Top 10 Beste Toepassingen Voor Waterstofperoxide

Waterstofperoxide werd in het jaar 1818 ontdekt door de Franse chemicus Louis Jacques Thénard. Omdat het hier om een anorganische verbinding tussen waterstof en zuurstof gaat, wordt het ook wel aangeduid als zuurstofwater.

In het algemeen wordt het zowel als ontsmettingsmiddel alsook als bleekmiddel gebruikt. Hieronder vind je 10 van de slimste manieren waarbij de effectiviteit van waterstofperoxide je goed van pas kan komen.

1. Voorkom schimmelvorming in je vaatwasser

Om schimmel en meeldauw in je vaatwasser te elimineren, besproei je de onderdelen in de machine waarvan je zeker weet dat deze na afloop van het wasprogramma nog lang vochtig blijven met waterstofperoxide.

Denk in dat kader onder meer aan rubberen afdichtingen, kieren en spleten. Uit een studie uit 2016 is gebleken dat in 83 procent van de geteste vaatwassers schimmels konden ontstaan. Wil je je vaatwasser eens een echte grote schoonmaakbeurt geven?

Maak dan je eigen vaatwastablet van waterstofperoxide en zuiveringszout en combineer dat eventueel met wat etherische olie, zodat je vaatwasser niet alleen brandschoon wordt, maar na afloop van het wasprogramma ook nog eens overheerlijk ruikt.

2. Maak verkleurde nagels weer wit

Door tal van verschillende omstandigheden kunnen je nagels na verloop van tijd een gelige kleur krijgen. Wil je graag dat ze – net als voorheen – gewoon weer mooi wit worden?

Meng dan een deel waterstofperoxide met twee delen bakpoeder in een kom, zodat er een pasta ontstaat.

Vanwege z’n samenstelling zal de pasta een beetje gaan schuimen, maar dit effect stopt wanneer je deze over en onder je nagels verspreidt. Laat de pasta drie minuten inwerken en spoel deze dan gewoon met water weg.

3. Houd snijplanken bacterievrij

Elke keer dat je houten of plastic snijplanken gebruikt, verschijnen er kleine krasjes in het oppervlak.

Dit zijn perfecte plekken waar schadelijke bacteriën zich kunnen nestelen. Een situatie die vervolgens mogelijk schade aan de gezondheid van jouw en je huisgenoten op zou kunnen leveren.

Je voorkomt dit soort problemen, door elke keer nadat je de snijplank gebruikt hebt, deze even met waterstofperoxide te besproeien. Laat het een paar minuutjes inwerken en spoel de snijplank tenslotte onder de kraan goed af.

4, Reinig je toilet extra grondig

Volgens experts is waterstofperoxide uiterst effectief in het verwijderen van micro-organismen, waaronder bacteriën, gisten, schimmels, virussen en sporen. Hierdoor kan dit product een erg geschikte keuze zijn voor het grondig reinigen van je toilet.

Voor een optimaal resultaat giet je voorzichtig de inhoud van een half kopje waterstofperoxide uit over e binnenkant van de toiletpot. Laat het 20 minuten z’n werk doen, zodat de eventueel aanwezige ziektekiemen geen kans meer krijgen om te overleven.

Bijkomend voordeel van deze methode is dat je toiletpot er ook meteen stralend schoon uit gaat zien.

5. Laat spiegels en glas weer glanzen

Dof uitziende spiegels, ruiten en glazen tafelbladen behoren definitief tot het verleden als je deze regelmatig met waterstofperoxide bewerkt. Voor het beste resultaat meng je 1 deel water met 1 gelijkwaardig deel waterstofperoxide.

Spuit dit mengsel, bijvoorbeeld met een plantenspuit, op het glazen oppervlakte of de spiegel en veeg het vervolgens met behulp van keukenpapier of een pluisvrije doek weg. Het resultaat: een streeploos en stralend glanzend oppervlak.

6. Maak verkleurd kookgerei waar fonkelnieuw

Tijdens het koken kunnen er voedselresten in pannen achterblijven, die je er tijdens de afwas niet zomaar even gemakkelijk uit kunt schrobben. Soms lijkt het wel of de aanslag letterlijk in het ijzer van de pan is getrokken en denk je dat je nooit meer van die verkleuringen af komt.

Gelukkig is waterstofperoxide in dit geval je reddende engel. Meng het met zuiveringszout, zodat er een pasta ontstaat en smeer die pasta vervolgens op de verkleuringen. Even een paar minuten in laten werken en daarna de pasta wegspoelen.

Is de verkleuring minder geworden, maar nog niet helemaal weg? Herhaal dan de procedure van het smeren en het in laten werken tot je het gewenste resultat hebt bereikt.

7. Maak oud, vergeeld porselein weer wit

Als het porseleinen in de badkamer of toiletruimte vanwege ouderdom begint te vergelen, dan levert dat niet bepaald een mooi optisch plaatje op. Wellicht overweeg je om die reden om de wasbak of toiletpot te vervangen voor een nieuwe.

Je kunt echter geld besparen door je bestaande vergeelde porselein met waterstofperoxide onder handen te nemen.

Voor het beste resultaat schrob je eerst de gele plekken met zuiveringszout en daarna nog eens met een spons die met 3 procent waterstofperoxide is verzadigd.

8. Maak witte stoffen weer echt wit

Zeker als je niet al te secuur bent met het splitsen tussen witte en bonte was loop je de kans dat witte t-shirts, handdoeken en lakens na verloop van tijd er een beetje grauw en grijzig uit beginnen te zien.

Je geeft ze hun oorspronkelijke witte kleur weer terug door met behulp van waterstofperoxide je eigen oxiderende bleekmiddel te maken. Dit doe je door een half kopje wassoda (natriumcarbonaat) te mengen met een half kopje waterstofperoxide.

Voor het beste resultaat activeer je het wasprogramma op je wasmachine en pauzeer je dit programma enkele uren als de trommel vol met water staat. Op die manier krijgt je bleekmengsel goed de tijd om de stof te bleken.

9. Maak herbruikbare boodschappentassen schoner

Herbruikbare boodschappentassen zijn geweldig voor het milieu, maar niet altijd even goed voor de gezondheid. De tassen moeten regelmatig en op de juiste manier worden gewassen, zodat eventuele voedselbacteriën geen kan maken om zich te vermeerderen.

Als je geen tijd hebt voor een grondige reiniging, dan kun je de binnenkant van de tas snel en gemakkelijk desinfecteren door er wat waterstofperoxide in te sprayen.

10. Reinig je tegelvoegen

Voegen tussen de tegeltjes in je badkamer en keuken kunnen niet alleen vies worden, maar zijn meer dan eens ook ideale plekken waar schimmels zich maar wat graag willen nestelen. Een van de beste manieren om de schimmel te doden is door deze met waterstofperoxide te bewerken.

Om de voegen weer helemaal wit te kunnen maken, maak je eerst een pasta van zuiveringszout en waterstofperoxide. Smeer dit vervolgens uit op de tegelvoegen en laat het vijf minuten inwerken. Spoel het daarna gewoon met water weg en je zult zien dat je voegen er weer helemaal als nieuw uitzien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste K-Dramaseries Op Netflix Van Dit Moment

Top 10 Beste Indonesische Restaurants Van Den Haag