Top 10 beste web browsers voor Windows

In de beginjaren van het internet waren web browsers eenvoudig en dienden ze allemaal hetzelfde doel: een website kunnen bekijken. Naarmate de tijd vorderde hebben browsers steeds meer specifieke karakteristieken gekregen waardoor er voor iedere situatie wel een goede browser te vinden is.

Nadeel hiervan is natuurlijk dat je nogal gemakkelijk het overzicht kan verliezen door deze wildgroei aan web browsers, zéker voor Windows computers. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt welke browsers goed werken en waarom ze goed werken. Dit zijn de top 10 beste web browsers voor Windows.

1. Google Chrome

Chrome vind je bijna overal en daar is een goede reden voor. De functies zijn robuust, er is volledige integratie met alle andere producten van Google en er is een florerend systeem met third party extensies waarmee je Google Chrome kan inrichten zoals jou bevalt.

Daarom is Google Chrome eigenlijk al bijna direct vanaf de eerste uitgave in 2009 de gouden standaard voor web browsers. Zeker omdat Chrome ongeëvenaard is qua ondersteuning op meerdere apparaten, iets wat in een tijd vol tablets, smartphones en andere zaken die op het internet aangesloten zijn haast noodzakelijk is.

2. Mozilla Firefox

Voor de komst van Windows 10 heeft Mozilla haar browser Firefox volledig vernieuwd met de release van Firefox Quantum.

Deze nieuwe editie is veel sneller dan haar voorgangers en heeft zulke grote stappen gemaakt dat het een goede uitdager is geworden voor Google Chrome en het zal ons in ieder geval niet verbazen wanneer veel mensen nu toch de overstap van het soms logge Google naar Mozilla maken.

Een geweldige toevoeging is dat tracking nu volledig geblokkeerd kan worden en dat ook in-browser cryptomining onmogelijk is gemaakt wat Firefox Quantum tot één van de veiligste browsers ooit maakt die ooit voor Windows uitgebracht zijn.

4. Microsoft Edge Chromium

Met Microsoft Edge heeft Microsoft een geïntegreerde browser voor Windows 10 gehaald en die voornamelijk werd gebruikt om andere browsers te downloaden.

Dit heeft het team doen besluiten het over een volledig andere boeg te gooien en gebruik te gaan maken van Google haar open softwarebrowser Chromium. Op het eerste gezicht voelt en ziet Microsoft Edge Chromium ook daadwerkelijk aan als Chrome en zelfs Chrome extensies zijn nu te gebruiken in de nieuwe browser van Microsoft.

Het grote voordeel moet dan nog komen: Microsoft heeft Edge Chromium geoptimaliseerd voor Windows 10 waardoor sneller laadt dan Chrome en minder dan de helft aan geheugen gebruikt.

5. Opera

Misschien dat je je Opera Mini nog wel voor de geest kan halen dat op Java-geschikte mobiele telefoons werd gebruikt.

Opera is waarschijnlijk de oudste browser ter wereld die nog steeds van updates wordt voorzien maar zo goed als al haar marktaandeel heeft zien verdampen, met name door de komst van Google Chrome.

Ondanks dat blijft het een hartstikke handige browser die zeker als stand-in voor Firefox enorm goed tot haar recht komt. Een bijzondere functie van de browser is de Turbo-functie die webverkeer comprimeert en daarom uitstekend werkt bij slechte en zwakke internetverbindingen.

6. Brave Browser

Misschien wel de meest bijzondere browser die beschikbaar is komt als zesde naar voren in deze lijst. Het businessmodel van Brave is anders dan welke van de andere partijen dan ook en richt zich op advertenties.

Brave blokkeert alle advertenties vanuit de browser en laat hiervoor in de plaats soms door hen goedgekeurde reclames zien waarmee gebruikers ‘Basic Attention Tokens’ kunnen verdienen. Deze tokens kunnen vervolgens aan een bepaald medium ‘gedoneerd’ worden.

Bepaalde nieuwssites zijn zelfs van plan premium content aan te gaan bieden in ruil voor deze tokens. Een bijzonder interessante ontwikkeling en door het gebrek aan advertenties één van de snelste browsers die momenteel beschikbaar zijn.

7. Tor Browser

De Tor Browser is op Firefox gebaseerd en dient enkel en alleen om toegang te krijgen tot ‘Tor’. Tor is software gecombineerd met een open netwerk om je webverkeer over verschillende servers te sluizen en je digitaal min of meer onvindbaar bent, zeker in combinatie met een VPN.

Tor wordt gebruikt door mensen of journalisten die in landen met een restrictieve regering wonen en/of werken maar ook om het ‘Dark Web’ te bereiken met minder legitieme websites. Hoe dan ook, wie anonimiteit een doel vindt zit nergens zo goed als met de Tor Browser.

8. Chromium

Zoals we eerder al uitgelegd hebben is Chromium de open source software waar onder andere Google Chrome en Microsoft Edge op gebaseerd zijn. Qua uiterlijk, gebruiksgemak en functionaliteiten is Chromium zelfs exact gelijk aan Google Chrome.

Toch zijn er wel degelijk grote verschillen. Chromium ondersteunt namelijk geen automatische updates, bepaalde codecs voor video en geluid en omdat Chromium continu opnieuw uitgerold is de kans op het crashen van de browser vele malen groter dan bij de closed source varianten.

9. Vivaldi

Vivaldi is nog maar een paar jaar op de markt maar is in die korte tijd uitgegroeid tot één van de betere browsers die er beschikbaar zijn. De adaptieve interface is een genot om mee te werken en omdat Vivaldi gebruikt maakt van Chromium ondersteunt het ook de extensies van Chrome.

Handige functionaliteiten zijn het op kunnen splitsen van de browser waardoor je twee sites naast elkaar kunt bekijken zonder dat je moeilijk heeft te doen met het uitvergroten zelf en beide sites direct responsief zijn.

10. Torch Browser

De Torch Browser is misschien wel de perfecte browser voor mensen die veelvuldig downloaden dankzij de toegevoegde downloadversneller.

De browser heeft een torrentdownloader ingebakken gekregen, net als een ‘media grabber’ om op een gemakkelijke manier media van bijvoorbeeld youtube of facebook te kunnen downloaden zonder dat daar allerlei restricties aan vastzitten.

De browser fungeert ook direct als een speler waardoor je zelfs deels gedownloade torrents en downloads al kunt beginnen afspelen. Een ander ‘voordeel’ is dat je de Torch Browser gemakkelijk kunt verwarren met Google Chrome, zo veel lijken de twee op elkaar.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Auto Musea Van Nederland

Top 10 Mooiste Nederlandse Eilanden Voor Een Vakantie