Top 10 Beste Nederlandse Boksers Aller Tijden

Boksen is veel meer dan een paar stevige tikken aan je tegenstander uitdelen. Het is een tactische vechtsport, waarbij je ook goed elkaars moves in de gaten moet houden om te kunnen winnen.

Door de jaren heen blijken een aantal Nederlandse boksers ware meesters in die technieken te zijn geworden, waardoor ze praktisch onverslaanbaar werden. Bij deze stellen we dan ook graag de 10 beste Nederlandse boksers ooit aan je voor.

10. Giel de Roode

De in 1920 in Scheveningen geboren Giel de Roode begon zijn bokscarrière in 1942, middenin de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlogsjaren bokste hij zo’n 20 wedstrijden, die vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag plaatsvonden.

Vanaf het moment dat Nederland in 1945 eenmaal bevrijd was kwam ook de internationale carrière van De Roode op gang. Vooral de Britten nodigden hem graag uit voor hun matches.

Toen hij in de zomer van 1952 zijn handschoenen definitief uittrok, had hij in totaal 63 wedstrijden gebokst, waarvan hij er 43 had gewonnen.

9. Leen Jansen

Beeld: Wikimedia / Behrens, Herbert

Eigenlijk wilde deze geboren Rotterdammer voetballer worden, maar toen hij tijdens zijn jeugd in de jaren ‘40 als amateur eenmaal kennis had gemaakt met het boksen was hij definitief voor dit alternatief verkocht.

Uiteindelijk duurde het nog tot 1952 voordat de eerste profwedstrijden voor Jansen een feit waren. Reeds bij zijn tweede match sloeg hij zijn tegenstander knock-out. Iets wat hem in de jaren daarna nog eens 26 keer zou lukken.

Het grootste deel van de bokscarrière van Leen Jansen speelde zich in de Rotterdamse Rivièrahal af.

Aan het einde van de rit, in de herfst van 1967, bleek hij in totaal 71 profmatches gebokst te hebben, waarvan hij er 60 won en bij slechts 1 zelf knock-out ging.

8. Jan Nicolaas

Nederlandse boksers 1932: (van links naar rechts) Wigman, Jan Kiks, Ben Bril, Rieger, Jan Nicolaas, Jan Nieuwenburg en Tinus Lambillion

Net als Giel de Roode begon Jan Nicolaas zijn bokscarrière tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn eerste match vond op 1 oktober 1941 in Amicitia in Den Haag plaats, waar hij van de Rotterdamse Rinus Krijger won.

Opmerkelijk aan zijn bokscarrière, is dat Nicolaas tijdens de oorlogsjaren ook enkele uitstapjes naar Duitsland en België maakte om daar in de ring te staan. Na afloop van de oorlog was hij vaker in het buitenland te vinden.

Hij bokste regelmatig in Groot-Brittannië en was ook erg populair bij Belgische boksfans. De laatste match van zijn carrière vond dan ook in het Waalse Wasmes plaats, waar hij door de Belg Charles Colpin werd verslagen.

In totaal won Jan Nicolaas door de jaren heen 52 van de 90 wedstrijden.

7. Raymond Joval

Zijn ouders waren Surinaams, maar Raymond Joval zelf werd in 1968 in Den Haag geboren. Tijdens het WK van 1993 scoorde hij brons en besloot hij verder te gaan als profbokser.

Het eerste jaar van zijn profcarrière deed hij alleen maar mee aan matches in de Verenigde Staten. Daarna begon ook Nederland kennis te maken met zijn kwaliteiten. Toch bleef het buitenland lonken, waardoor hij ook regelmatig in onder meer Groot-Brittannië, België en Denemarken in de ring stond.

Ondanks de pittige blessures die hij tijdens zijn carrière van tijd tot tijd opliep, wist hij de teller van zijn totale aantal profmatches op 42 stuks te krijgen, waarvan hij er 37 won.

6. Alex Blanchard

Een paar dagen voor zijn eerste profmatch in 1979 vierde de Amsterdamse Alex Blanchard zijn 21ste verjaardag. Klaarblijkelijk nog steeds in een feestroes wist hij zijn tegenstander, Duitser Klaus Hein, met gemak knock-out te slaan.

Blanchard scoorde nadien een aaneenschakeling van overwinningen, totdat hij tijdens het EK halfzwaargewicht van 1982 tegenover Rudi Koopmans in de ring kwam te staan.

Die bleek te sterk voor hem te zijn en Blanchard beleefde zijn eerste professionele knock-out. Ook zijn laatste EK-deelname in 1991 eindigde overigens met een knock-out.

Desondanks kon hij aan het einde van zijn carrière trots zijn op zijn 40 overwinningen uit 48 matches.

5. Rudi Koopmans

De in Leeuwarden geboren Rudi Koopmans maakte vanaf eind 1972 als prof furore in de nationale en internationale bokswereld. In zijn eerste jaren als professioneel bokser was hij uitsluitend in Duitsland actief.

Pas tegen het einde van 1975 konden ook Nederlandse boksliefhebbers de kwaliteiten van de vechtende Fries in eigen land aanschouwen. Het duurde uiteindelijk tot zijn 35ste profmatch – tijdens het WK van 1980 in het Amerikaanse Los Angeles – voordat Koopman voor het eerst definitief werd verslagen.

De Amerikaan Eddie Mustafa Muhammed sloeg hem toen knock-out. Een unicum voor Kooiman, die gedurende zijn hele profcarrière 43 van de 47 matches won.

4. Eddy Smulders

Eddy Smulders is in deze lijst de meest recente actieve topper aan het Nederlandse boksfirmament. De in Eindhoven woonachtige sporter werd vanwege zijn razendsnelle moves ook wel Fast Eddy genoemd.

Die bliksemsnelle acties zorgden er ook meteen voor dat de overgrote meerderheid van zijn tegenstanders in de ring knock-out ging. Smulders werd ook zelf twee keer knock-out geslagen.

Dat waren ook meteen de twee zeldzame keren dat hij tijdens zijn profcarrière verloor. Tegenover deze twee nederlagen prijkten echter 37 overwinningen. Kortom, een prestatie om trots op te zijn.

3. Regilio Tuur

Beeld: Wikimedia / Eugeneshklyar

De in Paramaribo, Suriname geboren Regilio Tuur werd tijdens de Olympische Spelen van 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoel letterlijk in één klap wereldberoemd. Het lukte hem namelijk om wereldkampioen Kelcie Banks al in de eerste ronde knock-out te slaan.

Die topprestatie zorgde er vervolgens ook meteen voor dat hij tijdens profcarrière veel in de VS actief was. Maar ook binnen onze eigen landsgrenzen konden de fans volop van zijn vechtlust genieten. Tuur verscheen in mei 2002 voor het laatst als prof in de ring.

En ook zijn laatste tegenstander, de Amerikaan Jimmy Zeikle, ging tijdens deze match knock-out. In totaal won Regilio Tuur tijdens zijn professionele bokscarrière 46 van de 51 wedstrijden.

2. Luc van Dam

Beeld: Wikimedia / Averink

Voor de nummer twee in deze toplijst gaan we opnieuw een flink stuk terug in de tijd. Luc van Dam werd namelijk in 1920 geboren en maakte zijn professionele boksdebuut op 18-jarige leeftijd.

Hij streed toen in het Amsterdamse Krasnapolsky hotel tegen de Belg Van Ackere en wist hem op punten te verslaan. Net als veel andere Nederlandse profboksers bleef hij tijdens de Tweede Wereldoorlog actief aan wedstrijden meedoen.

Ondanks het feit dat het grootste deel van zijn bokscarrière gewoon in Nederland afspeelde, maakte Van Dam, met name na de oorlog, van tijd tot tijd uitstapjes naar Frankrijk, België en Groot-Brittannië om daar te strijden.

In januari 1952 besloot de bokser dat het genoeg was geweest. Hij had toen het respectabele aantal van 115 matches op zijn naam staan, waarvan hij er 97 had gewonnen.

1. Bep van Klaveren

Voor veel Nederlandse boksers is Bep van Klaveren hun grote voorbeeld. En terecht, want deze in 1907 geboren strijder wist in de ring absoluut zijn mannetje te staan.

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam won hij een gouden medaille, wat min of meer ook meteen de start van zijn profcarrière betekende. De eerste paar profwedstrijden in het jaar daarop scoorde hij nog wisselende resultaten, maar daarna werd hij praktisch onverslaanbaar.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog week Van Klaveren uit naar de Verenigde Staten, waar nog even door bleef boksen. Na de bevrijding van Nederland – en een carrièrepauze van zo’n 5 jaar – keerde hij in 1947 terug in de vaderlandse boksring. Na bijna drie decennia professioneel boksen nam Bep van Klaveren in 1956 afscheid.

Hij deed in totaal aan 110 matches mee, waarvan hij er 80 won. In het wereldklassement van alle boksers ooit is Van Klaveren al sinds jaar en dag de Nederlandse profbokser die tijdens zijn carrière de meeste punten bij elkaar heeft weten te sprokkelen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Judoka’s

Top 10 Bekendste Nederlandse Illusionisten