Top 10 Beste Planten Voor een Nano Aquarium

Wist je dat in Nederland aquariumvissen de meest populaire huisdieren soort zijn? Er leven namelijk meer dan 9 miljoen van deze mooie visjes ons land! Ter vergelijking: dat is ruim 2 keer zo veel als het aantal katten met een populatie van 3,9 miljoen. De meeste aquariumvissen worden in een zogeheten ‘nano aquarium’ gehouden.

Het woord ‘Nano’ komt van origine uit de wiskunde en geeft een ‘klein getal’ weer. Nano-aquaria zijn dan ook aquaria die gemaakt zijn om kleine (tropische) vissen te houden en kunnen zoet- of zoutwater bevatten. In dit artikel gaan we jullie helpen met het uitzoeken van jouw aquariumplanten en gaan we de top 10 beste planten voor een nano aquarium bespreken:

1. Java mos

Java mos groeit gemakkelijk, vereist weinig onderhoud, is goedkoop én makkelijk verkrijgbaar en staat daarom op nummer 1 van onze lijst! Java mos lijkt erg op de nummer 2 van onze lijst, Christmas mos, maar verschilt op de volgende punten:

  • Java mos groeit gemakkelijker in kouder water
  • Java mos groeit sneller dan Christmas mos
  • Bij Java mos hoef je de plantjes minder snel bij te trimmen

Java mos is makkelijk te verkrijgen en goedkoop, en is daarmee een van de meest populaire plantensoorten in een aquarium. Het groeit gemakkelijk, zo kan Java mos overleven bij een PH tussen 5 en 8, temperatuur van 15 tot 28 graden Celsius en waterhardheid van 6 tot 20dH.

2. Christmas mos

Christmas mos – ook wel Vesicularia Montagnei genoemd – is de 2e beste plant voor een nano aquarium en kent zijn oorsprong in veel vochtige gebieden in Azië.

Christmas mos is vergelijkbaar met Java mos maar iets grover van aard. De Christmas mos heeft zijn naam te danken aan de typisch uitziende takjes die veel van een kerstboom weg hebben!

De voordelen van de Christmas mos plant zijn de hoge zuurstofafgifte, lage aankoopkosten en gemakkelijk onderhoud. Zolang de Christmas Mos vochtig wordt gehouden en zonlicht krijgt groeit het.

3. Anubias Nana

Met zijn mooie, stevige, donkergroene bladeren staat de Anubias Nana op de nummer 3 van onze lijst. De Anubias Nana kent zijn oorsprong in Centraal en West-Afrika en groeit vooral onder de schaduw in rivieren, waterstromingen en beekjes.

Dankzij de structuur van de plant zijn ze makkelijk vast te maken aan stenen of houten structuren. In tegenstelling tot veel ander planten houdt de Anubias Nana niet van zon en dient hij dus in de schaduw gezet te worden.

4. Staurogyne repens

De Staurogyne Repens staat op de nummer 4 van onze lijst. Met zijn compacte en bijzondere lichtgroene kleur bladeren vrolijkt deze plant ieder aquarium op en is het niet voor niets wereldwijd een van de meest populaire aquariumplanten!

De Staurogyne Repens kent zijn oorsprong uit Rio Cristalino in Brazilië. Er is niet extreem veel onderhoud voor de plant nodig, al is er wel een minimum hoeveelheid licht de plant dagelijks moet zien (0.5W per liter) en is voldoende toevoer van CO2 nodig.

5. Javavaren

De nummer 5 van onze lijst is de Javavaren, ook wel Microsorum Pteropus genoemd. Het is vooral een hele populaire aquarium plant vanwege zijn weinig vereiste onderhoud.

De Javavaren heeft niet veel licht nodig en met bijna geen plantenvoeding kan deze plant nog steeds overleven!

6. Naaldgras

Naaldgras – ook wel Cirpus Cernuus of zuurstofplant genoemd – staat op nummer 6 van onze lijst! Voor zowel aquaria als vijvers is dit een geschikte plant en zeer gemakkelijk te onderhouden.

Naaldgras wordt ook wel zuurstofplant genoemd omdat het vergeleken met andere planten veel zuurstof per gram plant afgeeft. Wist je dat – bij voldoende zonlicht – Naaldgras tot wel 10 centimeter lang kan worden?

7. Helanthium Tenellum Green

Op nummer 7 van onze lijst staat de Helanthium Tenellum Green en zijn uiterlijk lijkt sterk op zijn voorganger, de Sagittaria Subulata. De Helanthium Tenellum Green groeit net als zijn voorganger uit tot een soort laag groeiend gras.

Het grote verschil tussen de Helanthium Tenellum Green en de Sagittaria Subulata is dat de Helanthium minder snel groeit en maximaal tussen de 4 en 9 centimeter lang wordt.

8. Sagittaria Subulata

Op nummer 8 van onze lijst staat de Sagittaria Subulata. Deze plant kent zijn oorsprong uit Zuid-Amerika en staat bekend om snel uit te groeien tot een dichtbegroeide laag gras.

Met een gemiddelde lengte van 4 cm is de Sagittaria Subulata een laag groeiende plant.

Houdt er echter wel rekening mee dat, als de plant te veel licht te zien krijgt, hij opeens kan uitgroeien tot 50cm!

9. Marsilea Hirsuta

De Marsilea Hirsuta is een laag groeiend, donkergroene aquarium plant met bijzonder gevormde bladeren die niet veel onderhoudt vereist. Als een zeer populaire aquariumplant heeft de Marsilea Hirsuta dan zeker zijn plek op deze lijst verdient.

De Marsilea Hirsuta komt uit Australië en met de vormen van de bladeren lijkt de plant op een soort klavertje vier! Met een gemiddelde lengte van tussen de 3 tot maximaal 9 centimeter kan de lengte van de plant onderling sterk verschillen maar is het een relatief laag groeiende plantensoort.

10. Ludwigia Repens ‘Rubin’

Met zijn mooie donkergroene en herfstrode bladeren staat de Ludwigia Repens variant, ook wel de Rubin genoemd, op nummer 10 van onze lijst. De Rubin kent zijn oorsprong uit Noord-Amerika en met zijn gemiddelde lengte van 25 tot 55 centimeter een relatief grote plant.

De Rubin plant is makkelijk te onderhouden. De hoeveelheid licht bepaalt de mate van roodheid (hoe lichter, hoe roder de bladeren). De plant heeft een zekere mate van licht nodig. Als de hoeveelheid licht ontbreekt, zullen de onderste bladeren het niet overleven.

Zoals je kunt zien zijn er super veel verschillende, mooie, nano aquariumplanten te koop met elk hun eigen eigenschappen en vereisten om te kunnen blijven groeien. We zullen nu nogmaals de top 10 beste planten voor jóu nano aquarium op een rijtje zetten:

1. Java mos

2. Christmas mos

3. Anubias Nana

4. Staurogyne repens

5. Javavaren

6. Naaldgras

7. Helenthium Tenellum Green

8. Sagittaria Subulata

9. Marsilea Hirsuta

10. Ludwigia Repens ‘Rubin’

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Banken van Amerika

Top 10 Lekkerste Traditionele Italiaanse Gerechten