Top 10 Beste Nederlandse Boeken Ooit Geschreven

De beste Nederlandse boeken ooit geschreven liggen in iedere winkel en bibliotheek. De beste boeken bestaan uit een combinatie van klassiekers in de Nederlandse literatuur en moderne boeken die nog niet zo heel oud zijn. Verschillende Nederlandse schrijvers hebben de taal naar een hoger niveau getild door een uitstekend boek te schrijven.

Voor velen is Harry Mulisch de bekendste Nederlandse schrijver die een boek heeft uitgebracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we hem niet zijn vergeten. Maar Nederland telt nog veel meer zeer goede schrijvers, die stuk voor stuk een boek hebben geschreven die je een keer gelezen moet hebben. Dit zijn de top 10 beste Nederlandse boeken ooit geschreven.

1. De ontdekking van de hemel

Beeld: Bol.com

Zonder twijfel is De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch het beste Nederlandse boek ooit geschreven. Het boek won talloze prijzen en wordt gezien als het mooiste werk wat de schrijver ooit heeft uitgebracht.

Het is een flink dik boek, die de lezer meeneemt in een technologisch, filosofisch en psychologisch verhaal waarin tijd en ontwikkeling centraal staan. We willen niet teveel prijsgeven over het ‘magnum opus’ van Harry Mulisch, maar het is zeker dat je dit werk gelezen moet hebben.

2. De donkere kamer van Damokles

Beeld: Bol.com

De donkere kamer van Damokles is een zeer spannend boek waarin het verzet tijdens de tweede wereldoorlog centraal staat. Henri Osewoudt is een handelaar die tijdens de oorlog in aanraking komt met het verzet.

Samen met een man genaamd Dorbeck komt hij in opstand, maar na de oorlog is Dorbeck verdwenen en wordt Henri beschuldigd van landverraad. De donkere kamer van Damokles is een zeer spannend boek waarbij de grens tussen goed en slecht vervaagt tijdens de moeilijkste periode van de Nederlandse geschiedenis. 

3. Hersenschimmen

Beeld: Bol.com

Hersenschimmen is een aangrijpend boek geschreven door J. Bernlef die gaat over een ogenschijnlijk gezonde man genaamd Maarten Klein. Maarten is met pensioen en geniet volop van het leven, maar langzaam aan verandert hij in een patiënt die 24 uur per dag hulp nodig heeft om te kunnen overleven.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Maarten zelf, en zijn lijdensweg waarbij hij te maken krijgt met eenzaamheid, ziekte, verdriet en ouderdom. Een aangrijpend verhaal wat verteld wordt op een unieke manier, en een van de beste Nederlandse boeken.

4. Nooit meer slapen

Beeld: Bol.com

W.F. Hermans schreef het ondertussen bekroonde boek Nooit meer slapen. In zijn boek gaat Alfred op expeditie naar het koude Noorden van Noorwegen. Als student is dit zijn kans om een voetafdruk achter te laten in de wetenschap.

Maar de problemen tijdens de expeditie stapelen zich op, samen met slaapproblemen en een muggenplaag. De expeditie is niet wat het lijkt, en de leden keren zich tegen elkaar. Het boek gaat over de strijd van Alfred om aan verwachtingen kunnen te voldoen en hoge druk. Een prachtig, spannend boek over de moeilijkheden van het leven als wetenschapper.

5. Het huis van de moskee

Beeld: Bol.com

Kader Abdolah is een echte verhalenverteller en schreef het bekende boek Het huis van de moskee. Het boek volgt Aga Djan en zijn familie in hun leven in een mooie stad. Maar wanneer er een radicale stroming opkomt, verandert de Iraanse samenleving drastisch en stort hun hele wereld in. 

Het boek biedt een beeld van extremisme door de ogen van gewone mensen, en de heftige veranderingen die ze tegen hun wil in hebben moeten doormaken om te overleven.

6. De aanslag

Beeld: Bol.com

De aanslag behoort tot een van de beste boeken die Harry Mulisch heeft geschreven. De beroemde roman is vertaald naar diverse talen, en wordt gezien als een prachtige oorlogsroman. 

Het boek speelt zich af in Haarlem in 1945. Wanneer een inspecteur van de politie die samen met de Duitsers werkt wordt doodgeschoten onderweg naar huis, heeft dit ernstige gevolgen. De familie Steenwijk die naast het plaats delict woont, krijgt te maken met de gevolgen van de liquidatie die voor altijd zijn sporen zal achterlaten op de familie.

7. Max Havelaar

Beeld: Bol.com

Max Havelaar werd geschreven door het pseudoniem Multatuli. Het boek is oorspronkelijk geschreven met een politieke motivatie in de turbulente tijden van Nederlands-Indië en is gedeeltelijk autobiografisch.

Het beroemde boek is bekend over de hele wereld, en neemt de lezer mee in het koloniale verleden. In het boek gaat Max Havelaar naar Nederlands-Indië om een verschil te maken in de voormalige kolonie. Het boek diende als politiek middel om te strijden voor de onafhankelijkheid, iets wat toendertijd nog niet vanzelfsprekend was.

8. Turks fruit

Beeld: Bol.com

Jan Wolkers bracht vorige eeuw het boek Turks Fruit uit, een controversiële roman met heel wat hoofdstukken die toen zeer gewaagd en pikant waren. Het boek was een succes, en er volgde ook een gelijknamige film gebaseerd op het verhaal.

In Turks fruit worden Olga en Erik gevolgd die een relatie hebben en zeer gepassioneerd zijn naar elkaar. De ouders van Olga zijn het niet met de relatie eens, maar het lijkt goed te gaan. Dan vertrekt Olga opeens en gaat ze terug bij haar ouders wonen. Turks fruit is een uitstekende Nederlandse roman die de literatuur voor altijd veranderd heeft.

9. Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan

Beeld: Bol.com

Louis Couperus neemt de lezer in dit boek mee naar de wereld rondom 1900. Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan… vertelt het verhaal van een tweetal bejaarden, waarbij daden uit het verleden hun leven beheersen.

Ze hebben dingen gedaan waardoor ze wroeging hebben gekregen, en hun leven wordt erdoor beheerst. Louis Couperus heeft een uitstekend verhaal neergezet, en een tijdloze klassieker gecreëerd die iedere boekenliefhebber gelezen moet hebben.

10. Het achterhuis

Beeld: Bol.com

Het achterhuis van Anne Frank is een boek die iedere Nederlander gelezen moet hebben. In geen ander boek wordt de angst en de gruwelen van de tweede wereldoorlog zo goed beschreven.

Het boek is de beschreven versie van het dagboek wat Anne Frank bijhield tijdens de periode dat zij en haar familie zaten ondergedoken in Amsterdam. Het achterhuis is een heftig boek over een meisje met dromen, die ze helaas niet waar heeft kunnen maken vanwege de tweede wereldoorlog.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Snelst Groeiende Steden Van Nederland

Top 10 Beste Boeken Ooit Geschreven