Top 10 Beste Sportauto Merken

Wereldwijd rijden er meer dan een miljard auto’s rond en jaarlijks worden er nog eens ruim 600 miljoen nieuwe verkocht. Per dag rollen er 165.000 nieuwe auto’s van de band. De meeste auto’s zijn te vinden in de Verenigde Staten, ruim 300 miljoen. In dit land wordt overigens ook iedere 45 seconden een auto gestolen.

Deze auto’s worden geproduceerd door veel verschillende bedrijven, er bestaan ongeveer 350 merken wereldwijd. Bekijk hier de 10 meest legendarische amerikaanse sportauto modellen. Toch zijn er een aantal merken die hoger aan de verlanglijst van de autoliefhebber staan dan anderen. Vooral sportauto merken zijn erg populair. Want een sportauto bezitten, dat is een droom van velen.

En dat is gek, want het is tegenwoordig niet echt meer mogelijk om er hard mee te rijden, helemaal niet als je geen bekeuring wilt krijgen. De eerste bekeuring voor te hard rijden werd uitgegeven in 1902. Op dat moment konden de meeste auto’s maximaal 60 kilometer per uur rijden, tegenwoordig halen ze makkelijk 300 kilometer per uur.

Maar welke sportauto merken zijn nu het populairst? Welke staat bovenaan ieders wensenlijst? Wij hebben een lijst samengesteld met de beste sportauto merken ter wereld. Lees snel verder om te kijken of jouw favoriet op nummer 1 staat.

1. Ferrari

De nummer 1 van onze lijst is, hoe kan het ook anders, Ferrari. Dit Italiaanse automerk is de moeder van alle sportauto’s. Opgericht in 1929 door Enzo Ferrari als raceteam met de naam Scuderia Ferrari. Het bedrijf begon pas 1947 auto’s voor de weg te produceren.

Enzo Ferrari begon als testcoureur voor Alfa Romeo voordat hij zijn eigen raceteam startte. Ferrari is het oudste Formule 1 team en had vele successen in de sport. Het is de enige constructeur dat ieder jaar mee heeft gedaan aan de competitie.

2. Lamborghini

Op nummer twee staat het tweede Italiaanse merk. Lamborghini werd opgericht in 1963 door Ferruccio Lamborghini. Hij maakte een fortuin met het produceren en verkopen van tractoren. Als fervent liefhebber van sportauto’s bezat hij meerdere Ferrari’s.

Toen een van deze Ferrari’s meerdere malen brak, besloot Lamborghini zelf sportauto’s te produceren. Binnen drie maanden was de eerste Lamborghini geboren. Sindsdien zijn de twee Italiaanse merken geduchte tegenstanders van elkaar.

3. Aston Martin

En dan zijn we aangekomen bij de top drie, die we beginnen met het tweede Britse merk van onze lijst. Aston Martin heeft een rijke en turbulente geschiedenis. Leuk detail: spion 007 James Bond rijdt alleen in auto’s van Aston Martin.

Na de jaren negentig kwam het bedrijf in zwaar weer. Naar meerdere geldinjecties en overnames kondigde de Canadese miljardair Lawrence Stroll aan het bedrijf deels over te nemen. Met deze overname verandert het formule 1 team Racing Point in Aston Martin F1, waar de zoon van Stoll voor rijdt.

4. McLaren

Voordat we naar de top drie gaan, kunnen we McLaren op nummer vier niet overslaan. Het Britse bedrijf werd in 1989 opgericht en specialiseert zich in sportauto’s gebaseerd op de techniek van Formule 1 wagens.

Het bedrijf en het gelijknamige formule 1 team vallen beide onder dezelfde groep en werken nauw samen met elkaar. De eerste sportauto die werd geproduceerd door McLaren heette niet voor niets F1 en kostte meer dan een miljoen dollar.

5. Maserati

De top vijf van onze lijst beginnen we met een Italiaans automerk. Maserati werd opgericht in 1914 door de zes Maserati broers. Ze richten zich vooral op het produceren van sport en luxewagens.

Het bedrijf is onderdeel van het Italiaanse Fiat Chrysler Automobiles en werkt veel samen met Alfa Romeo. Na zich in eerste instantie vooral op racewagens te hebben gericht, begonnen ze eind jaren vijftig ook auto’s voor de weg te bouwen. Maserati is vooral erg populair in de Verenigde Staten en China.

6. Porsche

We zijn aangekomen bij het laatste merk uit Duitsland, op nummer zes staat Porsche. Porsche is onderdeel van Volkswagen VG en werd in 1931 opgericht door Ferdinand Porsche. Ferdinand Porshce was ook de ontwerper van de eerste Volkswagen.

Porsche heeft zich altijd gericht op het produceren van sportauto’s. In verschillende takken van de autosport won het 28.000 keer. Vooral bij de 24 uur van Le Mans is Porsche erg succesvol, het won de race achttien keer en dat is meer dan welk ander bedrijf.

7. Mercedes-Benz

Op nummer zeven het derde Duitse automerk; Mercedes-Benz. De automobiel is uitgevonden door Carl Benz, de oprichter van het bedrijf. Sinds 2010 heeft Mercedes een Formule 1 team, waardoor er ook weer meer aandacht bij de sportauto’s van het merk ligt.

De AMG-divisie richt zich speciaal op de sport auto’s van Mercedes. AMG staat voor Aufecht, Melcher, and Großaspach, dit zijn de namen van meest belangrijke ingenieurs in geschiedenis van het bedrijf.

8. BMW

De nummer acht van onze lijst is wederom een Duits automerk, en niet de laatste van onze lijst. Bayerische Motoren Werke, met andere woorden BMW werd opgericht in 1913 in München. Naast coupe modellen brengt de autofabrikant ook meerdere sportauto’s per jaar uit.

In 2014 kwam BMW met een speciale elektronische sportauto-serie, de i8. De auto won meerdere innovatieprijzen. Met een maximum snelheid van 250 kilometer per uur en een actieradius van 600 kilometer laat BMW zien dat sportauto’s ook elektronisch kunnen zijn.

9. Lexus

Op nummer negen vinden we een relatief nieuw automerk; het Japanse Lexus. In 1983 startte Toyota met het produceren van luxere wagens onder de naam Lexus. Het eerste model dat het bedrijf uitbracht was de LS400, een grote limousine.

Lexus is vooral in Canada en de Verenigde Staten erg succesvol. Vooral met de productie van de Lexus LFA zette het zichzelf op de markt als producent van sportauto’s waar de concurrentie rekening mee moest houden.

10. Audi

We beginnen onze lijst met een Duits automerk. De Duitser August Horch richtte Audi in 1909 op. De naam Audi is afgeleid van zijn achternaam; Horch betekent namelijk luisteren in het Duits, net als het Latijnse woord Audi. Het merk Audi bestaat uit een fusie van vier Duitse automerken, de combinatie van deze vier merken kan je zien de vier ringen van het Audi-logo.

Audi verkoopt sportauto’s via de speciale Audi sport lijn. De Audi’s S, R en RS focussen op sport en “racing sport”. De recent uitgebrachte Audi R8 is, volgens de autoproducent zelf, de snelste Audi ooit gemaakt. Alleen hele ervaren autobouwers mogen in de fabriek aan de R8 werken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Canarische Eilanden

Top 10 Grootste Waterparken Ter Wereld