Aanvallen of verdedigen? Het is een keuze die de mensheid tijdens zijn millennia-lange bestaan talloze keren heeft moeten maken. En tijdens de strijd die op dat soort momenten ontstond, werden ook allerlei verschillende wapens ingezet.
Met name sinds het einde van de 19de eeuw zijn nieuwere generaties wapens steeds dodelijker geworden. In dit overzicht presenteren we je wat dat betreft de top 10.
Inhoudsopgave
1. B-41 waterstofbom

Ook deze bom werd door de Amerikanen ontwikkeld. Hij heeft een vernietigend vermogen van 25 megaton. Dat staat gelijk aan de explosieve kracht van 25 miljoen ton TNT. Als we deze capaciteit vergelijken met de hiervoor genoemde ‘Fat Man’, dan is de B-41 waterstofbom maar liefst 4,000 keer dodelijker.
De wereld kon in september 1960 voor het eerst kennis maken met het bestaan van deze waterstofbom, maar hij werd gelukkig nooit echt ingezet. Al vrij kort na de introductie ervan werd besloten om definitief afscheid te nemen van de B-41, omdat een daadwerkelijke inzet bij conflicten waarschijnlijk het einde van de wereld zou betekenen.
2. ‘Fat Man’ atoombom

De ‘Fat Man’ is de krachtigste atoombom die de mens ooit tijdens een oorlog heeft ingezet. De twijfelachtige eer hiervoor komt op het conto van de Amerikanen te staan, die het met 20 kiloton plutonium gevulde gevaarte op 9 augustus 1945 boven Nagasaki, Japan tot ontploffing brachten.
De bom zorgde ervoor dat zo’n 40.000 mensen op slag dood waren. Daarnaast overleden tal van Japanners enige tijd later als gevolg van de straling die het gebied daarna domineerde.
3. Hawker gevechtsvliegtuigen

Net als bij de tanks was ook de kwaliteit van de jachtbommenwerpers er in de Tweede Wereldoorlog er flink op vooruit gegaan. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de Hawker gevechtsvliegtuigen, die door het Britse leger werd ingezet.
Het feit dat deze toestellen een stalen romp hadden en voorzien waren van een vloeistof gekoelde motor droeg in hoge mate bij aan een betere inzetbaarheid. Daarnaast kon er tijdens de vlucht ook meer materieel worden meegenomen.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog transporteerden ze met name bommen, waarbij duizendponders het populairst waren. Later werden dit soort vliegtuigen ook met raketwerpers uitgerust.
4. Sherman M4 tank

Na de introductie van de soms krakkemikkige tanks tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden met name de Amerikaanse ontwikkelaars van wapentuig niet bepaald stil gezeten. Het resultaat van al die inspanning werd de Sherman M4.
Het was een tank die heel wat meer in z’n mars had dan zijn voorlopers. Sowieso was de snelheid van het gevaarte er een flink stuk op vooruit gegaan. Op de weg kon deze tank namelijk zo’n 50 kilometer per uur halen.
De Amerikanen bouwden in totaal ongeveer 40.000 exemplaren van dit voertuig, die met name tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet
5. MK-19 granaatwerper

De MK-19 granaatwerper werd in de Verenigde Staten ontwikkeld ten tijde van de Vietnamoorlog, die van 1955 tot 1975 duurde.
De granaten die dit wapen afvuurt hebben elk een afmeting van 40 mm. Ze worden via een riemconstructie in de granaatwerper geplaatst, waardoor snel door blijven vuren mogelijk wordt. De afgevuurde munitie heeft een bereik van bijna 1.500 meter.
Zodra een granaat van een MK-19 op een bepaalde plek ontploft, komt iedereen in een straal van 5 meter om het leven en raakt iedereen in een straal van 15 meter gewond.
6. V2 ballistische raket

Dit wapen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitsland ontwikkeld. De Duitsers beschouwden de V2 als hun persoonlijke wraakwapen. De eerste keer dat deze vernietigende raketten werden ingezet was in het jaar 1944. Het einddoel: Londen.
Tijdens deze aanval werden maar liefst 3.000 V2-raketten op de Britse hoofdstad afgevuurd, waardoor 2.754 mensen om het leven kwamen. Daarnaast richtten de raketten zoveel schade aan gebouwen aan, dat er meteen een plaatselijke woningnood ontstond.
7. Frans 75mm kanon

De verwijzing naar Frankrijk is bij dit wapen eenvoudig te verklaren. Het waren namelijk de Fransen die dit veldkanon in 1898 als eersten in gebruik namen. Het kanon is in staat om 15 schoten per minuut af te vuren.
In eerste instantie gebruikten de Fransen granaten in hun kanon. Deze exploderende granaten leverden een heftige schervenregen op, die de vijand moest tegenhouden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos het Franse leger voor een andere tactiek. De scherfgranaten werden in 1916 vervangen door alternatieven die giftig mosterdgas en fosgeen bevatten.
8. Jachtbommenwerper tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog was het eerste grote conflict waarbij vliegtuigen een belangrijke aanvallende rol begonnen te vervullen. Omdat het formaat van de eerste jachtbommenwerpers nog erg klein was – en plaats bood aan hooguit twee inzittenden – kon er ook nog niet zo heel veel materieel worden meegenomen.
Meestal was er bij dit soort vliegtuigen, zowel op de voor- als de achterzijde een machinegeweer gemonteerd, zodat de inzittenden konden aanvallen én verdedigen. Daarnaast waren er vaak enkele eenvoudige explosieven aan boord, die vanuit de lucht naar beneden konden worden gegooid.
9. Mark I tank

Dit wapen verscheen tijdens de Eerste Wereldoorlog op het strijdtoneel. Deze tanks waren van Britse makelij en werden in september 1916 tijdens de Slag om Flers-Courcelette voor de eerste keer ingezet.
De zwaarbewapende tanks waren speciaal ontworpen om obstakels en loopgraven te kunnen doorbreken. Het nadeel van deze eerste tank-varianten was echter wel dat ze zich ongelooflijk traag voortbewogen.
Daarnaast kampten ze geregeld met technische mankementen. En alsof dat nog niet genoeg was, bleek dat de cockpit van deze tank slecht geventileerd werd, waardoor inzittenden regelmatig onwel werden vanwege giftige gassen die niet uit de ruimte konden ontsnappen.
10. Maxim machinegeweer

Dit machinegeweer werd in het jaar 1883 voor het eerst op de markt gebracht en bleef decennia lang erg populair bij militaire eenheden. Het wapen werd ook veelvuldig ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
Om het automatische machinegeweer op volle kracht in te kunnen zetten, was het bij dit model nog wel noodzakelijk om er ook een waterkoeler bij te gebruiken. Op die manier werd voorkomen dat het wapen oververhit raakte.
Het Maxim machinegeweer kon 550 kogels per minuut afvuren. Er was echter ook een belangrijk nadeel: het gevaarte was zo lomp en zwaar, dat er zes personen voor nodig waren om het in bedrijf te kunnen houden.