Top 10 Beste Soorten Waakhonden

De beste soorten waakhonden geven je veel liefde, en houden tegelijkertijd jouw familie veilig. Door de eeuwen heen zijn er overal ter wereld diverse soorten waakhonden ontstaan om mensen, gebouwen en vee te beschermen. Kenmerkend voor deze honden zijn de waakzame, trouwe houding richting de baas en een onuitputtelijke drang om de omgeving veilig te houden.

Sommige hondenrassen staan te boek als gevaarlijk, maar dit is soms overdreven en niet altijd het geval. Een goede waakhond hoort en ziet alles wat er gebeurt. Tegelijkertijd zijn het lieve dieren die ook van knuffelen en spelen houden. Met deze rassen voel je je veilig en geliefd tegelijkertijd. Dit zijn de top 10 beste soorten waakhonden.

1. Bullmastiff

De Bullmastiff stamt af van de oude hondenrassen die gebruikt werden in oorlogen. Dat is duidelijk terug te zien in de grote, atletische en sterke bouw van het ras. De honden gebruiken hun grootte en kracht om een indringer om ver te slaan of tegen te houden. 

Een bullmastiff is zeer goed te trainen en volgt alle commando’s van de baas op. Hierdoor en in combinatie met zijn kracht voelen veel mensen zich veilig met een bullmastiff in de buurt. Het is dan ook de beste soort waakhond die je kunt hebben rondlopen in huis of op jouw terrein.

2. Dobermann Pinscher

De bekende Dobermann Pinscher is een zeer effectieve en intelligente waakhond. Ze werden vroeger gebruikt om belasting te innen, en met hun strenge blik kregen ze de meeste mensen wel over de streep. Dit ras staat soms bekend als gevaarlijk, maar dankzij goede standaarden is dit bij de meeste honden niet het geval.

Ze zijn lief en aanhankelijk richting hun familie, maar naar vreemden zijn ze redelijk achterdochtig. Als het aankomt op waken, zijn ze een van de beste. De honden houden het hele terrein in de gaten, en hebben razendsnel door als er iemand rondloopt die er niet hoort te zijn.

3. Rottweiler

De Rottweiler is van origine een ras dat in oorlogen werd gebruikt als waakhond. Hierdoor zijn ze uitgegroeid tot gigantische spierbonken met een krachtige beet en het vermogen om aanvallers af te weren.

Naar eigen mensen is de hond vriendelijk en speels, maar ze zijn ook uitermate goed te trainen. Hierdoor zijn rottweilers jarenlang gebruikt als politiehond. De honden leren snel, maar hebben wel duidelijke instructies nodig om goed te functioneren. 

4. Komondor

De opvallende Komondor uit Hongarije mag er op het eerste gezicht dan uitzien als een vrolijke pluizenbol, je moet niet sollen met deze hond. De hond is een sterke bewaker van het huis en vee in landelijke gebieden met veel roofdieren. 

Ze houden het bezoek altijd goed in de gaten, en zijn al helemaal geen fan van vreemden die ongevraagd op hun terrein rondlopen. Naar de eigen familie zijn ze loyaal, maar wanneer er gevaar dreigt veranderen ze in een uitstekende waakhond.

5. Puli

De Puli heeft een apart uiterlijk die je niet vaak ziet bij honden. Toch zijn het uitstekende waakhonden die bij het minste of geringste klaar staan om in de aanval te gaan. Daarnaast kunnen ze zeer hard blaffen en zullen de baas altijd wakker maken bij gevaar.

Het zijn slimme honden die graag erop uit gaan en veel beweging nodig hebben. Ze zijn ook zeer intelligent, en houden van het gezelschap van mensen. 

6. Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is de grote broer van het kleinere schnauzer hondenras. De kleintjes hebben al een flink temperament, maar bij de grote komt daar nog eens 25 kilo aan gewicht bij. De honden hebben dan ook een consequente, strenge training nodig zodat ze goed te trainen zijn.

Dit hondenras neemt zijn taak zeer serieus, en dat is terug te zien. Bij gevaar rent de hond als eerste eropaf, en zal niet stoppen tot de bedreiging verdwenen is. Gelukkig is hij in huis zeer loyaal, rustig en ietwat zelfstandig.

7. Duitse Herder

De Duitse herders zijn een bekende soort waakhond. In het huis zijn ze lief, aanhankelijk en houden van aandacht. Maar het zou geen waakhond zijn als ze niet een aantal beschermende kenmerken zouden bezitten. 

Duitse herders zijn zelfverzekerd en onbevreesd. De intelligente honden leren heel snel, waardoor ze ook bij de politie geliefd zijn als hond. Bij een bedreiging springen ze als eerste op, en zullen er alles aan doen om hun territorium te verdedigen.

8. Cane Corso

De Italiaanse Cane Corso is van origine een bewaker van boerderijen en vee. Het is dan ook niet verrassend dat de hond een uitstekende waakhond is. Het is een zeer sterk, breed ras met een grote brede kop. De hond heeft een zeer krachtige beet, en je kunt dan ook beter uit de buurt blijven van een Cane Corso die aan het waken is. 

Daarnaast staat de hond bekend om het geluid wat hij kan produceren. Een Cane Corso heeft een zeer sterke, bloeddorstige blaf. Mensen die op het terrein niet thuis horen, blijven ver uit de buurt. 

9. Kuvasz

Net zoals bij veel andere waakhonden, heeft de Kuvasz ook als het ware twee gezichten. Aan de ene kant is het een hond die graag knuffelt en zeer loyaal is richting de familie waar hij bij woont. Ze houden van spelen en zijn het liefst de hele dag rondom mensen.

Aan de andere kant is de Kuvasz een echte waakhond. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemde mensen, zeker als ze die niet eerder hebben gezien. Een Kuvasz neemt zijn taak als waakhond zeer serieus, en zal er alles aan doen om zijn familie en terrein te verdedigen. 

10. Akita

We openen deze lijst met de Japanse Akita. Op het eerste gezicht ziet de hond er schattig uit. Ze hebben een mooie vacht, lief hoofd en een schattige staart. Maar pas op met een Akita die zijn terrein aan het beschermen is, want de hond neemt het zeer serieus.

Akita’s zijn zeer loyaal richting de familie, en gaan door het vuur voor de baas. Ze zorgen voor ieder gezinslid, en geven veel liefde. Maar wanneer het om buitenstaanders en hun terrein gaat, veranderen ze in echte waakhonden. Het zijn krachtige honden die ook nog eens zeer snel zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Huisdieren voor Kinderen

Top 10 Beste Nederlandse Automerken