstoename een steeds groter wordend probleem. Vooral onder mannen komt obesitas veel voor. Onderzoek wijst uit dat 66% van de Ierse mannen te zwaar is en dit percentage neemt snel toe.

Verwachtingen zijn dat Ierland in 2030 het dikste land in Europa is. Een kwart van de Ierse kinderen kampt met overgewicht. Oorzaken liggen volgens onderzoek vooral bij het vette dieet en het gebrek aan sport en beweging.

6. Griekenland

Griekenland heeft een van de hoogste percentages obesitas ter wereld. In het land van de souvlaki en tzatziki is overgewicht een steeds groter wordend probleem. Meer dan 65% van de inwoners heeft een ongezond gewicht.

Het mediterrane dieet waar de Griekse keuken onder valt wordt gezien als een van de gezondste. De reden waardoor de Grieken tegenwoordig toch steeds dikker worden is vooral de steeds grotere westerse invloed. De toename van fastfood staat recht tegenover het gezonde mediterrane dieet van de Grieken.

7. Litouwen

Op nummer vier vinden we een land in het Noordoosten van Europa. Litouwen groeit de laatste jaren steeds sneller op de lijst met landen met het meeste overgewicht. Meer dan 60% van het land kampt met overgewicht.

Van dit hoge percentage heeft ruim 27% obesitas. Dit is te wijten aan het ongezonde dieet van de Litouwers. Daarnaast staat Litouwen boven aan de lijst als we kijken naar alcoholconsumptie, de gemiddelde Litouwer drinkt 15,2 liter per jaar.

8. Oekraïne

Op de nummer negen van onze lijst staat Oekraïne. Overgewicht en obesitas wordt gezien als een groeiend gezondheidsprobleem in het Oost-Europese land. Meer dan de helft van de Oekraïners is te zwaar.

Dit is volgende het Oekraïense gezondheidsministerie vooral te wijten aan de voeding van de jeugd. Uit onderzoek is gebleken dat 70% niet genoeg fruit, groente en zuivelproducten eet. Een ongezond dieet leidt vaak tot overgewicht.

9. Spanje

We beginnen onze lijst met de Spanjaarden. In Spanje neemt het percentage overgewicht erg snel toe, vooral onder jongeren. De vereniging voor kinderartsen kwam daardoor al met het advies dat kinderen meer moeten bewegen.

Als je als kind te zwaar bent, is er een veel grotere kans om op latere leeftijd overgewicht te krijgen of te houden. Mede hierdoor wordt verwacht dat het merendeel van de Spanjaarden in 2030 obesitas zal hebben.

10. Bulgarije

We gaan verder met de nummer zeven van de lijst; Bulgarije. Het zuidoost-europese land worstelt de laatste jaren steeds meer met overgewicht. Meer dan de helft van de mensen is te zwaar en 25% heeft obesitas.

De oorzaak zou kunnen liggen bij het dieet. Veel eten komt uit de frituurpan in Bulgarije. Ook is het erg normaal om de hele dag door te eten. De hoeveelheid zout en vet ligt ver boven het Europees gemiddelde, hierdoor neemt het percentage overgewicht steeds sneller toe.

Overzicht van de top 10 Europese landen met het meeste overgewicht

NummerLandInwoners met een BMI boven de 30
1Malta25,2%
2Hongarije20,6%
3Verenigd Koninkrijk19,8%
4Tsjechië18,7%
5Ierland18,2%
6Griekenland16,9%
7Litouwen16,6%
8Oekraïne16,5%
9Spanje16,2%
10Bulgarije14,4%

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Stranden Van Nederland

Top 10 Grootste Steden Van Indonesië