Top 10 beste Nederlandse F1-coureurs

Autoracerij is al decennia lang een razend populaire en vaak ook super spectaculaire sport, waarbij de deelnemers alles op alles zetten om met hun bolide als eerste over de finishlijn te kunnen komen.

De echte toppers op dat vlak racen natuurlijk stuk voor stuk in ronkende Formule 1-wagens. Ook tal van Nederlanders hebben door de jaren heen al dan niet verdienstelijk hun rondjes over menig Grand Prix parcours gereden.

Hieronder presenteren we je in dat kader de beste coureurs die door de jaren heen voor Nederland zijn uitgekomen.

1. Max Verstappen

We hoeven ons natuurlijk niet af te vragen waar de voorliefde voor autoracen bij Max Veerstappen vandaan komt. Zo vader, zo zoon. Max is weliswaar Belg van geboorte, maar besloot uiteindelijk toch om onder de Nederlandse vlag carrière te maken.

Net als vader Jos begon hij op jonge leeftijd met karten en won hij talloze prijzen. Via de Florida Winter Series en succesvolle deelname aan de Formule 3, stootte Max in sneltreinvaart door naar de Formule 1, waar hij in eerste instantie onderdeel werd van het Red Bull Junior Team.

Dit was de opmaat voor het echte werk vanaf 2015. Al snel werd duidelijk dat Max Verstappen een waar toptalent in de Formule 1 was. Op het moment dat we deze top 10 samenstelden (begin februari 2021) was het Verstappen al gelukt om tien van de 119 deelgenomen races te winnen, waarbij hij in totaal ook nog eens 42 podiumplaatsen had weten te bemachtigen.

2. Jos Verstappen

Net zoals zoveel bekende autocoureurs, startte ook de carrière van Jos Verstappen al op jonge leeftijd met het racen in karts. In 1984 werd hij hiermee Nederlands kampioen bij de junioren. Daarna schreef hij met het karten meerdere Europese en wereldtitels op zijn naam.

Met racen in auto’s startte Jos in 1991. Hij deed onder meer verdienstelijk mee aan de Formule Ford en de Formule Opel Lotus. Hierdoor kreeg hij het aanbod om een opstapje naar de Formule 3 te maken. Als geluk bij een ongeluk mocht hij in 1994 in eerste instantie als invaller aan twee Formule 1-races in het team van Benetton meedoen, omdat coureur JJ Letho een nekwervel had gebroken.

Tijdens zijn eerste seizoen werd Jos derde bij de Grand Prix in Hongerije. Tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika in 2005 bereikte Verstappen zelfs de eerste plaats. Gedurende zijn F1-carrière verscheen hij maar liefst 106 keer aan de start.

3. Christijan Albers

Christijan Albers kreeg van jongs af aan de autoracerij met de paplepel ingegoten. Zijn vader was namelijk actief in de internationale rallycross. Op 18-jarige leeftijd werd hij Christijan Nederlands kampioen karten én Benelux Formule Ford 1800 kampioen.

Een jaar later maakte hij deel uit van de Duitse Formule 3, die hij aan het einde van het seizoen glansrijk won. In 2005 startte uiteindelijk zijn Formule 1-avontuur bij het team van Minardi. Het was ook het enige jaar dat hij met zijn deelname punten wist te pakken.

Tijdens de Grand Prix in de VS eindigde hij namelijk als vijfde, waardoor hij vier punten verdiende. Het jaar daarop, onder de vlag van Midland F1 Racing, bleef de puntenteller echter op nul steken.

4. Robert Doornbos

Eigenlijk was Robert Doornbos een tennisser. Maar nadat hij in 1998 als VIP bij de Formule 1 Grand Prix in België was geweest, was hij definitief verkocht. Hij wilde ook graag autocoureur worden. Na in 1999 vice-kampioen in de Opel Lotus klasse te zijn geworden stootte hij door naar de Formule Ford, gevolgd door de Formule 3.

Dankzij de goede resultaten die hij in die laatstgenoemde klasse wist te behalen, werd hij in 2004 uitgenodigd voor deelname aan de Formule 1. In eerste instantie kwam hij uit voor Minardi. Voor zijn laatste raceseizoen in 2006 stapte hij over naar het team van Red Bull Racing. In totaal verscheen Doornbos 11 keer aan de start.

5. Giedo van der Garde

In 2013 kwam Giedo van der Garde in de Formule 1 uit voor het team van Caterham. Daar was hij de tweede coureur. Hij had die positie bereikt na jarenlang race-ervaring op allerlei verschillende soorten parcoursen opgedaan te hebben.

Op jonge leeftijd won hij al talloze prijzen tijdens kartingwedstrijden. Het grotere werk startte echter in 2003, toen hij meedeed aan het NK Formule Renault. Aansluitend daarop volgde zijn deelname aan de Formule 3, waarin hij twee seizoenen meedraaide, de World Series by Renault en de GP2.

Het jaar dat hij in de Formule 1 mocht racen verscheen hij 19 keer aan de start. Zijn puntentotaal aan het eind van het seizoen was echter nul.

6. Jan Lammers

Auto’s werden al op jonge leeftijd de passie van Jan Lammers toen hij een baantje bij de anti-slipschool van autocoureur Rob Slotemaker kreeg. Het duurt niet lang voordat Lammers ook zelf zijn rijkunsten op de gladde baan in Zandvoort mocht vertonen.

Na het succesvol afronden van een racecursus, maar nog zonder officieel rijbewijs, nam de toen16-jarige Jan deel aan zijn eerste race. Via de Formule 3 belandde hij bij de Formule 1, waar hij vanaf 1979 in eerste instantie drie seizoenen meedraaide. Na het seizoenseinde van 1982 leek het gedaan te zijn met de F1-carrière van Lammers.

Hij verbaasde dan ook vriend en vijand toen hij in 1992 zijn rentree maakte en nogmaals een volledig seizoen mee-racete. In totaal startte Lammers bij 23 F1-races, maar kwam hij nooit voor punten in aanmerking.

7. Gijs van Lennep

Image: Wikimedia / Spurzem

Ook Gijs van Lennep is een jonkheer. Hij startte in de racerij als Formule V-coureur en maakte later deel uit van het Racing Team Holland. Zijn eerste serieuze race-overwinning bereikte hij tijdens de Formule 3-race in Zweden in 1967.

Drie jaar later won hij samen met Heimut Marko de 24 uur van Le Mans. Kort daarna klom hij op naar de Formule 1, waarin hij vier seizoenen meedraaide. In die periode kwam hij achtereenvolgens uit voor Surtees, Iso-Marlboro en Ensign.

In totaal startte Van Lennep bij acht F1-races, waarmee hij in totaal slechts twee punten wist te scoren.

8. Carel Godin de Beaufort

Image: Wikimedia / Harry Pot

In vroeger tijden was het niet ongebruikelijk dat ‘heren van stand’ hun gezapige adellijke leventje een adrenalinekick bezorgden door mee te doen aan autoraces. Dit gold ook voor jonkheer Carel Godin de Beaufort.

In 1956 lukte het hem om tijdens de Formule 1-races als eerste Nederlander ooit punten te pakken. Aanvankelijk racete de jonkheer in een opvallend oranje Porsche. In de jaren daarna switchte hij achtereenvolgens naar een Maserati en een Cooper.

Tijdens een training voor de Grand Prix van Duitsland in 1964 kwam Godin de Beaufort op de Nurburgring helaas om het leven.

9. Huub Rothengatter

Image: Wikimedia / Koen Suyk

De in Bussum geboren Huub Rothengatter maakte van 1984 tot en met 1986 deel uit van het deelnemersveld met Formule 1-coureurs. Hij bereikte die toppositie, door eerder een aantal successen in de Formule 3 en Formule 2 behaald te hebben.

In de jaren dat hij deel uitmaakte van de Formule 1 deed hij aan 30 races mee. Daarmee wist hij helaas nooit punten te scoren. Rothengatter begon zijn F1-carrière als vervanger van coureur Mauro Baldi bij het Spirit-team.

Daarna racete hij achtereenvolgens voor Osella en Zakspeed. Later werd Rothengatter de manager van Jos Verstappen.

10. Roelof Wunderink

Beeld: Wikimedia / Rob C. Croes

Toen Roelof Wunderink in 1968 op 21-jarige leeftijd met autosport begon, leek het er in eerste instantie op dat hij binnen betrekkelijk korte tijd een internationaal vermaarde coureur zou worden.

Zijn getoonde racekwaliteiten zorgden ervoor dat hij amper 5 jaar later al aan de Formule 3 mee mocht doen. Nog een jaar later maakte hij de overstap naar de F5000. Dankzij sponsoring van HB Bewakingssystemen kwam in 1975 zijn grote droom eindelijk uit en mocht hij meedoen aan de Formule 1.

Daar verscheen hij drie keer aan de start, maar wist zichzelf uiteindelijk nooit te classificeren. Een zware crash tijdens de training voor de F5000 in Zandvoort betekende uiteindelijk praktisch het einde van zijn racecarrière.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Universiteiten

Top 10 Beste Nederlandse Schakers