Top 10 Beste Tanks Ter Wereld

De eerste tanks ooit, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ingezet, waren van Britse makelij en praktisch niet vooruit te branden. Ook in mechanisch opzicht waren ze niet bepaald een succes.

Ze gingen tijdens de strijd geregeld stuk. Desondanks bleef het concept van de inzet van tanks tijdens oorlogssituaties aantrekkelijk genoeg om dit soort legervoertuigen steeds verder door te ontwikkelen.

Het resultaat daarvan zijn allerlei verschillende soorten en maten tanks, die flink wat explosieve kracht kunnen produceren én incasseren. In dat kader presenteren we je bij deze de 10 beste tanks ter wereld.

1. Leopard 2A7 (Duitsland)

Beeld: Flickr / AMB Brescia

De Leopard 2A7 is goed uitgerust voor zowel conventionele als stedelijke oorlogsvoering. Van alle tanks in deze top 10 kan dit Duitse gevechtsvoertuig het meest exact z’n doel raken. Daarnaast is deze Leopard-tank er eentje die behoorlijk snel kan rijden.

Dit is vooral te danken aan de ingebouwde multi-fuel dieselmotor met een vermogen van 1.500 pk. Overigens maakt niet alleen het Duitse leger gebruik van deze tank. Ze worden inmiddels ook ingezet bij militaire eenheden in Saudi-Arabië en Quatar.

2. K2 Black Panther (Zuid-Korea)

Beeld: Wikimedia / Simta

Deze tank is de duurste die op dit moment op de defensiemarkt te koop is. Die hoge prijs vertaalt zich natuurlijk wel in allerlei geavanceerde toepassingen.

Volgens de fabrikant is het pantser aan de voorzijde van de tank zo sterk, dat het treffers van 120 mm tankkogels in veel gevallen kan weerstaan.

Het beschermingsniveau van de K2 Black Panther is praktisch gelijk aan de zojuist genoemde Amerikaanse M1A2 SEP tank, maar deze Zuid-Koreaan is wel lichter van gewicht.

Het geavanceerde vuurleidingssysteem kan zonder enige menselijke hulp automatisch vijandige eenheden spotten en deze onder vuur nemen.

3. M1A2 SEP (Verenigde Staten)

De M1A2 SEP is een van de meest gevreesde gevechtsvoertuigen die militairen tijdens gevechtsmissies tegen kunnen komen. De tank is letterlijk aan alle kanten voorbereid op een mogelijke aanval met anti-tankwapens.

Op het gebied van de aanval is de M1 A2 SEP iets minder nauwkeurig in het raken van zijn doel dan de nummers twee en één in deze toplijst.

Andere nadelen van deze tank zijn het hoge brandstofverbruik en het feit dat er verhoudingsgewijs veel onderhoud aan gepleegd moet worden om alles soepel te kunnen laten functioneren.

Desondanks is het Amerikaanse leger van plan om de M1A2 SEP niet eerder dan het jaar 2050 met pensioen te laten gaan.

4. Challenger 2 (Groot-Brittannië)

Deze Britse tank staat wereldwijd vooral positief bekend om z’n hoge beschermingsniveau tegen directe vuurwapens. In tegenstelling tot veel andere tanks in deze toplijst, is de Challenger 2 voorzien van een zogenoemd ‘getrokken’ kanon.

Hiermee kan een afgevuurd explosief een doel op meer dan 5 kilometer afstand raken. Nadeel van deze tank is wel dat er niet zo’n krachtige motor in zit, waardoor het een relatief traag legervoertuig is.

Daar staat tegenover dat het een zeer robuuste tank betreft, die in mechanisch opzicht zeer betrouwbaar is.

5. Armata (Rusland)

De Armata is de nieuwste tank in het Russische leger. Dit voertuig moet op termijn de verouderde T-72, T-80 en T-90 vervangen.

De Armata is een flinke slag groter dan de T-90 en is voorzien van een speciale, nieuwe bepantsering, die bestaat uit keramiek, composiet en staal.

Een geoptimaliseerd defensiesysteem moet ervoor zorgen dat de tank zo min mogelijk door explosieve projectielen wordt geraakt.

Precieze specificaties van de Armata zijn weliswaar geheim, maar volgens kenners is dit op dit moment de best beschermde tank ter wereld.

6. Merkava Mk.4 (Israel)

Op het vlak van tanks is dit de meest recente aanwinst van het Israëlische leger. Het bijzondere aan deze versie is dat de motor voorin is geplaatst, waardoor een extra beschermingslaag voor de bemanning ontstaat.

Daarnaast is de Merkava Mk.4 voorzien van een beschermingssysteem dat naderende antitankraketten vernietigt. Het legervoertuig is ook optimaal beschermd tegen vanuit de lucht gelanceerde geleideraketten.

Een van de specialismen van de Mk.4 is het moderne vuurleidingsysteem, waardoor de trefkans voor bijvoorbeeld laagvliegende helikopters erg hoog ligt.

7. Type 90 (Japan)

Deze tank lijkt veel op de Duitse Leopard 2. Dat is niet zo vreemd, want voor de productie van de Type 90 ging het Japanse Mitsubishi Heavy Industries een samenwerking aan met het Duitse Krauss-Maffei & MaK.

Op het moment dat de eerste Type 90 in 1992 de fabriek verliet was het de meest geavanceerde – en daardoor ook de duurste – tank ter wereld.

Oorspronkelijk bestelde het Japanse leger 600 exemplaren van deze tank, maar de teller bleef uiteindelijk op 340 steken omdat de hoge kostprijs een te grote aanslag op het defensiebudget vormde.

Een van de bijzondere kenmerken van de Type 90 is dat hij een hydropneumatische ophanging heeft. Hierdoor kan het voertuig als het ware ‘knielen’.

8. Leclerc (Frankrijk)

In 1992 werd deze tank bij het Franse leger geïntroduceerd. Sindsdien zijn er vele honderden in gebruik genomen. De Leclerc is voorzien van een geavanceerde composiet bepantsering, die eventueel met een of meer modules nog eens verder kan worden versterkt.

Het voertuig beschikt over een 120 mm/1.52 kanon waarmee doelen op 1,5 tot 2 kilometer afstand met een trefkans van 95 procent binnen een minuut kunnen worden uitgeschakeld.

De tank wordt door een bemanning van drie personen bediend. Ze kunnen tijdens hun missies via een speciaal slagveld-managementsysteem doorlopend contact onderhouden met een centrale commandopost.

9. Oplot-M (Oekraïne)

Beeld: Wikimedia / VoidWanderer

Deze tank is eigenlijk een soort van erfenis uit de tijd dat Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet Unie. Na het uiteenvallen van de unie besloten de Oekraïners de T-80UD tank door te ontwikkelen, wat uiteindelijk de huidige Oplot-M opleverde.

Net als z’n klassieke voorganger beschikt deze tank over een systeem dat automatisch de munitie laadt. Deze munitie wordt in de kop van de tank opgeslagen, wat op zich niet echt een slimme plek is.

Als het pantser door een aanvallende partij wordt doorboord, dan kan dat namelijk tot een explosie van de munitie leiden, waardoor de bemanning van de tank praktisch geen overlevingskans heeft.

10. T-90M (Rusland)

De T-90M is de enige tank die op dit moment op grote schaal in Rusland wordt geproduceerd. Het gevechtsvoertuig is weliswaar niet zo geavanceerd als alle andere tanks in deze toplijst, maar het vervult zijn basistaken verder prima.

Omdat er niet zoveel militaire toeters en bellen in verwerkt zijn, is de T-90M verhoudingsgewijs erg goedkoop. Die lage prijs zorgt ervoor dat het ook een populair exportproduct is. De tank wordt namelijk ook ingezet bij de legers van bijvoorbeeld Algerije, India en Venezuela.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Banken Ter Wereld

Top 10 Snelste Auto’s Ter Wereld