Top 10 Beste Nederlandse Automerken

Beeld: Saker Sportcars

Nederland staat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden en Engeland nu niet bekend als het Europese land met veel bekende en goede automerken. Toch zijn er in de historie en tot en met de dag van vandaag nog steeds behoorlijk wat auto’s van Nederlandse makelaardij geproduceerd. Maar hoe scheid je het kaf daarin van het koren?

Het beste Nederlandse automerk is, hoe kan het ook anders, DAF. DAF werd in 1928 in Eindhoven opgericht en produceert tot op de dag van vandaag nog voertuigen, zij het enkel vrachtwagens. Ben je benieuwd wat de andere 9 beste Nederlandse automerken zijn? Dat lees je hieronder allemaal terug in de top 10 beste Nederlandse automerken.

1. DAF

Beeld: DAF

Nederlands beste automerk is natuurlijk DAF, afkorting van ‘Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek’. Hub van Doorne richtte in 1928 de fabriek op die later ook auto’s, racewagens en vrachtwagens is gaan produceren.

Ondanks de hoge kwaliteit en moderne technieken die in DAF auto’s gebruikt werden stonden ze toch altijd wat slecht bekend indertijd, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maakten van een automatische versnellingsbak in plaats van dat de auto’s handgeschakeld waren.

Ondanks dat zijn er honderdduizenden DAF’jes uit de fabriek gerold en is het tot en met de dag van vandaag een grote naam in de truckerswereld. Met recht dus Neerlands beste automerk!

2. Spyker Cars

Beeld: Spyker Cars

Spyker is één van de meest roemruchte automerken van Nederland. De naam is afkomstig van het gelijknamige Spyker, een racemerk uit de jaren 90 van de 19e eeuw. Spyker Cars is opgericht in 1999 en richt zich volledig op luxe sportwagens. Spyker kent ook een (weinig succesvolle) historie in de F1.

In het jaar 2007 werd deelgenomen aan de koningsklasse van de autosport en behaalde het team 1 punt. Door de jaren heen wordt Spyker omgeven door faillissementen maar in 2020 wordt er weer een doorstart gemaakt dankzij Russische investeerders.

Alhoewel het beleid niet altijd even helder is, is één ding overduidelijk : Spyker maakt nog altijd één van de beste Nederlandse auto’s ooit.

3. Donkervoort

Beeld: Donkervoort

Donkervoort is een Nederlandse sportwagenfabriek die zich richt op het topsegment van de sportwagens. Met zo’n 35 werknemers fabriceren ze ook slechts circa 30 auto’s per jaar. Het motto van Donkervoort is ‘No Compromise’, wat naar voren komt in het ontbreken van zaken als bijvoorbeeld stuurbekrachtiging of ESP.

Iedere auto wordt volledig met de hand gemaakt. Goedkoop zijn ze daarom zeker niet : De goedkoopste Donkervoort rijd je vanaf ongeveer 200.000 euro.

4. Citroën

Beeld: Citroën

“Citroën Nederlands?” horen we je al denken. En inderdaad! Oprichter van Citroën is de Nederlander Albert Citroen. De eerste proefmodellen van Citroën (Toen nog gewoon ‘Citroen’ geheten) rolde ook vanuit Nederland vanaf de fabriekslijn.

Maar omdat Albert Citroen van Nederland geen toestemming kreeg om een definitieve autofabriek neer te zetten klopte hij aan bij Frankrijk, die hem met open armen hebben ontvangen.

Als dank daarvoor, en omdat ‘Citroen’ in het Frans lastig uit te spreken is, heeft hij de naam naar Citroën aangepast. Daar zal een Nederlandse ambtenaar lange tijd slapeloze nachten over hebben gehad.

5. Akkermans

We gaan de top 5 beste Nederlandse automerken in met het nog steeds bestaande Akkermans. Akkermans bestaat al ruim 200 (!) jaar en mag dankzij haar feilloze staat van dienst het predicaat Hofleverancier voeren.

Carrosserie Akkermans is daarmee het oudste carrosseriebedrijf van Nederland en wereldwijd gekend als leverancier van bijvoorbeeld ambulances, politie-, brandweer en televisiewagens.

Ook voor defensie doet Akkermans zeer veel opdrachten. Alhoewel op de letter exact dus geen eigen automerk meer dan uniek genoeg om een plekje in deze lijst te verdienen.

6. Saker Sportcars

Beeld: Saker Sportcars

Saker is in het jaar 2002 in Nieuw-Zeeland opgericht en uiteindelijk naar Nederland gehaald. Auto’s van Saker zal je niet snel op de openbare weg terugzien, ze zijn namelijk vooral bedoeld voor op het race circuit.

De naam is afkomstig van de sakervalk, een zeer snelle en behendige roofvogel uit de familie valken. Saker heeft momenteel een viertal modellen : De Saker GT, Saker Sprint, Saker RapX en Saker Sniper.

Saker heeft zijn eigen raceklasse in de vorm van de Saker Sportscar Challenge en doet mee aan veel endurance races. Tijdens het debuut van Saker in de 24 uur van Barcelona behaalde het direct de overwinning.

7. Burton

Beeld: Wikimedia / FrankK

Net als Voglietta bouwt Burton auto’s die gebaseerd zijn op de 2CV van Citroën. Burton Car Company levert twee modellen, de Burton een een 2CV-pick-up. De carrosserie is in beide gevallen gemaakt van polyester.

Eigenaren van het merk, de gebroeders Dimitri en Iwan Göbel laten zich inspireren door beroemde automerken als Bugatti, Jaguar en Hispano Suiza. Burton heeft tevens één van de grootste 2CV-werkplaatsen ter wereld.

8. Voglietta

Beeld: Flickr / Niels de Wit

Wanneer het om de mooiste naam van Nederlandse automerken gaat dan had de Voglietta waarschijnlijk met de overwinning naar huis gegaan.

Het merk is in 2005 door Gerrit Vaandering opgericht en het focust zich op het maken van kitcars die gebouwd worden op basis van de Citroën 2CV, beter bekend als het (lelijk) eendje.

Inmiddels zijn er drie modellen op de markt gebracht waarvan de Voglietta Mille Miglia de meest recente is.

9. Alphax

Alphax is in 2004 opgericht en produceert nog steeds zogeheten kitcars. Dit zijn ‘bouwpakketten’ die je door verschillende onderdelen te gebruiken zo goedkoop en zo duur kan maken als je zelf wil. Alphax heeft vandaag de dag een tweetal modellen in gebruik.

De Alphax Roadster is een replica van de wereldberoemde Lotus Seven. De Alphax Firefly heeft wat weg van de Alfa Romeo Spider en de Lotus Elan. Een volledig bodypakket koop je al vanaf 2000 euro waardoor je zelf voor weinig geld toch een sportieve auto kan bouwen.

10. Gatso

Beeld: Flickr / Rutger van der Maar

Het automerk zou eerst ‘Gatford’ gaan heten maar na protesten van Ford is besloten toch het flitsende Gatso aan te houden. Gatso zijn de eerste vijf letters van de achternaam van de ontwikkelaar van de bolide: Maus Gatsonides. Maus heeft onder andere de Rally van Monte Carlo in 1953 gewonnen.

Ook is hij uitvinder van diverse houtgasgeneratoren en de ‘Gatsometer’ de door hem ontworpen snelheidsmeter waarmee de snelheid van een rijdende auto kan worden bepaald en die tot op de dag van vandaag door politiediensten over de gehele wereld worden gebruikt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Soorten Waakhonden

Top 10 beste autoverhuurbedrijven van Nederland