Top 10 Beste Nederlandse Handbalsters

Handbal wordt al vele decennia lang beoefend in Nederland. Toch lukte het ons nationale damesteam in het verleden zelden om internationaal naam te maken. Het afgelopen decennium is daar duidelijk verandering in gekomen. Nederland telt in de wereld van internationaal handballen een stevig woordje mee.

Dit zorgt er niet alleen voor dat ons nationale damesteam bij EK’s en WK’s regelmatig in de prijzen valt, maar ook dat Nederlandse handbalsters zelf geliefde exportproducten zijn geworden, die bij buitenlandse teams meer dan welkom zijn. Kortom, reden temeer om met enige trots de 10 beste handbalsters van Nederland aan je voor te stellen.

1. Laura van der Heijden

Beeld: Wikimedia / Actualie

Net als Lois Abbingh komt Laura van der Heijden uit een echte handbalfamilie, waardoor ze al op jonge leeftijd met deze sport in aanraking kwam. Op 6-jarige leeftijd ging ze bij LHV in Leusden spelen, waar ze in een periode van zo’n 9 jaar de diverse speltechnieken goed onder de knie kreeg.

Om nog beter te kunnen worden doorliep Van der Heijden vervolgens de HandbalAkademie in Papendal. Na succesvolle beëindiging van deze opleiding lonkte het buitenland. In eerste instantie vond ze aansluiting bij het Duitse Vfl. Oldenburg. Daarna speelde ze een aantal jaren bij het Deense Team Esjberg. In de hierop volgende jaren switchte ze vier maal tussen teams in Duitsland en Hongarije. Inmiddels is ze dus weer terug in Duitsland en maakt ze deel uit van BVB Dortmund Handbal.

Van alle momenteel actieve Nederlandse handbalsters heeft Van der Heijden de meeste interlands op haar naam staan. Ze was er 215 keer bij en scoorde in totaal 662 doelpunten voor Nederland.

2. Danick Snelder

Beeld: Instagram / danicksnelder

Zoals vrijwel alle andere handbalsters in deze toplijst begon ook Danick Snelder voor het eerst te handballen bij haar plaatselijke sportvereniging. Na zo’n 10 jaar bij Oliveo Pijnacker te hebben gespeeld stapte ze over naar Omni SV Hellas Den Haag.

In 2010 bleek het Duitse Thüringer HC interesse in haar spelkwaliteiten te hebben en begon de internationale carrière voor Snelder. Hierna kwam ze uit voor de Hongaarse teams FTC Hungaria en Siofok HC. Inmiddels is ze teruggekeerd naar Duitsland, waar ze onderdeel is geworden van het team van SG BBM Bietigheim.

Dat Snelders een topper op het gebied van handbal zou gaan worden werd overigens in 2009 al duidelijk. Aan het einde van het eredivisieseizoen 2008/2009 werd ze namelijk verkozen tot talent van het jaar.

3. Debbie Bont

De Volendamse Debbie Bont begon haar handbalcarrière bij de plaatselijke sportvereniging, waarna ze overstapte naar VOC in Amsterdam-Noord. Vervolgens begon het internationale avontuur te lonken.

Eerst werd ze onderdeel van het Deense FC Midtjylland, waarna ze werd ingelijfd bij het Duitse HC Leipzig. Verrassenderwijs keerde ze vervolgens terug naar Nederland om twee jaar voor SV Dalfsen uit te komen. Daarna ging ze toch weer terug naar Denemarken, waar ze zich aansloot bij het team van København Håndbold.

Inmiddels heeft Bont ook dat team verlaten en is ze bij het Franse Metz Handball neergestreken. Naast haar sportieve activiteiten volgt Bont een opleiding bij de Open Universiteit.

4. Lois Abbingh

Beeld: Instagram / loisabbingh1

Dat Lois Abbingh al op jonge leeftijd met handbal in aanraking kwam is niet zo vreemd. Praktisch haar hele familie deed aan deze sport. Ze begon in haar jonge jaren eerst bij V&S in Groningen te spelen. Daarna kwam ze terecht bij E&O Emmen.

Net als Tess Wester en Kelly Dulfer was ook Abbingh een aantal jaren actief voor het Duitse Vfl. Oldenburg. Daarna hopte ze steeds naar een ander land voor een nieuw handbalavontuur. In Roemenië speelde ze voor HCM Baia Mare, in Frankrijk voor Issy Paris, in Rusland voor Rostov-Don en in Denemarken voor Odense Håndbold.

In het Nederlandse team oogstte Abbingh meer dan alleen maar een imposante reeks medailles. In 2010 werd ze topscoorder tijdens het WK onder 18. Een prestatie die ze in 2019 tijdens het WK voor senioren nog eens herhaalde.

5. Angela Malestein

Beeld: Instagram / angelamalestein

De eerste paar jaren dat de in Spakenburg geboren Angela Malestein op seniorenniveau handbalde kwam ze achtereenvolgens voor VOC uit Amsterdam-Noord en SV Dalfsen uit.

Net als veel andere Nederlandse handbalsters maakte ze daarna de overstap naar Duitsland, waar ze bij HSG Blomberg-Lippe en SG BBM Bietigheim speelde. Met dit laatst genoemde team werd ze tijdens de seizoenen 2016/2017 en 2018/2019 Duits kampioen. Inmiddels is ze naar zuidelijkere streken afgedaald en is ze onderdeel van het Hongaarse Ferencvárosi TC geworden.

Op het moment dat we deze toplijst samenstelden had Malestein voor het Nederlandse team al 145 interlands op haar naam staan, waarin ze in totaal 320 doelpunten wist te scoren.

6. Jessy Kramer

Beeld: Instagram / jessykramer5

De eerste 11 jaar dat Jessy Kramer handbal speelde deed ze dat voornamelijk in de sporthal van VZV in het Noord-Hollandse ‘t Veld. Op seniorenniveau kon Nederland maar kort profiteren van haar spelkwaliteiten.

Ze verhuisde naar Duitsland, waar ze achtereenvolgens het team van Frankfurther HC en HC Leipzig versterkte. Daarna speelde ze zes jaar lang in Noorwegen bij Vipers Kristiansand. Tegenwoordig zijn de dames van het Franse Toulon Saint Cyr Var Handbal haar teamgenoten.

Haar eerste internationale succes met het Nederlandse team behaalde ze in 2007 bij het EK onder 17 door de derde plaats te bereiken, waardoor ze brons vanuit Slowakije mee naar Nederland mocht nemen.

7. Kelly Dulfer

Beeld: Instgram / kellydulfer

In het veld staat Kelly Dulfer vooral bekend als dekkingsspecialist op de linkeropbouw. Ze begon haar handbalcarrière in 2002 bij HV Ventura in Schiedam en doorliep op latere leeftijd de HandbalAcademie in Papendal.

Haar eerste buitenlandse club was Vlf. Oldenburg. Daarna maakte ze een uitstapje naar het Deense København Håndbold om vervolgens weer naar Duitsland terug te keren. Daar werd ze toen in het team van BVB Dortmund Handball opgenomen.

Vanwege haar perfecte speelkwaliteiten werd Dulfer tijdens het EK van 2018 uitgeroepen tot beste verdedigster van dit toernooi. Mede namens haar inzet won het Nederlandse team tijdens dit EK brons.

8. Martine Smeets

Beeld: Instagram / martine.smeets

Dat onze Nederlandse handbaldames bij buitenlandse teams maar wat graag ingelijfd worden, zien we ook overduidelijk bij Martine Smeets. Na de opstart van haar carrière in ons eigen kikkerlandje kwam ze in de Franse competitie terecht, waar ze uitkwam voor Metz Handball.

Daarnaast speelde ze voor het Noorse Molde HK. Voor wat betreft haar deelname aan het Nederlandse team schreef ze in 2016 met haar teamgenoten historie. Het lukte de Nederlandse handbalsters voor de eerste keer ooit om het damesteam te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar eindigden ze uiteindelijk als vierde. Met EK- en WK-deelnames had ze meer geluk.

Tijdens de EK’s van 2007 en 2018 won ze met haar team brons. Bij de WK’s van 2015, 2017 en 2019 mocht ze respectievelijk een zilveren, bronzen en gouden plak in ontvangst nemen.

9. Tess Wester

Beeld: Instgram / tessiewester

Tess Wester maakte op jonge leeftijd kennis met handbal door deze sport bij de plaatselijke club in haar geboorteplaats Heerhugowaard te beoefenen. Toen ze eenmaal goed de smaak te pakken had, besloot ze de HandbalAcademie in Papendal te doorlopen.

In diezelfde periode kwam ze voor een aantal verschillende Nederlandse clubs uit. Uiteindelijk werd ook Wester gestrikt door een Duits team. Ze speelde bij onze oosterburen voor Vfl. Oldenburg en SG BBM Bietigheim. Na het seizoen 2017/2018 verhuisde ze naar Denemarken, waar ze de keepster van Odense Håndbold werd.

Met het Nederlandse team behaalde Wester tijdens het EK van 2016 en 2018 respectievelijk zilver en brons. Haar WK-deelnames leverde haar in 2015, 2017 en 2019 achtereenvolgens een zilveren, bronzen en gouden medaille op.

10. Merel Freriks

Beeld: Instagram / merelfreriks

Deze handbalster werd op 6 januari 1998 in Hoofddorp geboren. Tijdens de match vervult ze de rol van cirkelspeler. Freriks speelde in Nederland bij E&O, maar stapte uiteindelijk over naar de Duitse competitie. Daar maakte ze eerst deel uit van het team van HSG Bensheim/Auerbach.

Tegenwoordig is ze een van de speelsters van Borussia Dortmund. Voor internationale wedstrijden sluit Freriks zich graag aan bij het Nederlandse team. Samen met haar ploeggenoten scoorde ze in dat kader brons tijdens het EK van 2018 en goud tijdens het WK van 2019.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Hogescholen Van Nederland

Hoeveel Happy Meals worden er per jaar verkocht?