Top 10 Beste Nieuwe Features Van De Playstation 5

In april 2019 was het dan eindelijk zo ver. Ruim 5 jaar na het uitkomen van de Playstation 4 heeft Sony bekend gemaakt in het najaar van 2020 met de langverwachte Playstation 5 te komen. Alhoewel tussentijds de PS Pro 4 nog uitgebracht is, is dat niet veel meer dan een kleine vooruitgang ten opzichte van de standaard versie van de PS4.

Met alle specificaties en features die vooralsnog uitgebracht zijn, gaat dit bij de Playstation 5 een volledig ander verhaal zijn. Benieuwd naar wat de grootste vooruitgang gaat zijn? Lees hieronder dan verder in de top 10 met beste nieuwe features van de Playstation 5.

1. Solid State Drive (SSD)

De Playstation 5 gaat de eerste Playstation worden die een Solid State Drive heeft in plaats van een traditionele harde schijf. Een SSD heeft in tegenstelling tot een harde schijf geen bewegende onderdelen zoals bijvoorbeeld een roterende schijf of lees- en schrijfkoppen meer.

Hierdoor is de kans op mechanische fouten niet enkel gigantisch verkleind maar hoef je ook niet meer te wachten tot de schijf en koppen juist gepositioneerd zijn. Sneller, stiller, zuiniger en koeler. In alle opzichten een vooruitgang.

2. De processor

In de tijd dat de PS4’s en Xbox One gelanceerd werden, maakte beide consoles gebruik van een processor die zelfs toentertijd al enigszins gedateerd was. Dat gaat volledig anders zijn met de nieuwe chips de gebruikt gaan worden.

Net als met de PS4 werkt Sony weer samen met AMD. Maar nu komt er een prachtige Zen 2 met 8 cores en 16 threads onder de motorkap te liggen. Deze processor gaat nog vele jaren mee, zelfs in vergelijking met al het geweld op de markt van PC gaming.

3. UHD 4k Blu-Ray speler

Blu-Ray is iets wat de Playstation altijd gemist heeft ten opzichte van de Xbox. En alhoewel fysieke schijven steeds minder belangrijk worden, kan het altijd eens voorvallen dat je deze maar net eens wil gebruiken.

Daarom is het fijn om te weten dat de PS5 de allernieuwste versie van Blu-Ray gaat ondersteunen waardoor je de beelden zelfs in Ultra HD (4K) bekijken kan.

4. 8K ondersteuning

Toegegeven, dit is iets waar de meeste gebruikers niet veel aan gaan hebben. Toch in ieder geval voor de komende jaren niet. 8K-televisies zijn immers voor de gewone leek vooralsnog onbetaalbaar.

Toch gaat er een tijd komen dat ook deze televisies goedkoper worden. En dan is het wel zo prettig dat je Playstation daar zelf ook klaar voor is.

5. Spelbewuste interface

Beeld: Youtube / Paulo Manso Animation

Dankzij de supersnelle processor en SSD behoren lange wachttijden tot het verleden.

Desondanks gaat Sony het je nog gemakkelijker maken om snel in een game te komen door al in de gebruikersomgeving informatie te geven over bepaalde levels en missies die je kan uitvoeren of nog veel handiger, welke multiplayer sessies er gaande zijn, zodat je niet eens meer het spel zelf hoeft op te starten om al te kunnen joinen.

6. Hardware accelerated ray tracing

De waarheidsgetrouwe visuals krijgen daarentegen ook een grote boost dankzij de hardware accelerated ray tracing. Ray tracing is een techniek die ervoor zorgt dat licht zich in de virtuele omgeving hetzelfde gedraagt als in het echte leven.

Normaal moet de processor vele tientallen berekeningen per seconde maken om enkel maar de reflectie goed te kunnen weergeven. Zelfs de meest geavanceerde processoren hebben hier moeite mee.

Daarom is er hardware ontwikkeld die de processor hierbij moet helpen. En dat is precies wat je ook in de PS5 terug gaat kunnen vinden.

7. Vrije installatiekeuze

Ondanks dat de PS5 met een waanzinnige 825 GB grote internet Solid State Disk geleverd wordt en je natuurlijk altijd nog extern een andere kan toevoegen en ruimtegebrek een probleem vanuit het verleden is, kan dit altijd nog van toegevoegde waarde zijn.

De SSD geeft ontwikkelaars immers ook meer ruimte om de spellen in ‘brokken’ op te delen. Wanneer je spel 200 GB groot is, waarvan 150 GB de single player en 50 GB van de multiplayer is, hoef je niet meer alles te installeren om te kunnen spelen.

Doe je dat toch, dan kan je na het uitspelen van de single player deze ook direct weer verwijderen. Zo kan je dus nog meer games op je Playstation opslaan!

8. Achterwaartse compatibiliteit

Beeld: Flickr / Iain

Tot hoever terug is nog niet 100 procent zeker maar er is in ieder geval al bekend gemaakt dat de Playstation 5 achterwaarts compatibel is. Daarom kan je bijna alle toffe games vanuit je jeugd opnieuw beleven zonder de andere console nog uit de kast te moeten trekken.

En nog beter, veel games worden automatisch opgeschaald zodat ze er nog veel beter uitzien dan toen je deze voor de eerste keer speelde!

9. Haptische feedback en adaptieve triggers

De nieuwe controller van de Playstation 5 ondersteunt haptische feedback en adaptieve triggers. Beide zullen een flinke vooruitgang zijn voor de game belevenis. Haptische feedback zorgt er in feite voor dat de vibraties van de controller zo sensitief zijn dat het extra in game informatie kan verschaffen.

Bijvoorbeeld over de ondergrond waar je op loopt, hoeveel grip je banden hebben of hoe dichtbij een vijand loopt. Adaptieve triggers is nog zo’n onwijs gave vooruitgang waar we likkebaardend naar uitkijken.

De triggers worden afhankelijk van de taak die je ermee uitvoert gemakkelijker of juist lastiger in te drukken. Ook dit is weer een prachtige manier om feedback naar de speler te geven en de speler en nog real life-achtige ervaring te geven.

10. De prijs

Niet direct een specificatie of feature natuurlijk maar wel belangrijk om te weten en goed voor jouw portemonnee. De prijs is nog niet helemaal bekend maar iedereen houdt inmiddels wel rekening met circa 500 euro voor de PS5.

Gezien alle specificaties en features die je hierboven hebt kunnen zien is dat absoluut een acceptabele prijs. Misschien niet zo goedkoop als de PS4 bij release maar in vergelijking met de PS3, die nog een tranentrekkende 100 euro duurder was echt zo slecht nog niet!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Steden Van Polen

Top 10 Beste Naaktscènes van Carice van Houten