Top 10 Beste Nederlandse Songfestival Liedjes Ooit

Voor tal van muziekliefhebbers is het Eurovisiesongfestival de happening van het jaar. Nederland was er al vanaf de allereerste editie in 1956 bij. In die jaren dat het festival inmiddels bestaat zijn we helaas nooit grossiers in het winnen ervan geworden.

Bekijk ook: Top 30 Beste Songfestival Liedjes Aller Tijden

Toch hebben we geregeld zeer verdienstelijke resultaten geboekt. De onderstaande toplijst met de 10 (of eigenlijk 11) beste Nederlandse Songfestival liedjes is daarvan het bewijs.

1. Duncan Laurence – Arcade (2019)

Duncan Laurence werd bij het grote Nederlandse publiek in eerste instantie vooral bekend dankzij zijn deelname aan The Voice Of Holland in 2014. Daarin bereikte hij de halve finale.

In de jaren daarna doorliep hij onder meer de Rockacademie en begon hij zich als professioneel songwriter te profileren. Op voordracht van Ilse DeLange mocht Duncan het door hem zelf geschreven lied “Arcade”aan de nationale selectiecommissie voor het Songfestival laten horen.

Die stemde vervolgens in om zijn performance af te vaardigen naar het Israëlische Tel Aviv. Daar scoorde Duncan met zijn lied een totaal van 498 punten, waardoor Nederland na 44 lange jaren wachten eindelijk weer eens eerste bij het Songfestival werd.

2. Teach-In – Ding-a-dong (1975)

De uit Enschede afkomstige Nederlandse popgroep Teach-In timmerde in eigen land al een paar jaar succesvol aan de weg, toen ze in 1975 naar het Songfestival in het Zweedse Stockholm werden gestuurd.

Daar bereikten ze met hun nummer “Ding-a-dong” prompt de eerste plaats in het eindklassement.

Iets dat ongetwijfeld mede te danken was aan de opzwepende, vrolijke melodie van componisten Eddy Ouwens en Dick Bakker en het slimme eenvoudige woordgebruik van schrijver Will Luikinga, waardoor het Nederlandstalige lied ook internationaal makkelijk werd begrepen.

3. Corry Brokken – Net Als Toen (1957)

Je kunt het je vandaag de dag eigenlijk nog maar amper voorstellen, maar in 1957 was het nog heel normaal dat Nederlanders middels het insturen van brief- en ansichtkaarten konden bepalen wie er volgens hen naar de tweede editie van het Songfestival in het Duitse Frankfurt-am-Main gestuurd moest worden.

Net als bij de eerste editie werd het Corry Brokken. Vanuit een tv-studio van de ARD vertolkte ze “Net Als Toen”, dat bij de internationale jury erg gewaardeerd werd. Ze scoorde een derde van alle ter vergeven punten en werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar ooit van het Songfestival.

4. Teddy Scholten – Een Beetje (1959)

Voordat Teddy Scholten in 1959 aan het Songfestival meedeed, had ze al flink wat nationale bekendheid geoogst dankzij haar muzikale deelname aan het populaire radioprogramma “De bonte dinsdagavondtrein”.

Daarnaast was ze op televisie als ‘gastvedette’ te zien in “De Snip en Snap revue”. Omdat het deelnemersveld van het Songfestival in 1959 nog behoorlijk beperkt was, mocht ze in het Franse Cannes niet één, maar twee liedjes vertolken: “De Regen” en “Een Beetje”.

Die laatste viel bij de jury het beste in de smaak, waardoor ze uiteindelijk de winnares van het festival werd.

5. Lenny Kuhr – De Troubadour (1969)

In 1967 maakte zangeres Lenny Kuhr haar muzikale televisiedebuut, waarna ze enkele singles uitbracht, die geen van allen een hit werden.

De omslag in haar carrière kwam, toen ze in 1969 aan het Songfestival in het Spaanse Madrid meedeed en daar het lied “De Troubadour” ten gehore bracht.

Tijdens de puntentelling van de jury kwam haar totaal op 18 uit, waardoor ze op de eerste plaats eindigde.

Maar ze was niet de enige… Ook de Britse, Franse en Spaanse inzending scoorden 18 punten, zodat het festival niet één, maar vier winnaars telde.

6. The Common Linnets – Calm After The Storm (2014)

Toen The Common Linnets tijdens de puntentelling van het Songfestival in het Deense Kopenhagen hoge ogen begonnen te score, brak er in de gelederen van dit gelegenheidsduo enige consternatie uit.

In aanloop naar het festival was het namelijk een publiek geheim geworden dat het inmiddels niet meer zo goed boterde tussen zangeres Ilse de Lange en zanger Waylon. Het Europese publiek had echter geen boodschap aan wat zich bij The Common Linnets achter de schermen afspeelde.

Zij vonden het gewoon een mooi lied, waardoor het tijdens deze Songfestivaleditie op de tweede plaats in het klassement eindigde.

7. Corry Brokken – Voorgoed Voorbij & Jetty Paerl – De Vogels Van Holland (1956)

De allereerste editie van het Eurovisiesongfestival vond in 1956 in het Zwitserse Lugano plaats.

Omdat er toen nog maar zeven landen meededen en men er wel graag een avondvullend programma van wilde maken, mocht elk land twee afgevaardigden sturen.

Voor Nederland waren dat de zangeressen Corry Brokken en Jetty Paerl, die op dat moment in ons land al erg bekend waren.

Nadat alle liedjes de revue waren gepasseerd, ging de internationale jury in geheim overleg en werd uiteindelijk een van de twee Zwitserse acts tot winnaar verklaard.

Alle andere deelnemers belandden daardoor automatisch op een gedeelde tweede plaats. Dus ook Corry en Jetty.

8. Mouth & MacNeal – Ik Zie Een Ster (1974)

Het duo Mouth & MacNeal, bestaande uit Willem (Big Mouth) Duyn en Maggie MacNeal, had vanaf 1971 al een paar Top 40-hits gescoord, toen ze door Nederland naar het Songfestival in het Engelse Brighton werden gestuurd.

Dat ze met hun nummer “Ik Zie Een Ster” niet op de eerste plaats eindigden is achteraf gezien geen schande. Het was namelijk het Songfestival waarin de Zweedse groep ABBA won.

Mouth & MacNeal bereikten de derde plaats in het klassement en scoorden daarna als ‘troostprijs’ toch nog een dikke hit in Europa met de Engelstalige en Duitstalige versie van hun Songfestivallied.

9. Edsilia – Hemel en Aarde (1998)

In de jaren voordat Edsilia Rombley haar zangkunsten tijdens het Songfestival in het Engelse Birmingham mocht laten horen, werd ze in Nederland vooral bekend als winnares van de Soundmixshow.

Daar vertolkte ze het nummer “I Just Had To Hear Your Voice” van Oleta Adams. Voor Nederland zong ze het swingende nummer “Hemel En Aarde”, wat haar uiteindelijk een vierde plaats in het eindklassement opleverde.

Edsilia was de eerste Nederlandse deelneemster die ons land na de winst van Tech-In in 1975 weer eens een toppositie op het Songfestival bezorgde.

10. Sandra & Andres – Als Het Om De Liefde Gaat (1972)

Zangeres Sandra Reemer en zanger-componist Dries Holten scoorden vanaf 1968 onder de naam Sandra & Andres enkele Engelstalige hits in de Nederlandse Top 40.

Omdat het reglement van het Songfestival destijds nog stelde, dat elk deelnemend land een lied in zijn eigen landstaal in moest sturen, maakten Sandra & Adres een eenmalig uitstapje naar het Nederlands.

Met hun vertolking van “Als Het Om De Liefde Gaat” veroverden ze de harten van vele Europeanen, waardoor hun optreden in het Schotse Edinburg met de vierde plaats werd bekroond.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Schakers

Top 10 Beste Nederlandse Tennissers Aller Tijden