Top 10 Beste Whisky’s Van Dit Moment

Van klassieke bourbon uit Kentucky tot exotische whisky’s uit het verre China, vandaag de dag zijn het heerlijke dagen voor de whisky liefhebber. De karamelkleurige alcohol is tegenwoordig meer populair, divers en vooral lekkerder dan ooit daarvoor.

Wanneer je een veteraan bent als het om whisky gaat: fantastisch. En wanneer je net bekend ben met dit vloeibare goud zijn we zelfs een beetje jaloers op al het lekkers dat je nog mag gaan ontdekken. Het aanbod is namelijk overweldigend. Daarom zetten we hieronder de top 10 beste whisky’s van dit moment voor je op een rij.

1. Teeling Vintage Reserve 24 year

Beeld: Teeling

Enigszins onconventioneel en anders dan de rest. Zo ziet Teeling zichzelf als eenling tussen alle andere merken whisky. Hun wortels liggen in het jaar 1782 en sindsdien hebben ze een serie aan unieke smaken en karakteristieken op de merkt gebracht om zich te onderscheiden van de rest.

Met de Vintage Reserve hebben ze wederom een ongeëvenaarde whisky op de markt gebracht. De whisky wordt driemaal gedistilleerd en onder meer in bourbon vaten maar ook in wijnvaten gerijpt.

De 24 jaar oude Reserve komt in een beperkte oplage van 5.000 flessen en kost ruim 300 euro maar iedere druppel is dat bedrag waard.

Het initiële palet van sinaasappelschil en chocoladetruffels eindigt in een zachte en zoete afdronk van honing en tropisch fruit dat het hart en hoofd van iedere liefhebber keer op keer op hol brengt.

2. Lagavulin 16 year

Beeld: Diageo

Wanneer je je gasten en eigen smaakpapillen wil verrassen dan zijn er weinig whisky’s die je beter kan voorstellen dan de 16 jaar oude variant van lagavulin.

Bij Lagavulin wordt de whisky tot in perfectie gerijpt en zeker de 16 jaar oude is een favoriet onder de fans van de stokerij. De gebruikte granen zijn op een turfvuur gedroogd en daar dankt de Lagavulin ook zijn excentrieke gerookte smaak en diepdonkere kleur aan.

Het lange fermentatie-, distillatie- en rijpingsproces zorgen gedrieën voor één van de fijnste whisky’s die op dit moment verkrijgbaar zijn.

3. Yamazaki Single Malt 12 year

Beeld: Beam Suntory Inc

We weten dat dit gouden godenwater vrij duur is maar je kan simpelweg geen top 10 creëren zonder de 12 jaar oude single malt van Yamazaki toe te voegen. Yamazaki wordt als beste distelleerdij van Japan vereerd en de single malt is het beste nog enigszins betaalbare wat verkrijgbaar is.

De eerste smaak geeft kruidige hinten van fruit weg terwijl de afdronk vol gember en kaneel zit. Overigens wordt de whisky gewoon gerijpt in Amerikaanse of Europese eikenvaten en niet in Japanse eikenvaten zoals je zou verwachten.

4. Nikka Coffey Grain Whisky

Beeld: Nikka Whisky

De Nikka Whisky Company is in 1934 door Masataka Taketsure, de Japanse godfather van whisky, geopend. Taketsure was een groot fan van kolomdistillatie, een ingenieuze manier van alcohol destilleren.

Kenners wijten de bijzondere smaak van Nikka coffey grain whisky aan deze manier van destilleren. De coffey grain van Nikka heeft een palet van vanille, karamel, gedroogd fruit en zelfs iets wafelachtigs. De perfecte whisky dus om te mixen in een zoete cocktail.

5. Bulleit Bourbon

Beeld: Bulleit Distilling Co

De bourbon van Bulleit heeft een vrij hoge inhoud aan rogge (28%) en krijgt daardoor een bijzonder kruidige bite.

De andere smaken worden verkregen door het gebruikte bronwater door kalksteen te filtreren en het rijpingsproces dat in verkoolde vaten van Amerikaans eikenhout gebeurt.

Maar je hoeft niet enkel op ons woord af te gaan om te geloven in de topkwaliteit van Bulleit Bourbon. De meerdere prijzen die ze over de jaren gewonnen hebben staan daar garant voor.

6. Johnnie Walker Black Label

Beeld: Johnie Walker

Het merk Johnnie Walker zal geen uitleg nodig hebben daar het één van de bekendste ter wereld is. Het portfolio van Johnnie Walker heeft voor iedere whiskyliefhebber wat wils en ieder ‘label’ heeft een specifieke kleurcode die geassocieerd wordt met de leeftijd (en prijs).

De black label is de op één na goedkoopste maar laat je daar niet door afschrikken. Deze whisky is een benchmark geworden van alle blends en is voor een mix van 40 verschillende whisky’s ongehoord zacht.

7. Four Roses Single Barrel

Beeld: Four Roses Distillery

Dit historische en legendarische merk uit Kentucky was één van de bestverkochte whisky’s ter wereld in de jaren ’30 en ’40. Ook nu zijn ze nog één van de meer bekende bourbon whisky’s en winnen ze nog steeds vele awards, waaronder in 2019 nog op de prestigieuze Wold Whiskies Awards.

De single barrel won daar dankzij zijn volle en kruidige smaak en delicate afronding van chocolade en butterscotch de gouden medaille tijdens de smaakwedstrijd. Even lekker met ijs als gemixt in een cocktail.

8. Makers Mark Bourbon Whisky

Beeld: Maker’s Mark Distillery

Wanneer je op zoek bent naar de ideale whisky om te gebruiken in een mixdrankje dan hoef je niet verder te zoeken dan Makers Mark. Makers Mark is één van de weinig bourbons waar geen rogge in verwerkt zit (het verhaal gaat dat oprichter Bill Samuels een hekel had aan roggebrood) en daardoor is de smaak minder pittig dan de bij de meeste bourbons.

De meer zoete en citrusachtige tonen lenen zich uitstekend voor in bijvoorbeeld een klassieke whisky—cola of een Lynchburg lemonade. Overigens is de whisky op zichzelf ook uitstekend te drinken.

9. Paul John Classic Select Cask

Beeld: Paul John Whisky

Van de mistige Schotse hooglanden gaan we rechtstreeks naar de dampende wouden van India, in Goa om precies te staan. Misschien verbaast het je maar niets is minder waar, in India wordt al sinds de 19e eeuw whisky gestookt en de Paul John Classic Select Cask is de beste in zijn soort.

Door het tropische klimaat wordt het rijpingsproces aanmerkelijk versneld en het eindresultaat is een krachtige en rijke drank die een behoorlijke tik kan uitdelen door zijn hoge alcoholpercentage.

10. Glen Moray

Beeld: Glen Moray Distillery

In het Schotse Speyside is in het jaar 1897 de iconische distilleerdij van Glen Moray ontstaan. Het merk is één van de oudere en meer betrouwbare namen ter wereld en heeft al vele prijzen op haar naam staan. De Classic is hun standaardwhisky maar daardoor absoluut niet minder lekker.

Wil je voor het echte werk gaan dan wil je de single blend hebben. Deze geurt licht naar citrusvruchten en rolt zacht over de tong. Vergeet voor het degusteren niet een druppel water toe te voegen om de rijke smaak van zwarte peper naar voren te brengen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Sterkste Wietsoorten Ter Wereld

Top 10 Slechtste Mensen Die Ooit Hebben Geleefd