Top 10 Beste Stephen King Films Ooit Gemaakt

Van angst tot liefde, de beste Stephen King films ooit gemaakt hebben het allemaal. De meester schrijver heeft honderden boeken uitgebracht, waarvan vele een groot succes waren. Het witte doek kon daardoor niet achterblijven, en verschillende boeken van King zijn dan ook verfilmd. Dit heeft ertoe geleid dat de naam Stephen King nog bekender is geworden onder het grote publiek.

De verfilmingen van de boeken van Stephen King blijven maar komen. Sommige films zijn grote successen geweest, terwijl andere verfilmingen niet zo goed tot zijn recht gekomen zijn. Gelukkig zijn er genoeg films gemaakt die de moeite waard zijn om te kijken. Dit zijn de top 10 beste Stephen King films ooit gemaakt.

1. The Shining

Op de eerste plaats staat The Shining. Het boek is een echte klassieker, maar Stanley Kubrick wist in 1980 een waar meesterwerk neer te zetten. De bekroonde film is niet meer weg te denken uit de filmgeschiedenis, en Jack Nicholson’s “Here’s Johnny!” zin staat iedere fan voor altijd bij.

The Shining gaat over een man, die samen met zijn vrouw en vijfjarige zoontje naar een hotel verhuisd waar hij als huismeester aan de slag gaat. Maar de bovennatuurlijke gebeurtenissen in het hotel zorgen ervoor dat de familie in een nachtmerrie terecht komt. The Shining is een prachtige film, een klassieker die je niet mag missen en de beste film die ooit gemaakt is op basis van een Stephen King boek.

2. The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption is een compleet ander soort film dan we gewend zijn van Stephen King. Het gaat niet zozeer over horror of angsten, maar over hoop. De film was dan ook voor veel fans een verrassing. Niettemin heeft  Frank Darabont als regisseur een van de beste films ooit neergezet, die meerdere awards heeft gewonnen.

In The Shawshank Redemption wordt het verhaal van Andy gevolgd, die in de gevangenis komt voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Samen met Red probeert hij te overleven in de beruchte en corrupte gevangenis, waarin veel mannen veranderen. De film mag je niet missen, en laat zien dat King ook op andere gebieden één van de beste schrijvers ooit is.

3. Gerald’s Game

In 2017 heeft Mike Flanagan Gerald’s Game verfilmd. De film wordt gezien als de beste Stephen King film die in de afgelopen paar jaar is uitgebracht. Gerald’s Game gaat over Jessie Burlingame, die na een kinky rollenspel met haar man vast komt te zitten in een afgelegen cabine. 

Haar man is dood, en krijgt te maken met wilde dieren en onverwachte gasten. Iedere minuut in de film zit vol met spanning, met een aantal gruwelijke scènes zoals we gewend zijn van een film gebaseerd op een Stephen King boek. We raden je wel aan om deze film niet te kijken in een afgelegen cabine in het bos.

4. The Green Mile

The Green Mile won meerdere awards en was een grote favoriet bij het publiek. Tom Hanks en Michael Clarke Duncan schitteren als echte sterren in deze dramatische en ontroerende film van Stephen King.

Paul Edgecomb is een cipier in de dodencellen van een gevangenis, waar ook John Coffey wacht op zijn executie. Maar John is niet zoals iedere andere gevangenen, en er ontstaat een verhaal dat het leven van Paul Edgecomb voor altijd verandert. The Green Mile is een ontroerende en prachtige film over het leven van twee heel verschillende mensen.

5. IT

Pennywise terroriseert al jarenlang de nachtmerries van veel mensen, en is de bron van de angst voor clowns bij anderen. In 2017 kwam een nieuwe versie van IT uit, nog angstaanjagender dan de voorgangers. Andy Muschietti heeft het boek en de film naar een volgend niveau getild. Het resultaat is een goed verhaal, sterke cast en nog meer bloed en schrikeffecten. Voor de liefhebbers van bloederige horror, is dit de ultieme Stephen King film die niet gemist mag worden.

6. Carrie

Slechts twee jaar na de publicatie van het boek, bracht regisseur Brian De Palma de verfilming van Carrie uit. Het was voor veel echte horror fans een hit. Sissy Spacek en Piper Laurie hebben mooie rollen neergezet in de film, waarvoor ze ook awards wonnen.

In de film volgen we Carrie, die gepest wordt en onder druk staat bij haar moeder. Maar Carrie bezit een aantal vreemde krachten, en weet met deze een heus bloedbad aan te richten. De film heeft in 1976 de toon gezet in het genre, en velen hebben geprobeerd het succes te evenaren. 

7. The Mist

The Mist uit 2007 bracht psychologische horror terug naar het witte doek. De film volgt David Drayton, die vast komt te zitten in een supermarkt wanneer zijn dorpje omgeven wordt door een dikke mist met daarin vreemde wezens. De film richt zich voor een groot deel op het psychologische aspect, en wat stress en angst met mensen doet. The Mist is een prima verfilming, die kijkers in shock achterlaten aan het einde van de film.

8. Children of the Corn

https://www.youtube.com/watch?v=5fS8S412Isk

Er zijn meerdere versies van Children of the Corn uitgebracht, maar de klassieker uit 1977 blijft toch het beste. De film geeft kijkers een ijzingwekkend gevoel, en veel mensen durfden na de release niet meer in de buurt van graanvelden te komen.

Children of the Corn gaat over een cult van kinderen die moorden plegen op het platteland, specifiek rondom graanvelden. De film zit vol met spannende momenten, en het liedje gezongen door de cult kinderen zul je niet snel vergeten. 

9. Doctor Sleep

Doctor Sleep uit 2019 is Mike Flanagan’s verfilming van het klassieke boek. De regisseur heeft het voor elkaar gekregen om in de film trouw te blijven aan het boek, wat ervoor heeft gezorgd dat de verfilming uitstekend in elkaar zit. 

Het verhaal is een vervolg van The Shining, en Mike Flanagan blijft trouw aan de stijl van Stanley Kubrick. Dan Torrance komt in aanraking met een cult genaamd True Knot, en moet zijn ergste angsten onder ogen komen. De film speelt zich af in en rondom Overlook Hotel, die we ook kennen uit The Shining.

10. Misery

Misery uit 1990 gaat over een beroemdheid die door een ongeluk bij een fan terecht komt. De fan zorgt voor de gestrande Paul Sheldon, wat in eerste instantie goed gaat. Maar dan komt de obsessie met Paul om de hoek kijken, en verandert het hele verhaal.

Kathy Bates weet in de film de rol van Annie Wilkes perfect neer te zetten. Ze zet een eng personage neer die zich op de rand van een psychopaat bevindt. De film sleept je mee in de wereld van Paul en Annie, in een horror setting die we niet vaak gezien hebben.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 landen met de grootste piemels

Top 10 landen met de meeste KFC restaurants