Top 10 beste motoren voor beginners

Beeld: motorcyclespecs.co.za

Motorrijden was nog nooit zo populair in Nederland en bijna 10% van de inwoners heeft inmiddels een motorrijbewijs. De stijgende rijkdom, het steeds vaker voorkomende weer en het gemak om door files heen te rijden zijn er allemaal oorzaak van.

De beste motor voor beginners is de Suzuki GW250. Dankzij de comfortabele zitting en uitstekende balans. Hieronder geven we meer informatie over deze en de 9 andere motoren in de top 10 beste motoren voor beginners.

1. Suzuki GW250

Beeld: Suzuki

Motor : 4-takt, 2 cilinder, SOHC
Cilinderinhoud : 248 cc
Transmissie : 6 versnellingen

Op de nummer 1 van de top 10 beste motoren voor beginners staat dus de Suzuki GW250. Deze 4-takt paralleltwin is een stijlvolle beginnersfiets met een extreem comfortabele zitting. Doordat het zadel zo laag zit is de motor zeer goed onder de knie te houden en zelfs voor de meest nerveuze beginners die nog bekend moeten worden met het distribueren van gewicht en het houden van balans een groot gemak. Een gemakkelijke stadsmotor die behendig is en dankzij de 6 versnellingen ook een goede leermeester in het op de juiste manier leren schakelen.

2. Kawasaki KLX250S

Beeld: Kawasaki

Motor : 4-takt, watergekoeld, DOHC
Cilinderinhoud : 249 cc
Transmissie : 6 versnellingen

De KLR is de cultmotor van Kawasaki en eigenaren zijn dit normaal gesproken direct ook voor het leven. Met de KLX250S heeft de geliefde KLR nu ook een klein broertje gekregen waarvan de harten van op avontuur beluste beginners ongetwijfeld harder beginnen te kloppen. Door het lage gewicht van nog geen 150 kilo is de motor zeer goed handelbaar en door zijn goede compressieverhouding reageert hij ook veel minder zenuwachtig dan de meeste motorcross motoren.

3. Yamaha SR400

Beeld: motor.nl

Motor : 4-takt, 1 cilinder, luchtgekoeld
Cilinderinhoud : 399 cc
Transmissie : 5 versnellingen

Mensen spraken en wenste en Yamaha luisterde. Yamaha luisterde zelfs heel erg goed. De luchtgekoelde 1 cilinder 4-takt van Yamaha heeft een schitterende retro look en feel met zelfs een kickstart die elektronisch ingespoten is en daardoor zeer gemakkelijk te starten is. De Yamaha SR400 is hét antwoord voor de beginnende motorrijder die op zoek is naar een vintage look maar zonder het constante gedoe van kapotte onderdelen en speurtochten naar vervangende onderdelen.

4. Suzuki DR 200

Beeld: motorcyclespecs.co.za

Motor : 4-takt luchtgekoeld, OHC
Cilinderinhoud : 199 cc
Transmissie : 5 versnellingen

De volledig nieuwe en opnieuw gedesignde DR 200 is de jongste aanwinst van de Suzuki DR familie die het al lange tijd goed doen in de sportwereld. De nieuwe modellen zijn gebaseerd op de RM-Z serie van Suzuki (hun volledig uitgeruste Moto cross motoren). Door het nieuwe design van de zitting zijn ze bijzonder comfortabel en met gastank van 12,5 liter mag het geen probleem zijn om naar de offroad velden, bossen en heuvels en weer terug te rijden.

5. KTM 390 Duke

Beeld: KTM

Motor : 4-takt watergekoeld, DOHC. 1 cilinder.
Cilinderinhoud : 390 cc
Transmissie : 6 versnellingen

KTM zet motorliefhebbers de laatste jaren in vuur en vlam met hun opwindende reeks aan nieuwe modellen en ook de 390 Duke is een regelrechte hit. Een 1 cilinder motor met ‘omgekeerde’ voorvorken en zeer grote Brembo remmen. Cilinderinhoud is wat aan de kleine kant maar daardoor leent deze agressief uitziende motor zich alsnog uitstekend voor de beginnende bestuurder.

6. Honda CBR 500

Beeld: Honda

Motor : 4-takt watergekoeld, DOHC
Cilinderinhoud : 471 cc
Transmissie : 6 versnellingen

De motorwereld was extatisch toen Honda de CBR 500 aankondigde, een fantastische motor voor iedere rijder. Misschien ook niet de absolute beginnersmotor, meer voor een iets meer vertrouwde beginner maar daardoor blijvend leuk. Zoals Honda zelf zegt : Genoeg motorvermogen voor alles! De paralleltwin doet het uitstekend op deze lichtgewicht.

7. Triumph Bonneville

Beeld: Wikimedia / Joachim Köhler

Motor :4-takt luchtgekoeld, DOHC
Cilinderinhoud : 865 cc
Transmissie : 5 versnellingen

Op nummer 7 staat een andere klassieker : De Triumph Bonneville. Voorkom de problemen die echte oldtimers geven door gewoon het klassieke model in een modern jasje te kopen. De stijl maar niet de kopzorgen! Overall is de Triumph Bonneville een comfortabele, nette maar vooral leuke motor die alle voor beginners belangrijke basisprincipes aanhoudt. Niet de beste motor voor grote tochten maar genoeg om een paar uur op te kunnen toeren.

8. Moto Guzzi V7 Stone

Beeld: Moto Guzzi

Motor : 4-takt V-Twin
Cilinderinhoud : 744 cc
Transmissie : 5 versnellingen

Wie als beginner op zoek is naar een motorfiets met een retrolook kan makkelijk uitkomen bij de V7 Stone van Moto Guzzi. De V7 Stone is geïnspireerd door de Vintage V7’s van Europa’s oudste nog bestaande motormerk en is in een modern jasje gestoken waardoor hij naast veiliger ook een stuk lichter (nog geen 200 kilo) is. Het grote gevaar schuilt hem vooral in dat je mogelijk verkocht raakt voor het leven aan het klassieke Moto Guzzi en nooit meer iets anders wil!

9. Hyosung GT250

Beeld: motorcyclespecs.co.za

Motor : 4-tak, 8 kleppen olie- en luchtgekoeld, DOHC
Cilinderinhoud : 249 cc
Transmissie : 5 versnellingen

De Hyosang GT250 ziet er door zijn grote frame uit als een motor met een veel grotere cilinderinhoud. Met zijn dubbele schijfremmen is het een goede leermeester voor beginnende rijders, zeker voor de wat langere mensen die geïnteresseerd zijn in een sportief model. Door de lagere motorinhoud en behendige V-Twin ook een stuk vergevingsgezinder dan zijn grotere broers.

10. Yamaha FZ-07

Beeld: Yoshimura Nederland

Motor : 4-tak, 8 kleppen, watergekoeld, DOHC
Cilinderinhoud : 689 cc
Transmissie : 6 versnellingen

Deze tweecilinder heeft een unieke lineaire koppeling waardoor de gashendel altijd soepel reageert en een unieke ervaring geeft aan de bestuurder van de motor. De yamaha FZ-07 is ook uitgerust met dubbele voorremmen en heeft een compacte wielbasis waardoor het voor beginnende bestuurders een uiterst gemakkelijke en tevens ook veilige motor is om mee te beginnen. Door de enigszins sportieve zitpositie misschien geen absolute beginnersfiets maar zeker geen slechte keuze die ook interessant blijft wanneer je wat meer ervaring hebt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Gokwebsites Van Dit Moment

Top 10 meest populaire Nederlandse vloggers op YouTube