Top 10 Beste Nederlandse Films Op Videoland

Naast het grote aanbod uit Hollywood verschijnen er jaarlijks ook een aantal puur Nederlandse films in onze bioscopen. Tussen het aanbod stevig gesubsidieerde producties, die vaak amper het bekijken waard zijn, bevinden zich toch ook geregeld echte pareltjes.

Kortom, films die je gewoon een keer gezien moet hebben. En daarvoor hoef je vandaag de dag niet eens meer naar de bioscoop te gaan, want je kijkt ze gewoon stuk voor stuk on demand via Videoland.

Bekijk ook: Top 50 Beste Videoland Films

Hieronder presenteren we je dan ook de 10 beste (recente) Nederlandse films van dit platform zodat je gegarandeerd een lang weekend met heerlijk bingewatchen kunt vullen.

1. Zwartboek

Ook de nummer 1 in deze toplijst heeft de Tweede Wereldoorlog als thema. In deze dramafilm keren we terug naar het laatste oorlogsjaar waarin het onderduikadres van Rachel Steinn wordt gebombardeerd.

De Joodse zangeres probeert in groepsverband naar het zuiden van Nederland te vluchten, dat op dat moment al bevrijd was. Onderweg worden ze echter door een Duitse patrouille ontdekt.

Desondanks lukt het Rachel om te ontsnappen. Ze sluit zich bij het verzet aan en probeert onder een valse naam een Duitse officier te verleiden.

Daarbij komt haar leven in gevaar, omdat zowel de Duitsers als het verzet vermoeden dat ze een spion is.

2. All Stars

Deze komedie/drama is een klassieker uit 1997, die ook vandaag de dag nog steeds leuk is om te bekijken. Het verhaal gaat over zeven vrienden die al vijftien jaar elke zondag gezamenlijk voetballen bij hun plaatselijke amateurclub.

Ondanks het wekelijkse spelplezier, beginnen de jonge mannen van elkaar te vervreemden omdat hun individuele karakters zich steeds verder beginnen te ontwikkelen.

Rondom hun 500ste gezamenlijke wedstrijd ontdekken ze echter hoe belangrijk vriendschappen en zelfkennis zijn.

3. Kapsalon Romy

In deze dramafilm uit 2019 is de hoofdrol toebedeeld aan het meisje Romy. Haar moeder moet heel veel werken, waardoor ze na schooltijd niet meteen naar huis kan. Daarom wordt ze opgevangen door haar oma.

Maar ook oma Stine heeft het razend druk. Ze is namelijk kapster en heeft vrijwel altijd een volle agenda. Daarnaast is Romy’s oma ook behoorlijk streng, waardoor het meisje eigenlijk niet zo graag in haar omgeving wil zijn.

Daar komt echter verandering in als Romy ontdekt dat haar oma ook een compleet andere kant heeft.

4. Niemand In De Stad

De setting van deze drama/arthouse-film is Amsterdam, waar het leven van een aantal studenten wordt gevolgd. Onderweg naar hun volwassenheid doorlopen ze een traject van vallen en opstaan.

Hun leven maakt een drastische wending als ze met de plotselinge dood van een van hun vrienden worden geconfronteerd. Wat volgt is een turbulente periode, waarin ze zich los proberen te weken van hun ouders en hun achtergrond.

De studenten ontdekken wie ze werkelijk zijn en hoe belangrijk een leven met vrienden is.

5. Oorlogsgeheimen

“Oorlogsgeheimen” is een Nederlandse oorlogsfilm en familiefilm die zich afspeelt in 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog. Tuur en Lambert wonen allebei in een idyllisch dorpje in Zuid-Limburg en zijn al vele jaren beste maatjes.

Hun vriendschap wordt een stuk ingewikkelder als de ouders van Tuur zich aansluiten bij het verzet, terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Daarnaast is er een nieuw meisje, Maartje, vanuit het westen van het land overgekomen om in het Limburgse dorpje te wonen.

Maartje heeft een groot geheim, dat ze alleen aan Tuur vertelt. De onderlinge band tussen de twee jongens lijkt te verbreken op het moment dat Maartje in gevaar komt.

6. Bloed, Zweet & Tranen

Volkszanger André Hazes was en is nog steeds geliefd bij tal van Nederlanders. Maar hoe kwam hij aan de top en hoe zag zijn leven eruit toen hij dat punt eenmaal bereikt had? In deze film worden de drie belangrijkste fases uit zijn leven nader belicht.

We zien hoe Johnny Kraaykamp hem in de jaren ‘60 op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt ontdekt en hoe hij in de jaren ‘80 uiteindelijk landelijk bekend werd. Ondanks zijn vele successen kende zijn leven ook tal van donkere kanten, waar hij vooral vlak voor zijn dood erg mee worstelde.

Een film die echte Hazes-fans gewoon gezien moeten hebben.

7. Lucia de B.

Deze dramafilm is gebaseerd op waargebeurde feiten. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw was Lucia werkzaam als verpleegster in een ziekenhuis. Een opvallend groot aantal patiënten die ze behandelde overleed op onverklaarbare wijze.

Toen op basis van vermoedens de politie en het Openbaar Ministerie werden ingeschakeld weigerde de eigenzinnige verpleegster om met rechercheurs te praten. Desondanks werd ze tot levenslang veroordeeld voor het plegen van vier moorden en drie pogingen daartoe.

Er werden vele vragen rond deze ongebruikelijke rechtsgang gesteld, maar haar werkgever hield in Hoger Beroep voet bij stuk, waardoor haar straf zelfs verzwaard werd tot levenslang met TBS.

8. Michiel de Ruyter

In de 17de eeuw veroverde Nederland de wereldzeeën, waardoor ons land een Gouden Eeuw beleefde. Een van de zeehelden van die tijd was Michiel de Ruyter, die de legendarische admiraal Maarten Tromp na zijn dood opvolgde.

Samen met de superslimme republikein Johan de Witt maakt Tromp van de Republiek der Nederlanden een machtige staat, terwijl hun tegenstanders alles in het werk stellen om de ambitieuze maar onzekere prins Willem III stadhouder te maken.

In dit historische drama wordt aan alle kanten flink uitgepakt, waardoor dit geschiedkundige verhaal verre van saai en duf is.

9. Wat Is Dan Liefde

Ben je gek op romcoms met een snufje drama, dan zal deze Nederlandse film gegarandeerd bij je in de smaak vallen. We maken kennis met Caro.

Ze is echtscheidingsadvocate en krijgt een gouden kans om partner bij een commercieel kantoor te worden dat toe is aan verandering. De idealistische en ambitieuze Caro blijkt haar mannetje te staan in de wereld van brallerige advocaten en probeert hun moraal een positieve impuls te geven.

Dan kruist collega Gijs haar pad, een man die alles heeft waar Caro van walgt. Een onderlinge samenwerking lijkt dan ook gedoemd te mislukken. Of toch niet?

10. Daglicht

In deze thriller uit 2013 spelen Angela Schijf, Derek de Lint en Thijs Römer de hoofdrollen. Het verhaal gaat over Iris. Ze staat bekend als een ambitieuze advocate en is daarnaast ook een alleenstaande moeder.

Als ze bij haar moeder Agaath logeert, ontdekt ze dat ze een autistische broer heeft. Hij zit vast in een tbs-kliniek voor de moord op zijn buurvrouw en haar dochtertje.

Iris zet alles op alles om haar broer vrij te pleiten, maar tijdens dat proces komen nog meer gruwelijke waarheden aan het licht.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Verschillende Soorten Stoffen

Top 10 Beste Nederlandse Judoka’s