Door de jaren heen hebben we als klein landje toch een behoorlijk aantal internationaal bekende topsporters voortgebracht. Dit geldt eens temeer voor de tennissport.
Met name in de jaren ‘90 leek het er een tijdje op alsof Nederland de wereldwijde hofleverancier van prima spelende tennissers was. In dit overzicht presenteren we je dan ook graag de allerbeste Nederlandse tennissers ooit.
Inhoudsopgave
1. Richard Krajicek

Zijn achternaam is weliswaar van Tsjechische komaf, maar Richard Krajicek zelf is gewoon in Rotterdam geboren. Al vanaf zijn 5de begon hij tijdens zijn kinderjaren steeds intensiever te trainen.
Deze aanpak bleek effectief te zijn, want vanaf 1982 begon hij tal van Nederlandse jeugdtitels te scoren. Desondanks leek het er halverwege zijn tienerjaren een tijdje op dat Krajicek vanwege fysieke en persoonlijke omstandigheden een professionele carrière als tennisser op zijn buik kon gaan schrijven.
Op zijn 16de ging alles opeens weer voor de wind en brak hij zijn atheneum-opleiding af om prof te worden. In de periode van 1991 tot en met 1999 lukte het de Rotterdamse tennisser om in totaal 17 enkelspel- en 3-dubbelspeltoernooien te winnen.
Internationaal maakte Richard Krjicek uiteraard de meeste furore door in 1996 de winst van het prestigieuze tennistoernooi op Wimbledon op zijn naam te zetten.
2. Tom Okker

De in Amsterdam geboren Tom Okker maakte vooral in de jaren ‘60 en ‘70 furore op de tennisbaan.
Zo bleef hij van 1964 tot 1968 ongeslagen Nederlands kampioen. Daarnaast stond hij in 1964 samen met zijn tennispartner Trudy Groenman in de halve finale van het gemengd dubbel op Wimbledon.
Vier jaar later lukte het hem ook om met enkelspel de kwartfinale van dit Engelse tennistoernooi te bereiken, terwijl hij tien jaar daarop in diezelfde categorie zelfs door wist te dringen tot de halve finale.
Daar verloor hij helaas van de legendarische tennisser Björn Borg. Tijdens zijn 11 jaar durende profcarrière lukte het Okker om maar liefst 37 enkelspel- en 3 dubbelspelfinales te winnen.
3. Paul Haarhuis

Tijdens zijn jeugd kreeg Paul Haarhuis de mogelijkheid om bij PSV te gaan voetballen óf om op een hoger niveau te gaan tennissen. Hij koos uiteindelijk toch voor het laatste en reisde af naar de Verenigde Staten, waar hij op college-niveau ging spelen.
De kennis die hij daar opdeed kwam goed van pas, toen Haarhuis in 1987 terugkeerde naar Nederland. Zijn tenniskwaliteiten bleken tijdens zijn Amerikaanse jaren dusdanig veel beter te zijn geworden, dat hij zich tot de nationale toppers mocht gaan rekenen.
Internationaal kwam Haarhuis voor het eerst goed in de schijnwerpers te staan, toen hij tijdens de US Open van 1989 in de tweede ronde John McEnroe versloeg. Zes jaar later lukte het hem om de US Open ook echt te winnen.
Andere memorabele overwinningen van Paul Haarhuis zijn de Australian Open van 1994, Roland Garros in 1995, 1998 en 2002 en natuurlijk zijn winst op Wimbledon in 1998.
4. Jacco Eltingh

Deze Nederlandse tennisser maakte zowel nationaal als internationaal naam op het gebied van dubbelspel. Tijdens de meeste overwinningen in deze categorie stond medespeler Paul Haarhuis aan zijn zijde.
Zo werden ze in 1993 en 1998 gezamenlijk wereldkampioen en konden ze de winst van 39 toernooien op hun naam zetten. Vanwege dit grote aantal successen worden Eltingh en Haarhuis door kenners als het beste Nederlandse tennisduo ooit beschouwd.
In de jaren dat Eltingh als prof tenniste lukte het hem overigens ook vier keer om met enkelspel een toernooi te winnen. Het bijzondere aan dit viertal aan overwinningen was, dat elke individuele winst op een andere ondergrond plaatsvond.
5. Sjeng Schalken

Sjeng Schalken startte zijn profcarrière al tijdens zijn 18de levensjaar. In die hoedanigheid was hij van 1996 tot 2006 ook onderdeel van het Nederlandse Davis Cup-team.
Op Wimbledon werd hij helaas tot drie keer toe in de kwartfinale verslagen, maar tijdens andere toernooien had hij aanmerkelijk meer succes. Zo lukte het Schalken in het enkel- en dubbelspel om respectievelijk maar liefst 9 en 6 ATP toernooien te winnen.
Lichamelijke ongemakken zorgden er in 2007 uiteindelijk voor dat hij zijn tenniscarrière moest beëindigen. Nadien begon hij onder de merknaam Sjeng Sports een eigen kledinglijn.
6. Henk Timmer

Deze in 1904 geboren Utrechter maakte furore op tal van internationale tennisbanen, toen het alleen nog maar om het spel en niet om de grote zak met knikkers ging. Tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Parijs wist hij met zijn dubbelpartner Kea Bouwman een bronzen plak te winnen.
Op nationaal niveau lukte het Timmer om maar liefst 23 keer Nederlands kampioen te worden, waarvan het bij 9 overwinningen om enkelspel ging. Daarnaast scoorde deze tennisser hoge ogen in de Davis Cup.
Tijdens zijn tenniscarrière speelde hij in deze laatstgenoemde competitie 65 matches, waarvan hij er 43 wist te winnen. Daarnaast bereikte hij in 1927 en in 1929 de kwartfinale van Wimbledon.
7. Michiel Schapers

Aanvankelijk studeerde Michiel Schapers bedrijfseconomie, maar uiteindelijk besloot hij in 1982 toch verder te gaan als proftennisser. Vanaf de start van zijn profcarrière tot en met 1988 werd hij jaar na jaar Nederlands kampioen.
In 1988 deed hij ook mee aan de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Seoel. Daar wist hij door te dringen tot de kwartfinale. Het lukte Schapers tijdens zijn tennisloopbaan ook vier keer om een finale tijdens de ATP-Tour te bereiken.
Zijn mooiste overwinning was waarschijnlijk de match tijdens de Australian Open van 1985. De Rotterdammer slaagde er toen in vijf sets in om de op dat moment regerend Winbledon-winnaar Boris Becker te verslaan.
8. Jan Siemerink

Jan Siemerink was van 1989 tot 2002 actief als proftennisser. In die periode lukte het hem om vier enkelspel- en tien dubbelspel-titels op zijn naam te krijgen.
Het glansjaar van de uit Rijnsburg afkomstige tennisser was 1989, toen hij zowel in Rotterdam als Toulouse het toernooi won en daarbij alle (al dan niet toekomstige) Grand Slam-winnaars van de baan wist te vegen.
In datzelfde jaar lukte het hem overigens ook om tot de kwartfinale op Wimbledon door te dringen. Daarnaast stond Siemerink tijdens tal van Davis Cup-matches zijn mannetje.
Hij slaagde erin om daar 13 keer met enkelspel en vier keer met dubbelspel te winnen.
9. Martin Verkerk

De in Leiderdorp geboren Martin Verkerk kwam op 25-jarige leeftijd plotseling in de spotlights te staan, toen hij ‘vanuit het niets’ door wist te stoten naar de finale van Roland Garros.
Die wist hij uiteindelijk helaas niet te winnen, maar onderweg daar naartoe had hij wel grootheden als Carlos Moyá en Guillermo Coria weten te verslaan. Vanwege een reeks blessures kwam de tenniscarrière van Verkerk telkens niet goed tot wasdom.
Uiteindelijk werd 2008 het jaar waarin hij kon vlammen, Hij wist in dat jaar het futuretoernooi in Montreal en het challengertoernooi in Anthene te winnen.
Aan het eind van het jaar kreeg hij echter opnieuw last van blessures, waardoor hij besloot zijn profcarrière te beëindigen.
10. Hans van Swol

Als we de levensloop van Hans van Swol doornemen, dan kunnen we met absolute zekerheid stellen dat hij gek was op het beoefenen van sport.
Naast tennissen op hoog niveau hield hij zich in meer of mindere mate ook bezig met rugby, honkbal, voetbal, basketbal, roeien en schoonspringen. In het dagelijkse leven was Van Swol overigens arts.
Zijn eerste NK tennis in het enkelspel won hij in 1938. Na de Tweede Wereldoorlog pakte hij de draad van het tennissen weer op en lukte het hem om nog vier keer om Nederlands Kampioen te worden.
Daarnaast scoorde hij maar liefst zeven Nederlandse dubbeltitels.