Top 10 Beste Tips Voor Een Stinkende Wasmachine

Na verloop van tijd is het nodig om je wasmachine schoon te maken. Ondanks dat het apparaat bedoeld is om jouw kleding schoon te maken, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden zodat de machine goed blijft functioneren. Kalkaanslag, vetluis, schimmel, aangekoekte zeepresten in het zeepbakje zijn voorbeelden van zaken die ervoor kunnen zorgen dat een wasmachine minder goed presteert.

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine in topconditie blijft, is het belangrijk om eens in de maand de machine te reinigen. Je hoeft niet de hele wasmachine uit elkaar te halen, maar met een aantal handige tips is deze klus zo geklaard. Maak je wasmachine regelmatig schoon, zo voorkom je dat hij gaat stinken. Dit zijn de top 10 beste tips om je wasmachine schoon te maken.

1. Laat de wasmachine draaien op 90+ graden

Regelmatig onderhoud aan apparaten is het beste wat je kunt doen, ook in het geval van de wasmachine. Omdat in een wasmachine schimmel en vetluis kan ontstaan wat zorgt voor een vieze was en nare geurtjes, wil je deze zo makkelijk mogelijk bestrijden zonder al te veel geld uit te geven.

De beste tip om jouw wasmachine gemakkelijk schoon te houden is door eens in de twee a drie weken de wasmachine laten draaien op 90+ graden. Je kunt onder andere handdoeken erin gooien die deze temperatuur aan kunnen om niet met een lege trommel te moeten draaien. De temperatuur zorgt ervoor dat schimmel, vetluis en vuil geen kans krijgt.

2. De trommel wassen met soda

Soda is een ideaal middel om de wasmachine schoon te maken. Gebruik voor het schoonmaken van de trommel gewone soda, en geen baksoda. Gooi ongeveer een halve kop soda zo in de wasmachine, en laat deze vervolgens leeg een programma draaien.

De soda in de wasmachine zorgt ervoor dat vet wordt opgelost en vuil loskomt uit de trommel. Nadat het programma klaar is, is alle soda opgelost en ruikt de trommel weer hartstikke fris en ziet deze er schoon uit.

3. Maak het pluizenfilter schoon

Het pluizenfilter is een buis die onderin de wasmachine zit en ervoor zorgt dat er geen objecten of kledingstukken tussen de onderdelen van de wasmachine terecht kunnen komen. Je kunt het misschien al raden, maar hier staat water in en soms ook stukjes kleding en andere deeltjes.

Door eens per maand het pluizenfilter uit de wasmachine te halen en deze schoon te maken, voorkom je ophoping van vuil. Zet een bak onder de wasmachine om het water op te vangen en trek het filter eruit. Je hebt maar een paar minuten nodig, maar de wasmachine is er blij mee.

4. Ontkalken met natuurazijn

Vet vuil en kalk kan de levensduur van een wasmachine drastisch verkorten. Er zijn veel middeltjes op de markt die duur zijn en misschien niet de beste werking hebben. Natuurazijn is overal verkrijgbaar en werkt uitstekend om de wasmachine te ontkalken. 

Je kunt een fles natuurazijn leeggieten in de wasmachine, en laat deze vervolgens leeg draaien op een zo heet mogelijke temperatuur. Het azijn in de wasmachine zorgt ervoor dat kalk wordt opgelost en jouw wasmachine wordt schoongemaakt. De wasmachine is daarna weer helemaal schoon en fris.

5. Laat het deurtje open staan

We weten allemaal dat een gesloten, vochtige omgeving kan zorgen voor schimmel en vieze geurtjes. Bij een wasmachine is dit niet anders. Na het wassen blijft het wasmachine van binnen vochtig en kan er wat water in blijven staan.

Door simpelweg het deurtje van de wasmachine open te laten staan, en eventueel overtollig vocht uit de wasmachine te verwijderen blijft de machine lekker fris ruiken en voorkom je de groei van schimmels.

6. Schoon borstelen van het zeepbakje

Het zeepbakje wordt vaak vergeten bij een schoonmaakbeurt van de wasmachine. Maar dit is juist de plek waar resten wasmiddel blijven plakken wat kan zorgen voor een vieze geur of minder schone was.

Haal eens per maand het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze grondig schoon met een borstel. Mochten de resten hardnekkig te verwijderen zijn, dan kun je een scheutje afwasmiddel gebruiken om de zeeprestjes los te krijgen.

7. Gebruik het juiste wasmiddel

Niet zozeer een tip om de wasmachine schoon te maken, maar eentje om ervoor te zorgen dat je jouw wasmachine minder vaak hoeft schoon te maken. Bovendien gaat jouw wasmachine langer mee als je het juiste wasmiddel gebruikt.

Door de juiste dosering en type wasmiddel te gebruiken voor iedere soort was, blijft de machine langer schoon. Je voorkomt hiermee dat er resten wasmiddel overblijven in de wasmachine. Ook ontstaan er geen wasmiddel vlekjes op de kleding. 

8. Laat de wasmachine leeglopen

Onderin de wasmachine blijft vaak een klein beetje water staan. Dit kan een bron worden voor bacteriën en kan ervoor zorgen dat de wasmachine vies gaat ruiken. Aan de onderkant van de wasmachine zit ook vaak een slangetje of opening. Deze kun je losdraaien zodat het water in de onderkant kan weglopen.

Draai deze open, laat al het water uit de wasmachine lopen, en laat deze een tijdje open staan. Zo lucht je jouw wasmachine goed door, en is al het vieze water wat op de bodem blijft staan verdwenen.

9. Gebruik een vaatwasblokje

Een vaatwastablet of blokje is een zeer goed hulpmiddel om de wasmachine goed schoon te maken vanbinnen. Draai een warm programma, en gebruik een vaatwastablet in plaats van wasmiddel. Let er wel op dat je de wasmachine leeg laat.

De bestanddelen in het vaatwasblokje zorgen ervoor dat vet en ophopingen van vuil worden opgelost tijdens het programma. Je hebt als resultaat een fris ruikende en schone wasmachine.

10. Het rubber wassen met wasmiddel

Het rubber in de deur van de wasmachine kan een bron zijn van schimmel of vetluis. Omdat er tussen het rubber van de wasmachine veel zeepresten en vet kan blijven zitten, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat de levensduur van het rubber wordt vergroot, maar zorg je er ook voor dat de wasmachine fris blijft.

Haal het rubber van het deurtje af, en maak deze goed schoon in een bak met wasmiddel. Let erop dat je geen plekje overslaat. Droog het rubber af en plaats deze weer terug. Je wasmachine blijft hierdoor ook lekker fris ruiken

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Hoogste Bruggen van Europa

Top 10 Beste Duitse Veilingwebsites