Podcasts begonnen vanaf 2004 in eerste instantie vooral in de VS hun opmars te maken. In Nederland duurde het uiteindelijk nog behoorlijk lang voordat echt grote groepen mensen deze vorm van audio on demand in hun hart sloten.
Inmiddels luisteren enkele miljoenen Nederlanders wekelijks naar een of meerdere podcasts. Daarbij hebben ze keuze uit een zeer breed aanbod. Er zijn zelfs zo veel verschillende audio-opnames beschikbaar, dat het lastig kan zijn om de besten eruit te vissen.
Vandaar dat we je graag een handje helpen, door in het onderstaande overzicht de 10 beste Nederlandstalige podcasts aan je voor te stellen.
Inhoudsopgave
1. Man Man Man, De Podcast
Wat een aantal jaren geleden eigenlijk als een geintje begon is inmiddels uitgegroeid tot vermoedelijk het meest succesvolle podcastproject van Nederland. In Man, Man, Man snijden de gastheren Bas, Chris en Domien elke twee weken op komische wijze een ander thema aan, waarbij ze ook meteen hun eigen mannelijkheid tegen het licht houden.
Ze doen dat op een dusdanige manier dat de podcast ook voor vrouwelijke luisteraars aantrekkelijk is. Inmiddels is er naast de podcast ook een Man, Man, Man boek verschenen en verzorgt het trio regelmatig theateroptredens.
Als kers op de taart lanceerden ze enige tijd geleden in samenwerking met de Van de Streek brouwerij zelfs hun eigen bier.
2. Prijzencast

Q Music kennen we vooral van de gezellige muziek die ze dag en nacht via hun radiozenders in heel Nederland uitzenden. Dat er in hun studio’s ook een erg informatieve sportpodcast wordt geproduceerd kan dan ook als een verrassing worden ervaren.
In Prijzencast interviewt sportredacteur Tom de Graaf een brede waaier aan topsporters. De reeks bevat inmiddels vraaggesprekken met onder meer Sjinkie Knegt, Badr Hari en Kiki Bertens.
Stuk voor stuk vertellen ze uitgebreid over de start van hun sportcarrière en wat ze ervoor hebben moeten doen om aan de top te komen en te blijven.
3. Tijdgeest
Deze uit 15 afleveringen bestaande podcast van de VPRO is weliswaar al enige jaren oud, maar nog steeds razend populair bij een ieder die de boeiende wereld van podcasts aan het ontdekken is.
In Tijdgeest wordt de luisteraar meegenomen naar het verleden en de vreemde ideeën die toen leefden. Zo kun je – waarschijnlijk vol verbazing – kennismaken met een vaucansons poepende roboteend, met de blonde Taiwanees Psalmanazar en met Chinezen die snakten naar een alfabet.
Elke aflevering bevat een volledig afgerond verhaal, zodat je uit de complete reeks probleemloos de podcasts kunt kiezen die voor jouw de meest aansprekende onderwerpen hebben.
4. RTL GP Slipstream

Nederland kende in het verleden al een behoorlijke schare Formule 1-fans, maar die groep is alleen maar groter geworden sinds coureur Max Verstappen het ene na het andere succes op de wereldwijde racecircuits is gaan scoren.
In deze podcast van RTL komt niet alleen het laatste nieuws rondom Verstappen aan bod, maar nemen Allard Kallf en Kees van de Grint ook al het andere recente autosportnieuws met je door.
In sommige afleveringen hebben ze ook een gast achter de microfoon zitten, zodat je nog gedetailleerder alle ins en outs uit de racerij te weten komt.
5. De Boost! Podcast

Bij deze podcast draait het in elke aflevering om 3 vaste thema’s: longtime health & happiness, body & mind en food. Kortom een gezond en gelukkig leven, waarbij je toch ook lekker kunt blijven eten.
De experts die deze podcast op de rails hebben gezet zijn diëtiste Celien en personal trainer annex psycholoog Gudrun. Wekelijks snijden ze een ander specifiek thema aan, waarbij ze ook regelmatig de hulp van experts inroepen, die dan door het tweetal wordt geïnterviewd.
Al met al levert deze aanpak een openhartige gezondheidspodcast op waarin self love altijd de absolute kernwaarde blijft.
6. Man Met De Microfoon

Chris Bajema is ‘de man met de microfoon’, die als onafhankelijk producent een wekelijkse podcast maakt waarin een uiteenlopende reeks bijzondere verhalen aan de orde komt.
Het brede interessepalet van Bajema zorgt ervoor dat de luisteraars regelmatig getrakteerd worden op verrassende vondsten.
Zo maken ze bijvoorbeeld in de ene week kennis met het mysterie van Scharnegoutum, terwijl in de week daarop wordt belicht hoe het iemand lukte om van krantenjongen uit te groeien tot miljonair.
7. De Rode Draad
In slechts enkele decennia is China van een tamelijk arm naar een behoorlijk rijk land uitgegroeid. In politieke kringen wordt het land daarom inmiddels als een gedachte wereldmacht beschouwd. Als het aan president Xi Jinping van China ligt heeft die groeispurt nog lang niet z’n einde bereikt.
Hij heeft grootse plannen voor de toekomst. In deze podcast van de NPO nemen journaliste Saar Slegers, China-correspondente Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams die Chinese toekomstplannen stap voor stap door.
Daarbij bekijken ze ook meteen wat de gevolgen ervan zijn voor de rest van de wereld en voor Nederland in het bijzonder.
8. Onbehaarde Apen

Alledaagse zaken, waar je misschien nooit serieus bij stilstaat, worden op een populaire wetenschappelijke manier aan je uitgelegd in deze podcast van de NRC.
Samen met Hendrik Spiering, Lucas Brouwers en Gemma Venhuizen ontdekken de luisteraars onder meer de blijkbaar onsterfelijke geschiedenis van koning Arthur, waarom honden de beste vrienden van mensen werden en wat er allemaal in onze poep leeft.
Kortom, een podcastserie vol leuke weetjes, die je gegarandeerd meer dan eens versteld doet staan.
9. Verborgen Verhalen

In deze podcast van de ANWB gaat Pascal van Hulst tijdens zijn reis door Nederland op zoek naar plaatselijke legendes, oude mythes en raadselachtige natuurverschijnselen.
Vaak stuit hij daarbij op bijzondere verhalen, die mensen lokaal vaak al eeuwenlang aan elkaar doorvertellen.
Na het aanhoren van zo’n verhaal gaat Van Hulst vervolgens op onderzoek uit om te ontdekken of er slechts een fantasierijk sprookje aan hem verteld werd of dat er toch (een kern van) waarheid achter het doorvertelde plaatselijke geheim schuil gaat.
10. Jong Beleggen
Ongeacht of we nu wel of niet in economisch gunstige tijden leven, een financieel appeltje voor de dorst achter de hand hebben is altijd een slimme zet.
Door een eigen vermogen op te bouwen kun je na verloop van tijd gemakkelijker grotere aankopen doen, zonder dat je daarvoor krediet hoeft op te nemen.
Daarnaast kan een goed gevulde spaarpot er ook voor zorgen dat je eerder kunt stoppen met werken.
Ondernemer Pim Verlaan en journaliste Milou Brand leggen je in deze podcast in begrijpelijke taal uit hoe je er al vanaf jonge leeftijd voor kunt zorgen dat de waarde van je vermogen door de jaren heen steeds verder toeneemt.