Top 10 Beste Nederlandse Oorlogsfilms

Pak de popcorn, zet het geluid extra hard, en geniet van de beste Nederlandse oorlogsfilms. Door de jaren heen zijn er veel films gemaakt over de Nederlandse oorlogsjaren. En dat is ook geen verrassing, want Nederland heeft tijdens de oorlog veel meegemaakt. De Nederlandse oorlogsfilms laten de tweede wereldoorlog zien vanuit Nederlands oogpunt.

Veel Nederlandse oorlogsfilms zijn gebaseerd op succesvolle boeken, of waargebeurde verhalen tijdens de tweede wereldoorlog. Iedere film heeft zo zijn eigen karakter, en geeft een goed beeld van het leven, de risico’s en de gruwelijkheden van oorlog. Wil je weten welke films het beste zijn, lees dan snel verder. Dit zijn de top 10 beste Nederlandse oorlogsfilms.

1. Zwartboek

Ook de beste Nederlandse oorlogsfilm komt van de hand van Paul Verhoeven. In Zwartboek is de hoofdrol weggelegd voor Carice van Houten. Carice speelt in de film een verzetsstrijdster van Joodse afkomst die op een levensgevaarlijke missie gaat. 

De film speelt zich 10 jaar na de tweede wereldoorlog af. Rachel en Ronnie komen elkaar tegen, wat heel wat herinneringen over het verzet en de oorlog naar boven brengt. Het is een prachtige film die uitgeroepen is tot Beste Nederlandse Film ooit gemaakt.

2. Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje is één van de beste Nederlandse oorlogsfilms gemaakt. Het was de film waarmee Paul Verhoeven doorbrak als internationale regisseur, en ging daarna in Hollywood aan de slag. 

Soldaat van Oranje gaat over een groepje studenten die voor de komst van de tweede wereldoorlog een gewoon leven hadden. Maar met de komst van de oorlog moeten ze een keuze maken. Gaan ze bij het verzet, of proberen ze gewoon door te gaan met het leven?

3. Bankier van het Verzet

Bankier van het Verzet is nog een redelijk recente film die is uitgebracht in 2018. De film gaat over Walraven van Hall, een jonge verzetsheld met grote plannen. Walraven bedenkt een plan om de Nederlandse Bank te beroven van miljoenen, zodat het geld gebruikt kan worden om mensen te helpen tijdens de tweede wereldoorlog. 

De grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis is waargebeurd, en dit feit maakt de film extra spannend. Barry Atsma is de perfecte acteur om de rol van Walraven van Hall neer te zetten, en toont al zijn emoties en moeilijkheden waar de jonge held mee te maken heeft gehad.

4. Oorlogswinter

De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw, laat zien hoe de veertienjarige Michiel een gestrande Britse piloot vindt op het boeren platteland. Michiel kiest ervoor om de piloot te redden en te helpen, maar brengt hierbij niet alleen zijn eigen leven in gevaar, maar ook die van de mensen om hem heen.

De film richt zich meer op het psychologische effect van de tweede wereldoorlog, dan de actie. Ook zien we hoe de band tussen Michiel en zijn vader Johan op het spel staat, en de moeilijke periode die ze hebben moeten doorstaan. Oorlogswinter doet het boek eer aan, en geeft een goed beeld van de oorlog onder de regie van de Duitsers.

5. De Aanslag

Harry Mulisch schreef meerdere boeken, maar de aanslag is toch wel zijn beste en meest geliefde boek. Ook dit boek is verfilmd, en gaat over de familie Steenwijk, wiens leven verandert wanneer er een collaborateur voor hun huis wordt doodgeschoten.

De heftige film laat zien hoe het leven in Haarlem was tijdens de tweede wereldoorlog, en met wat voor represailles en angst de familie Steenwijk heeft moeten leven. De film won een Oscar voor de beste buitenlandse film in 1987.

6. De Tweeling

De tweeling gaat over de zusjes Lotte en Anna Bamberg die gescheiden opgroeien. De ene woont in Duitsland, de andere in Nederland. Door toeval wordt Lotte’s verloofde vermoord in Auschwitz door de man van Anna.

Jaren later komen de zusjes elkaar weer tegen, maar de oorlog en hun geschiedenis zorgt voor een breuk in de relatie. De hartverscheurende film die gebaseerd is op het boek van Tessa de Loo toont de gruwelen van de oorlog door de ogen van Lotte en Anna.

7. Pastorale 1943

Pastorale 1943 staat op nummer 7. In deze film, gebaseerd op het boek van Simon Vestdijk. De film is uitgebracht in 1978, en had een bekende cast met onder andere Renée Soutendijk, Sylvia Kristel en Rutger Hauer. 

De film richt zich op het verzet in de achterhoek. Al snel wordt duidelijk dat er meerdere groepen actief zijn, die niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd. Pastorale 1943 toont aan dat het verzet niet altijd vlekkeloos verliep, en men zich er altijd van bewust moest zijn dat verraders overal waren tijdens de tweede wereldoorlog. 

8. Riphagen

In Riphagen wordt het leven van Andries Riphagen gevolgd, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge. Het is een waargebeurde misdaadfilm, die plaatsvindt tijdens de tweede wereldoorlog.

Andries Riphagen was een crimineel, die rijk is geworden tijdens de tweede wereldoorlog in Amsterdam over de ruggen van de Joden. Het was een collaborateur, die ook met de bezetters vocht tegen het verzet. Het verhaal geeft een kijkje in de keuken van één van de meest gehate Nederlanders ooit.

9. De Overval

De Overval, die in de bioscoop kwam in 1962 was één van de meest succesvolle Nederlandse films. Zelfs tot ver buiten onze landsgrenzen is de film populair geweest. Het verhaal is geschreven rondom de Nederlandse verzetshelden.

De Overval gaat over de bevrijding van een aantal verzetsstrijders die zijn opgepakt en vastzitten in het Huis van Bewaring in Leeuwarden. De combinatie van actie, en het feit dat deze daad één van de grootste was in Nederland tijdens de oorlog, hebben ervoor gezorgd dat de film een daverend succes was.

10. Het meisje met het rode haar

Het meisje met het rode haar is gebaseerd op het boek van Theun de Vries. In deze film speelt Renée Soutendijk de rol van de verzetsstrijdster Hannie Schaft. Tijdens de tweede wereldoorlog stopt Hannie met haar studie om zich aan te sluiten bij het Nederlandse verzet.

In de film worden de daden van de communistische verzetsstrijdster gevolgd, vanaf het moment dat de tweede wereldoorlog begint tot haar einde. Hannie Schaft heeft de tweede wereldoorlog niet overleefd. De film geeft een goed beeld van het leven onder de Duitsers, en de heldhaftigheid van gewone mensen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 meest voorkomende SOA’s in Nederland

Top 10 Beste Pornowebsites Van Dit Moment