Top 10 Beste Scandinavische Series

Met de beste scandinavische series kun je wel een paar maanden vooruit. De scandinavische landen staan erom bekend dat ze uitstekende series produceren, waar toevallig de taal ook nog eens een beetje op het Nederlands lijkt. De landen lijken wel een expert op het gebied van spannende series en thrillers. De ene na de andere serie komt uit Zweden, Denemarken, Finland of Noorwegen.

De verhalen in de beste scandinavische series slepen je mee. Daar weten onze buren wel raad mee. Over de hele wereld staan ze dan ook bekend als de beste makers van series. Geen poespas, special effects of andere overbodige elementen, maar gewoon uitstekende kwaliteit. Dit zijn de top 10 beste scandinavische series.

1. The Bridge

De brug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt, is het middelpunt van deze serie. Op de brug wordt een lijk gevonden, waardoor rechercheurs uit beide landen moeten gaan samenwerken om de moord op te lossen.

De acteurs in The Bridge lijken te zijn geboren voor de rollen, en het plot zit zeer goed in elkaar. Het geheel wordt afgemaakt met prachtige shots en je blijft op het puntje van je stoel zitten tijdens iedere aflevering. The Bridge is dan ook terecht de beste Scandinavische serie.

2. 1864

1864 is een serie die zich afspeelt tijdens de oorlog tussen Denemarken en Oostenrijk. De mini-serie is een echte must-see voor de liefhebbers van geschiedenis, en geeft een kijkje in het leven van twee broers tijdens deze bloederige oorlog.

De serie is lichtelijk gebaseerd op waargebeurde feiten, en de regisseur weet een uitstekende serie neer te zetten die deze periode uit de geschiedenis tot leven brengt. Met acht afleveringen, is 1964 de perfecte serie om in een weekend te kijken.

3. Midnattssol

Alles lijkt rustig in het dorpje Kiruna, waar het bekende ijshotel staat, maar schijn bedriegt. De politie komt een aantal ritualistische moorden op het spoor, die wel een heel duistere uitkomst hebben. 

Kahina en Anders, die het onderzoek leiden, komen erachter dat er veel meer inwoners betrokken zijn bij dit duistere spel. De serie bevat wat minder actie dan de meeste andere Scandinavische series, maar het plot is uitstekend en de scènes rondom het dorpje zijn fenomenaal. 

4. Wallander

Wallander is een Zweedse serie met in de hoofdrol Kurt Wallander. De bekende serie heeft alles in huis wat je van een echte Scandinavische crime verwacht. Een slimme rechercheur, die niet bang is om zijn handen vies te maken, en een hele hoop spanning. 

Kurt Wallander raakt verstrikt in militaire en politieke schandalen, zijn gezondheid staat op het spel en we krijgen een kijkje in zijn familieleven. Wallander is een prima serie uit Zweden waar je geen genoeg van kunt krijgen.

5. The Team

Alsof de Scandinaviërs niet weten te stoppen met crime & drama series. The Team gaat over een groep van internationale detectives van Interpol die de krachten samenbundelen. Wanneer er door Europa een serie aan moorden wordt gepleegd die verband met elkaar lijken te hebben, wordt The Team ingezet. 

The Team is net zo divers als Europa. Hoewel de serie zijn oorsprong heeft in Scandinavië, komen we allerlei acteurs uit verschillende landen tegen. The Team is een zeer goede serie, die je dwars door Europa voert en ervoor zorgt dat je aan de buis bent gekluisterd.

6. The Rain

In The Rain is een groot deel van de Scandinavische bevolking gestorven door een mysterieuze regen met een virus. De serie volgt zes jongeren die in deze apocalyps proberen te overleven. Samen reizen ze door de Scandinavische landen, op zoek naar andere tekenen van leven.

Na de eerste paar afleveringen van The Rain lijkt het alsof je de personages al een hele tijd kent. De serie gaat dieper in op de psychologische effecten van een apocalyps, maar heeft regelmatig ook zijn spannende momenten. Je kunt The Rain bekijken op Netflix

7. Valkyrien

Valkyrien is een topper van een serie die zich richt op een medisch drama. Een wanhopige dokter probeert in Oslo zijn zieke vrouw te kunnen genezen, maar hij komt daarbij in aanraking met de onderwereld van de stad.

Vanuit een kelder heeft hij een illegale praktijk, waar veel figuren langskomen die niet naar een regulier ziekenhuis kunnen. De serie heeft een geweldig script, mooie shots van de stad en de acteurs weten de sfeer goed over te brengen.

8. The Valhalla Murders

https://www.youtube.com/watch?v=mKwJoo0kItA

Net zoals bij veel andere series uit Scandinavië, gaat ook deze serie van IJslandse bodem over drama en mysterie. The Valhalla Murders is de eerste serie uit IJsland die op Netflix te zien is. In een grote tour rondom het eiland, volgt de serie een aantal moorden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben.

Maar niets is minder waar, en een detective uit Oslo keert terug naar IJsland om deze te onderzoeken. Hij komt op het spoor van de moordenaar, en dat brengt hem door heel het land. The Valhalla Murders is op Netflix te zien, en zeker een avondje bingen waard.

9. Kaikki Synnit

Kaikki Synnit is een recente serie uit 2019. Een detective reist van Helsinki terug af naar zijn geboortedorp om een moord te onderzoeken. Maar hij stuit al snel op zaken waarvan hij liever niet de oorzaak wil weten. Hij komt oog in oog te staan met het verleden, en de moeilijkheden die het dorpje ervaart in het heden.

De serie speelt zich af in het Noorden van Finland, en zit vol met prachtige shots van de regio. Tel daarbij de uitstekende acteerprestaties op van de acteurs, en je krijgt als resultaat een spannende Finse serie.

10. Arvingerne

Arvingere, ook wel onder de Engelse titel The Legacy bekend, speelt zich af op het eilandje Funen voor de kust van Denemarken. De serie vertelt het verhaal van vier kinderen, wiens moeder plotseling is komen te overlijden. Na haar dood erft een dochter, die nooit wist wie haar moeder was, het complete landgoed.

De serie is spannend en het verhaal gaat dieper in op het verdriet en de kracht die de kinderen daaruit samen ervaren. Het geeft ook een kijkje in de culturele keuken van Denemarken, en zeker de moeite waard om te kijken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Pornowebsites Van Dit Moment

Top 30 Beste Sporten Voor Je Lichaam