Top 10 Eredivisie Clubs Met De Meeste Marktwaarde

Fan zijn van een club, daar kies je niet per se zelf voor. Het is iets wat er bij sommige met de paplepel wordt ingegoten, en anderen zeggen dat ze ermee geboren zijn. Het is altijd pijnlijk als jouw clubje verliest, zeker als dat structureel is.

Een groot deel van de mate van succes van een club komt door de begroting. De begroting is iets anders dan de marktwaarde. De marktwaarde heeft namelijk te maken met de huidige waarde van de selectie, en andere bezittingen.

Het is enigszins arbitrair doordat een waarde van een speler natuurlijk niet vaststaat. Volgens de laatste berekeningen is dit in ieder geval de top 10 van de eredivisie.

1. AFC Ajax

Op 1 (natuurlijk) Ajax. Ajax is eigenlijk qua begroting altijd al de grootste club van Nederland geweest. Nu het de laatste jaren ook zeer succesvol is in Europa, en er grote talenten doorstromen, blijft de marktwaarde maar stijgen.

Op het moment van schrijven loopt deze waarde zelfs tegen de 300 miljoen euro aan; 291,45 om precies te zijn. Deze waarde is zoals gezegd een momentopname, maar er zijn geen signalen dat de marktwaarde van Ajax (sterk) gaat dalen.

Ook dit jaar doet de club weer actief mee op alle fronten, en breken er (grote) talenten door.

2. PSV

PSV doet het met net iets meer dan 163 miljoen ook zeker niet slecht. De club uit Eindhoven is in het kielzog van Ajax steeds groter geworden qua waarde.

Met een aantal gerichte investeringen is de selectie versterkt zodat de mix tussen ervaring en talent werd gewaarborgd.

Doordat er in het afgelopen seizoen wedstrijden in de Champions League zijn gespeeld is de portemonnee van PSV goed gespekt.

3. AZ Alkmaar

Je zou hier misschien Feyenoord verwachten, maar AZ heeft de club uit Rotterdam van de 3e plaats gestoten.

Een hele knappe prestatie natuurlijk, al zijn de verschillen niet groot. AZ heeft de laatste jaren een aantal goede spelers zien doorbreken, die voor mooie bedragen zijn verkocht.

Ook de resultaten in zowel de Nederlandse als Europese competities hebben geholpen. De weg omhoog is echt ingeslagen.

4. Feyenoord

Feyenoord is al jaren aan het kwakkelen, zowel qua beleid als qua resultaten. Het is dan ook geen verrassing dat het qua marktwaarde niet in de buurt komt van Ajax en PSV, en nu zelfs AZ voor zich moet dulden.

Met net iets meer dan 100 miljoen aan waarde doet de club het velen malen beter dan de rest van Nederland, het is bij lange na niet genoeg om bovenin mee te doen. Er moet iets veranderen voor de Rotterdammers. 

5. FC Utrecht

FC Utrecht probeert ook al een tijdje de weg omhoog in te slaan, maar dat gaat nog niet helemaal goed. De portemonnee van grootaandeelhouder Frans van Seumeren moet vaak worden getrokken om gaten in de begroting te dichten.

Dit alles heeft ertoe geleid dat FC Utrecht een marktwaarde heeft van net geen 40 miljoen euro. De club heeft potentie, maar het wil er nog niet écht uitkomen.

6. Sc Heerenveen 

Dan komen we nu echt bij de middenmoot. Een rijtje dat wordt aangevoerd door SC Heerenveen, de club uit Friesland.

Net iets meer dan Vitesse en goed voor een 6e plek. Er was een tijd waarin Heerenveen het ene na het andere talent scouten, om vervolgens met grote winst door te verkopen.

Dat is al een tijdje niet meer gebeurd. Toch doen de Friezen het niet onverdienstelijk. Net iets meer dan 25 miljoen qua waarde. 

7. Vitesse

Vitesse zit niet onder de 25 miljoen. Het zijn rumoerige jaren geweest voor Vitesse. Overname door Merab Jordania, die de club toch weer van de hand deed, en een legio aan huurspelers.

Dit soort spelers doen de waarde van een club niet stijgen, omdat ze er slechts tijdelijk spelen. Er zal iets structureels moeten veranderen, wil Vitesse echt meedoen aan de top van de Eredivisie. 

8. Willem II

In het seizoen 2019/2020 heeft Willem II het heel goed gedaan, waardoor ze in deze lijst zijn gekomen.

De ploeg uit Tilburg haalde zelfs Europees voetbal. Ook een aantal goede spelers zijn voor een goed bedrag verkocht, met als klapper Fran Sol.

De gezelligste club van Nederland heeft het in het huidige seizoen een stuk zwaarder. 

9. FC Twente

FC Twente speelde tot voor kort in de eerste divisie en stond op het rand van faillissement. Toch lijkt alles goed te komen, en ziet de toekomst er weer rooskleuriger uit.

De marktwaarde is momenteel net geen 20 miljoen, maar de potentie ligt een stuk hoger. Als alle schulden van het ingestorte stadion zijn afbetaald kan de club echt weer beginnen aan de weg omhoog. 

10. FC Groningen

Beeld: Flickr / Antoon Kuper

FC Groningen sluit deze lijst af. Een marktwaarde van net iets meer dan 15 miljoen euro is een redelijk bedrag, al is dit niet wat de Trots van het Noorden voor ogen heeft.

Een aantal jaren geleden werd er nog Europees gespeeld en waren velen topclubs bang voor de tocht naar Groningen. Het lijkt weer wat beter te gaan, zeker in het huidige seizoen. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Voetballers Aller Tijden

Top 10 Beste Nederlandse Turnsters