Top 10 Beste Nederlandse Restaurants

Wanneer we denken aan de beste Nederlandse restaurants, denken we al snel aan fine dining. Vaak zijn de meeste uitstekende restaurants ook wat duurder, en hebben ze een Michelin vermelding.

Je schuift aan bij sterrenchefs, die ingrediënten combineren waarvan je nooit dacht dat het mogelijk was. Eten bij de beste Nederlandse restaurants is een hele ervaring, die je een keer hebt moeten meemaken.

Maar niet altijd heeft een zeer goed restaurant een ster, soms kom je wel eens een onderbelicht pareltje tegen waar met passie en liefde wordt gekookt. De beste restaurants zijn er dus voor ieder budget.

We hebben de 10 lekkerste, gezelligste en servicegerichte toppers op een rijtje gezet. Dit zijn de top 10 beste Nederlandse restaurants.

1. Inter Scaldes

Beeld: Inter Scaldes

Voor het beste restaurant van Nederland reizen we af naar Zeeland. Tussen de Zeeuwse akkers en gelegen naast een prachtige tuin ligt Inter Scaldes. Onder leiding van Jannis Brevet zorgt het restaurant ervoor dat het uit de streek op spectaculaire wijze wordt geserveerd.

Het menu wordt regelmatig aangepast met nieuwe creaties, en iedere gang is een feestje op zich. Combineer dit met de allerbeste service en een wijnkaart waar je u tegen zegt, en je snapt wel waarom Inter Scaldes al langere tijd tot de top van Nederland behoort.

2. De Librije

Beeld: De Librije

In Zwolle kun je het michelin sterrenrestaurant De Librije vinden. In dit toprestaurant wordt met hart en ziel gekookt voor alle gasten die aanschuiven. Naast het fantastische menu is ook de locatie zeer speciaal, want De Librije is gevestigd in een voormalige gevangenis met veel historie.

De chefs experimenteren veel met aparte combinaties, waardoor je iedere gang aangenaam verrast wordt. Vanaf het moment dat je binnenstapt, begint de ervaring en het is er eentje die iedere foodliefhebber niet mag missen. De gangen worden geserveerd met bijpassende wijnen die perfect zijn, en zelfs de koffie is speciaal bij dit prachtige restaurant.

3. Ciel Bleu

Beeld: Ciel Bleu

Op de 23ste verdieping van het luxe Okura hotel in Amsterdam zwaait Onno Kokmeijer met de scepter. Het restaurant heeft een internationale, Franse keuken waar de menukaart per seizoen wisselt en wordt gewerkt met een prima palet aan ingrediënten. 

Het eten wat je voorgeschoteld krijgt is een plaatje, en iedere gang een kunstwerk op zich. De combinatie van wijnen, het eten en het uitzicht, samen met een uitstekende service zorgt ervoor dat Ciel Bleu al jaren tot de top behoort. 

4. La Rive

Beeld: La Rive

Op de vierde plaats staat het vlaggenschip van het Amstel Hotel, La Rive. De inspiratie voor het menu bij dit sterrenrestaurant komt van de Frans-Mediterrane keuken. Hier staan een aantal gerechten uit de Aziatische keuken tegenover, wat leidt tot combinaties die je nergens anders kunt vinden.

Zo heeft La Rive onder andere zeeduivel met ui en codium op het menu, maar ook de overheerlijke bresse eend met Aziatische ingrediënten. De bediening kent zijn vak en weet precies hoe gasten verwend moeten worden. Natuurlijk is de locatie ook zeer mooi, en het Amstel Hotel is een speciale plek. 

5. Tempo Doeloe

Beeld: Tempo Doeloe

Tussen de vele Franse en internationale keukens in die aan de top staan, heeft het Indonesische restaurant Tempo Doeloe ook een plekje veroverd. Wanneer je binnenkomt waan je jezelf al in Indonesië, met een mooi decor en een gezellige sfeer. 

Het hoogtepunt van Tempo Doeloe is de uitstekende rijsttafel. Jouw tafel wordt volgezet met het beste wat de Indonesische keuken te bieden heeft. Tempo Doeloe wisselt populaire gerechten af met wat minder bekende, maar uitstekende gerechtjes uit de overheerlijke Indonesische keuken.

6. Tante Kee

Beeld: Tante Kee

Dat overheerlijk eten niet duur hoeft te zijn bewijst Tante Kee in Kaag. Het restaurant ligt op een fantastische plaats en is omringd door water. Het restaurant werkt veel met lokale streekproducten, en combineert verschillende smaken feilloos. 

Er hangt een heel gezellige en ongedwongen sfeer, waarbij je jezelf al  snel thuis voelt. Je kunt hier prima terecht voor een culinair avontuurtje in het restaurant op een unieke, landelijke locatie niet ver van Amsterdam.

7. FRED

Beeld: FRED

In rotterdam kun je bij FRED gaan eten. Het restaurant is recentelijk gerenoveerd en is voorzien van een modern, maar zeer sfeervol interieur met een aantal unieke objecten. De sfeer is belangrijk bij FRED, want het zet de toon voor het eten.

In dit restaurant serveren ze een seizoensgebonden 8-gangen menu voor het diner. De gerechten zijn gebaseerd op de Franse keuken, maar je ziet duidelijk dat er een eigen twist aan is gegeven. Zeer smaakvolle en vooral kleurrijke gerechtjes passeren de revue. Perfect voor een fantastisch diner op hoog niveau.

8. The Duchess

Beeld: The Duchess

The Duchess in Amsterdam bestaat nog maar een aantal jaar, maar heeft zijn reputatie verdient. Het restaurant is gevestigd in een oude bank en behoort bij het beroemde W hotel. Oude tijden herleven, maar wel in een modern jasje.

Vanaf je tafel kijk je zo in de open keuken waar het eten wordt voorbereid. The Duchess heeft een shared dining concept, waarbij je aan tafel diverse gerechtjes met elkaar deelt. Ze serveren een beef wellington als geen ander, en de chocolate explosion is een hele ervaring.

9. Valenzia by Zarzo

Beeld: Valenzia by Zarzo

Adrian Zarzo is eigenaar en chef bij meerdere goede restaurants geweest en eigen concepten. In Eindhoven kun je het restaurant Valenzia by Zarzo vinden, waar een gemoedelijke sfeer heerst en het eten heerlijk is.

Valenzia by Zarzo serveert namelijk het beste wat in Spanje te vinden is, en heeft dit omgetoverd tot gastrotapas. Combineer het met Aziatische invloeden, en je hebt een heerlijke menukaart met een budgetvriendelijke prijs. 

10. Calla’s

Beeld: Facebook / Restaurant Calla’s

Calla’s draait al heel wat jaren mee en blijft iedere gast keer op keer verrassen. Het rustgevende en ruime restaurant in Den Haag wist al in 2003 zijn eerste michelin ster te behalen, en heeft deze altijd weten te behouden.

Het prestige menu bij Calla’s is een aanrader. In zes gangen reis je de hele wereld over langs verrassende combinaties en smaakvolle ingrediënten. De kruiden die gebruikt worden worden door Ronald van Roon nog dagelijks vers geplukt bij Laantje Voorham. Calla’s zorgt voor een aangename en uitstekende diner ervaring zoals het hoort bij een fine dining restaurant.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Restaurants Van Den Haag

Top 10 Meest Gezonde Soorten Thee