Top 10 Beste Nederlandse Turnsters

Om op het hoogste niveau goede prestaties neer te kunnen zetten is het van groot belang dat turnsters al op jonge leeftijd beginnen te trainen. Op die manier krijgen ze alle verschillende oefeningen goed onder de knie en leren ze hoe ze optimaal hun lichaam kunnen beheersen.

Het resultaat van jarenlang keihard trainen kan uiteindelijk een behoorlijke prijzenregen van bronzen, zilveren en gouden medailles opleveren. Kortom, prestaties om trots op te zijn. Dat is dan ook precies de reden waarom we deze top 10 met beste Nederlandse turnsters aan je presenteren.

1. Sanne Wevers

Zus Sanne bleek tijdens haar turncarrière meer geluk te hebben. Ze scoorde tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Glasgow in 2008 twee keer goud. Acht jaar later nam Sanne deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Daar won ze opnieuw goud op het onderdeel balk. De turnster is daarmee de enige Nederlander die dit ooit gelukt is. De unieke prestatie was voor koning Willem-Alexander reden om Sanne Wevers tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te benoemen.

Daarnaast werd ze in 2016 verkozen tot Nederlandse sportvrouw van het jaar.

2. Lieke Wevers

Eigenlijk zouden we van de nummers 2 en 1 in deze toplijst een gedeelde eerste plaats kunnen maken. Lieke en Sanne Wevers zijn namelijk tweelingzusjes van elkaar. Beide trainen tegenwoordig bij Topsport Noord in Heerenveen, waar vader Vincent hun coach is.

In tegenstelling tot haar zus, duurde het nog behoorlijk lang voordat Lieke aan grote wedstrijden mee ging doen. Dit was mede te wijten aan de blessures waarmee ze kampte. Tijdens de World Cup in Cottbus in 2019 lukte het haar echter om op het onderdeel balk zilver te scoren.

Een gescheurde kruisband en een schouderblessure zorgde er vervolgens voor dat ze opnieuw in de lappenmand terecht kwam. Toch slaagde Lieke er in om in 2015 een comeback te maken, die met goud op het onderdeel balk tijdens de Europese Spelen werd bekroond.

3. Eythora Thorsdottir

De on-Nederlandse naam van deze turnster heeft ze te danken aan haar IJslandse ouders. Toch is Eythora Thorsdottir zelf gewoon Rotterdamse van geboorte. De turnster begon vanaf 2012 naam te maken, toen ze tijdens het NK Junioren twee keer zilver en een keer goud in de wacht sleepte.

Het jaar daarop was het vrijwel een en al goud wat ze tijdens hetzelfde NK verdiende. Alleen de medaille voor het onderdeel vloer ging naar een andere deelneemster.

Internationale successen volgden in 2014, toen Thorsdottir het seniorenniveau had bereikt. In dat jaar won ze goud op de vloer tijdens de World Cup in Ljubljana. Het EK in 2017 in Roemenië leverde haar een bronzen en een zilveren plak op.

Het jaar daarop moest ze vanwege blessures verstek laten gaan, maar na haar return in 2019 scoorde ze opnieuw tijdens het EK. Ditmaal zilver op de vloer.

4. Lisa Top

De in 1996 geboren Lisa Top won op 13-jarige leeftijd alle gouden medailles in de eredivisie van het NK Junioren. In 2012 behoorde de turnster reeds tot de senioren en wist ze tijdens diverse Wereldbekerwedstrijden meerdere prijzen in de wacht te slepen.

Na een jaar vol blessures maakte Top in 2014 haar rentree door het NK meerkamp te winnen. Ook won ze goud op het onderdeel toestelfinale op vloer. De prijzenkast van deze turnster bevat daarnaast een tweetal medailles die ze in 2015 tijdens de European Games in Azerbeidzjan won.

Haar carrière eindigde helaas in 2016, na het behalen van goud tijdens de Wereldbeker in Cottbus, omdat ze toen opnieuw last kreeg van blessures.

5. Celine van Gerner

Beeld: Wikimedia / Alex Filipov

Deze turnster beëindigde in 2019 weliswaar haar sportcarrière, maar met het oog op haar behaalde prestaties verdient ze absoluut een plekje in deze toplijst. De in Zwolle geboren van Gerner won in 2008 in de juniorenklasse brons tijdens het EK in Clermont Ferrand.

Het jaar daarop werd ze in die klasse Nederlands kampioen. Nadat ze was doorgegroeid naar de senioren scoorde ze in 2011 goud tijdens het NK bij de onderdelen meerkamp, vloer en brug.

Ze behaalde zilver tijdens de Wereldbekerwedstrijden in 2011 en 2012 op respectievelijk de onderdelen balk en brug. Bij de Wereldbekerwedstrijden in Maribor en Gent scoorde ze zelfs nog beter door in totaal 3 gouden medailles te winnen.

Hierdoor mocht ze meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar ze weliswaar geen plakken wist te verdienen. Dankzij haar hoge eindscore tijdens de Spelen verbrak ze echter wel het uit 1972 stammende Nederlandse record van Ans van Gerwen wist.

6. Naomi Visser

De in 2001 geboren Naomi Visser begon op 6-jarige leeftijd bij haar plaatselijke sportvereniging in Papendrecht te turnen. Tijdens haar eerste deelname aan het NK junioren behaalde ze meteen brons bij de meerkamp.

Dat succes smaakte naar meer. Haar eerste grote nationale succes in de seniorenklasse scoorde ze bij het NK in 2018 met wederom brons voor het onderdeel brug. Ook in teamverband sleepte ze in dat jaar tijdens het EK brons in de wacht.

Bij het NK meerkamp werden haar sportieve inspanning beloond met goud.

7. Tisha Volleman

Op haar zesde zei Tisha tegen haar trainer dat ze de beste turnster ter wereld wilde worden. Deze ambitieuze instelling op jonge leeftijd zorgde er uiteindelijk voor dat ze in 2014 jeugdkampioen bij de meerkamp en de vloer werd en zilver kreeg voor haar brugprestaties.

Tijdens het NK in 2017 won ze goud op vier van de vijf onderdelen en het jaar daarop twee keer goud en één keer brons. Tisha en haar teamgenoten behaalden tijdens het EK in 2018 en tijdens de Wereldbeker in Stuttgart in 2019 beide een derde plaats, zodat ze een bronzen medaille mee naar huis mochten nemen.

8. Vera van Pol

Turnster Vera van de Pol begon al rond haar vierde levensjaar met het beoefenen van haar lievelingssport. De uitgebreide ervaring die ze in de negen jaar daarop bij elkaar verzamelde, leidde ertoe dat ze in 2006 mee mocht doen in de eredivisie.

Van Pol is expert in de meerkamp. Op dat vlak wist ze in 2013, 2015 en 2018 namelijk Nederlands kampioen te worden. Sinds 2013 maakt de turnster ook deel uit van de nationale selectie.

In dat kader deed ze in 2016 mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze helaas geen medailleplaats wist te behalen.

9. Sanna Veerman

Sanna Veerman is in het Noord-Hollandse dorpje Oosthuizen geboren. Sinds ze in 2019 voor de HAVO slaagde is ze zich volledig toe gaan leggen op haar turncarrière en traint ze dagelijks bij Turnz Amsterdam.

Toen ze nog op het juniorenniveau actief was wist ze al flink wat medailles te winnen. Zo won ze in 2016 het NK junioren. Diezelfde trend lijkt zich door te zetten, nadat ze in 2019 de overstap naar de senioren maakte.

Veerman is in de turnsport voornamelijk gespecialiseerd in de meerkamp en de brug.

10. Kirsten Polderman

Kirsten Polderman is een rijzende ster aan het nationale turn-firmament. Ze deed in 2017 voor de eerste keer mee aan het EK. Twee jaar later mocht ze met de Nederlandse ploeg ook deelnemen aan het WK in Doha.

Daar behaalde het Nederlandse damesteam toen de tiende plaats. Polderman is specialist op het onderdeel meerkamp en combineert haar turn-carrière momenteel met haar opleiding verpleegkunde.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Eredivisie Clubs Met De Meeste Marktwaarde

Top 10 Beste Nederlandse Podcasts