Top 10 Beste Nederlandse Universiteiten

Voor hoger onderwijs heb je in Nederland keuze uit hogescholen en universiteiten. Bij welke van de twee je terecht komt om kennis op het hoogst mogelijke niveau op te doen, hangt mede van het beroep af dat je na afloop van je studie beoogt uit te voeren.

Daarnaast bieden een aantal universiteiten in ons land erg gespecialiseerde faculteiten aan, die mogelijk helemaal niet op je interesses aansluiten. Tenslotte speelt natuurlijk ook de kwaliteit van het onderwijs in je opleidingskeuze een belangrijke rol.

In deze top 10 presenteren we je in dat kader de beste universiteiten van ons land, zodat je tijdens het aanmeldtraject beter in de smiezen krijgt waar de beste colleges worden gegeven.

1. Technische Universiteit Delft

De meest toonaangevende Nederlandse universiteit is de TU Delft. Deze universiteit beschikt over acht hoofdfaculteiten, die in veel gevallen opgedeeld zijn in meerdere subfaculteiten.

Deze aanvullende onderverdeling zorgt ervoor dat studenten zeer specialistische kennis tijdens hun bachelorstraject op kunnen doen.

Het Delftse opleidingsinstituut staat inmiddels alweer vele jaren bekend om haar internationale academische samenwerkingsprogramma’s met andere universiteiten in de wereld.

Daarnaast hebben de studenten toegang tot een aantal verschillende onderzoeksinstituten en laboratoria, zodat ze tijdens hun opleiding ook in ruime mate praktijkervaring op kunnen doen.

Bekende wereldburgers, die ooit bij de TU Delft studeerden, zijn Klaas Posthumus, de uitvinder van de magnetron en Alexandre Horowitz, de uitvinder van de Philishave.

2. Universiteit van Amsterdam

De nummers twee en een in deze toplijst zijn de enige twee Nederlandse universiteiten, die in de wereldwijde universiteiten top 100 te vinden zijn. Om zo’n hoge positie te kunnen bereiken moet je als onderwijsinstelling flink wat in je mars hebben.

De geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam gaat terug tot het jaar 1632, maar het duurde uiteindelijk nog tot 1877 voordat officieel het label universiteit op de schoolse activiteiten geplakt mochten worden.

Met het oog op het aantal studenten in de UvA de grootste van ons land. In totaal omvat deze universiteit zeven verschillende faculteiten, waaronder Geneeskunde, Rechtsgeleerdheid en Geesteswetenschappen.

3. Wageningen University & Research

Deze universiteit begon in het jaar 1876 als Rijkslandbouwschool en kreeg in 1986 het predicaat Landbouwuniversiteit.

Net als de technische universiteiten in Nederland, biedt dit opleidingsinstituut haar studenten zeer specialistische faculteiten aan, die in dit geval grotendeels betrekking hebben op natuur en milieu.

Je kunt er onder meer kiezen uit bachelors Animal Sciences, Food Technology en International Land And Water Management.

De universiteit heeft er enige jaren geleden bewust voor gekozen om haar naam in het Engels aan te duiden, omdat het overgrote deel van de colleges ook in die taal aan het internationale studentengezelschap wordt gegeven.

4. Technische Universiteit Eindhoven

De naam van deze universiteit verraadt overduidelijk wat je er kunt verwachten als je je er als student aanmeldt. De onderwijsinstelling ontstond in 1956 en heette de eerste 30 jaar van haar bestaan Technische Hogeschool Eindhoven.

Omdat de universiteit over een eigen campus beschikt, zijn alle faciliteiten voor studenten op een praktische manier bijeen geplaatst. Ze kunnen er terecht voor 11 reguliere en 1 speciale bachelors en 19 masters en 8 speciale masters.

De Technische Universiteit Eindhoven biedt haar studenten de mogelijkheid om zich onder meer in Technische wiskunde, Industrial design en Scheikundige technologie te specialiseren.

5. Universiteit Utrecht

Jaarlijks stromen er zo’n 6.500 nieuwe studenten in bij de Universiteit Utrecht. Daarmee is het een van de grootste opleidingsinstituten van Nederland.

De universiteit beschikt over zeven verschillende faculteiten, waaronder een voor Bètawetenschappen, een voor Diergeneeskunde en een voor Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

Bekende Nederlanders die bij deze Utrechtse universiteit hebben gestudeerd zijn onder meer schrijver Ronald Giphart, tv-presentator Menno Bentveld en politica Femke Halsema.

6. Rijksuniversiteit Groningen

Ook de Rijksuniversiteit Groningen bestaat al heel lang. De onderwijsinstelling werd in het jaar 1614 opgericht en beschikt tegenwoordig over maar liefst 11 faculteiten. Een van die faculteiten bevindt zich sinds 2011 in de Friese hoofdstad Leeuwarden.

De Groningse universiteit wil zichzelf graag als een internationaal sterk opleidingsinstituut profileren en onderhoudt daarom intensieve samenwerkingsbanden met tal van andere universiteiten in de wereld.

Het totale onderwijsaanbod van de universiteit bestaat vandaag de dag uit 48 bachelor- en 167 masteropleidingen.

Het aantal studenten dat tegenwoordig van de kennisfaciliteiten van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikmaakt is ongeveer 35.000.

7. Universiteit Leiden

De universiteit in Leiden is de oudste universiteit van ons land. Hij werd namelijk al in 1575 opgericht. Vandaag de dag kunnen studenten er bij zeven verschillende faculteiten terecht, waarvan de faculteit Governance and Global Affairs uitsluitend in Den Haag te vinden is.

Door de eeuwen heen heeft deze universiteit tal van studenten afgeleverd, die later naam en faam in de wereld zouden maken. Denk daarbij onder meer aan de wis-, natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens en meer recenter de Nederlandse premier Mark Rutte.

Daarnaast hebben ook diverse leden van ons Koningshuis onderwijs bij deze universiteit genoten.

8. Universiteit Twente

Deze universiteit bevindt zich in de Overijsselse stad Enschede en is gespecialiseerd in onderwijs op het vlak van technische en sociale wetenschappen.

De onderwijsinstelling beschikt over de grootste campus van Nederland, die plaats biedt aan woonruimtes voor zowel studenten als stafmedewerkers en tevens eigen winkels en sport- en cultuurfaciliteiten omvat.

Sinds het oprichtingsjaar 1961 is het aantal studenten dat op deze locatie kennis vergaart naar ruim 11.000 gestegen. Ze kunnen er bachelors en masters behalen in vakgebieden als technische natuurkunde, informatica, robotics en scheikundige technologie.

9. Erasmus Universiteit Rotterdam

In vergelijking met diverse andere universiteiten in ons land is de Rotterdamse Erasmus Universiteit nog behoorlijk jong. De universitaire opleidingen gingen namelijk pas in 1973 officieel van start.

Daarvoor werd er weliswaar ook al gestudeerd in de universiteitsgebouwen, maar toen nog onder de vlag van onder meer de Nederlandsche Economische Hoogeschool en de Medische Faculteit Rotterdam.

In haar huidige vorm biedt de Erasmus Universiteit haar studenten negen verschillende faculteiten aan, waaronder een School of Law, een School of Philosophy en een School of Economics.

10. Radbout Universiteit

Deze universiteit opende in 1923 voor het eerst haar deuren en heette lange tijd de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 2004 heeft men echter voor de naam Radboud gekozen, die indirect naar de rond 900 levende bisschop Radboud van Utrecht verwijst.

Vanaf november 2020 is het opleidingsinstituut niet langer officieel rooms-katholiek, omdat de Nederlandse bisschoppen vonden dat hun bestuurlijke invloed te beperkt was geworden. De universiteit beschikt momenteel over zeven verschillende faculteiten, waar in totaal ruim 20.000 studenten gebruik van maken.

Daarnaast biedt de onderwijsinstelling meer dan 100 verschillende bachelor- en masteropleidingen aan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Kinderliedjes

Top 10 beste Nederlandse F1-coureurs