Top 10 ergste natuurrampen van de afgelopen 20 jaar

65 miljoen jaar geleden maakte een meteoriet een einde aan het tijdperk van dinosaurussen, dat honderden miljoenen jaren bestaan heeft. Ook in de miljoenen jaren daarna zijn er massa-extincties geweest die grote delen van het leven op aarde uitroeiden.

Ook in de menselijke historie zijn er natuurrampen geweest die bijna tot het einde van de mensheid hebben gezorgd, zoals 70.000 jaar geleden tijdens een vulkaanuitbarsting in Indonesië. Gelukkig hebben dat soort rampen zich al lange tijd niet voorgedaan maar dat wil niet zeggen dat mensen veilig zijn voor de krachten der natuur. Dat laat het komende lijstje wel zien. Dit zijn de top 10 ergste natuurrampen van de afgelopen 20 jaar.

1. Droogte in de Hoorn van Afrika (2011)

De lijst gaat van start met de enige niet orkaan- of aardbeving gerelateerde natuurramp maar die daardoor zeker niet minder erg is. Oorzaak van de crisis is een bijzonder sterke La Nina waardoor er twee regenseizoenen lang geen regen gevallen is. Tientallen miljoenen mensen en dieren zijn van deze regens afhankelijk waardoor in sommige gebieden tot wel 60% van het vee overleden is en er ongeveer 20 miljoen mensen in direct levensgevaar waren. Uiteindelijk zijn er ongeveer 250.000 mensen wegens de droogte en daaropvolgende hongersnood om het leven gekomen.

2. Aardbeving Nepal (2015)

De aardbevingen in Nepal waren een tweetal aardbevingen die kort na elkaar plaatsvonden. Na de eerste aardbeving eind april volgende twee weken later nog een beving van 7.4 op de schaal van Richter waardoor de toch al ernstig getroffen infrastructuur nog een laatste grote klap kreeg. Honderdduizenden mensen zijn door de ramp dakloos geworden. Voor 10.000 mensen liep het nog slechter af, zij lieten bij de aardbevingen het leven.

3. Tyfoon Haiyan (2013)

Supertyfoon Haiyan was niet enkel de zwaarste storm van het jaar 2013 maar met windstoten tot 378 km/h zelfs één van de zwaarst geregistreerde stormen ooit. De Filipijnen zijn het hardst geraakt maar ook in Micronesië, Hongkong, China, Taiwan en Vietnam was de schade groot. Bijna 12.000.0000 mensen zijn direct getroffen door de ramp en bijna 700.000 zijn hun woning verloren. Ruim 5.000 mensen hebben het leven gelaten en de schade wordt geraamd op ruim 14 miljard euro.

4. Orkaan Sandy (2012)

De zwaarste storm van het jaar daarvoor vond plaats in de Verenigde Staten. Orkaan Sandy raasde over de Caraïbische eilanden en nadien langs de oostkust van de VS tot deze in Canada oploste. Sandy is ook de grootste storm ooit die op de Atlantische Oceaan ontstaan is. Met circa 250 doden is het voor de Amerika’s een bijzonder dodelijk storm geweest. Met bijna 70 miljard euro aan schade is het ook één van de duurste stormen die er op de wereld geweest zijn.

5. Aardbeving Sichuan, China (2008)

Omstreeks 14:28 lokale tijd schudde de Chinese provincie Sichuan op zijn voegen. Hele dorpen en steden zijn door deze 7.8 op de schaal van Richter sterke aardbeving van de aardbodem geveegd. Door massale landverschuivingen werden rivieren geblokkeerd en ontstonden grote meren. Volgens de officiële cijfers waren er bijna 70.000 doden maar de vrees is dat dit aantal nog veel hoger ligt. Na twee maanden is er nog een varkentje levend onder het puin vandaan gehaald.

6. Aardbeving Kasjmir, Pakistan (2005)

Drie jaar eerder vond er op 8 oktober een zware aardbeving plaats in het noordoosten van Pakistan. De beving wordt geschat op 7,6 op de schaal van Richter en werd tot ver in India gevoeld. Initieel waren er ongeveer 70.000 doden. Omdat de regio kort nadien door een extreem vroege koudegolf getroffen werd zijn er nog ruim 5.000 mensen door onderkoeling overleden. Ruim 3 miljoen mensen zijn dakloos geraakt.

7. Aardbeving Haïti (2010)

Eén van de grootste humanitaire rampen in de afgelopen decennia was de aardbeving die het straatarme Haïti op 12 januari 2010 trof. Het epicentrum lag niet ver van hoofdstad Port-Au-Prince waar het grootste gedeelte van de gebouwen bezweek en honderdduizenden mensen in al die verwoesting het leven lieten. Naar schatting zijn er bijna 300.000 mensen om het leven gekomen en was na de aardbeving bijna 20% van de bevolking dakloos. Omdat het hypocentrum onder land lag kwamen de klappen extra hard aan.

8. Orkaan Katrina (2005)

Orkaan Katrina is één van de slechts drie orkanen van de vijfde categorie die in de Verenigde Staten aan land gekomen zijn. Het oog van de orkaan trok rechtstreeks over de staat Louisiana en met name New Orleans is hierdoor zwaar getroffen. Net als veel Nederlandse steden ligt deze stad immers rond het zeeniveau. Omdat door laks optreden verschillende verzorgingstehuizen en ziekenhuizen overstroomd zijn liep het dodental rap op, tot in totaal bijna 2.000 personen. Een aantal dat nog ‘meevalt’ aangezien er kort na de ramp de verwachting was dat het er eerder 15.000 zouden zijn.

9. Zeebeving Sendai, Japan (2011)

Op 11 maart 2011 werd het Japanse eiland Honshu getroffen de op 4 na zwaarste aardbeving ooit door mensen gemeten. De ongelofelijke 9.1 sterke zeebeving zorgde voor een tsunami die tot ruim 20 meter hoog was. De tsunami was bij de kerncentrale van Fukushima ruim 14 meter hoog en leidde hier tot een aantal ongelukken en zorgde voor de op één na grootste kernramp ooit. Omdat het vooruitstrevende Japan veel gebouwen aardbeving en tsunami-proof maakt heeft deze gigantische beving voor ‘slechts’ 16.000 doden gezorgd. De economische schade daarentegen betrof ruim 360 miljard dollar.

10. Tsunami Indische Oceaan (2004)

De catastrofe die op tweede kerstdag 2004 plaatsvond wordt als ergste natuurramp in de recente geschiedenis gezien. Net buiten het Indonesische Atjeh beefde de zeebodem met een onvoorstelbaar zware 9.4 op de schaal van Richter. De tsunami die hierop volgde heeft tot in Afrika voor doden gezorgd wat het de meest wijdverspreide natuurramp in de menselijke geschiedenis voor zover bekend maakt. 230.000 mensen zijn bij de allesvernietigende tsunami’s overleden, waarvan ruim de helft in Indonesië.

 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 leukste TV programma’s van de afgelopen 10 jaar

Top 10 Mooiste Glampings In Frankrijk