Top 10 Beste Krielkippen Rassen

Krielkippen zijn er in alle soorten en maten. In dit artikel gaan we de top 10 beste krielkippen rassen voor jou op een rij zetten, er zijn namelijk veel verschillende soorten kippen.

In dit artikel focussen we ons daarom op de krielkippen: de kleine variant van het kippenras. Naast het feit dat ze er anders uitzien, verschillen krielkippen ook erg in eigenschappen en karakters.

Bekijk ook: Top 10 Meest Tamme Kippenrassen

Er zijn hele drukke en rustige kippen, tamme en niet tamme kippen, kindvriendelijke en niet kindvriendelijke kippen, vliegende en niet vliegende kippen. Het is dus van belang om goed te kijken welk kippenras bij jou past.

Ook al lijkt het uiterlijk van veel kippenrassen op elkaar, de persoonlijkheden van de onderlinge kippenrassen kunnen sterk van elkaar verschillen.

Om je op weg te helpen naar de juiste match, sommen we in dit artikel de top 10 beste krielkippen rassen voor je op.

1. Barnevelder

De Barnevelder krielkippen zijn hele tamme kippen. Ze zijn erg lief en sociaal. Barnevelders zijn heel snel handtam en zijn hierom ook zeer kindvriendelijk. Ze leggen ongeveer zes grote donkerbruine eieren per week en zijn zelden broeds.

In de winter blijven ze ook doorleggen. De Barnevelders passen zich gemakkelijk aan, aan een nieuwe omgeving. Ze zijn niet veeleisend wat ruimte betreft, dus dit is een aanrader voor beginnende kippenliefhebbers, kinderen en voor in een woonwijk.

2. Wyandotte

Deze krielkipjes zijn niet agressief en hebben een lief karakter, daardoor zijn deze kippen ook erg geliefd onder families met kleine kinderen. Deze krielkip heeft een bijzondere rozekam en bijzondere felgele lange poten. Deze soort is populair door haar hoge mate van broeden.

Dit ras is zo bijzonder, omdat genetisch perfect gemixt is en resulteert in een symmetrische kip met hoge mate van broeden. De Wyandotte zijn uniek en waarschijnlijk een bijzondere kruising ras combinatie tussen verschillende rassen.

3. Cochin

De Cochin krielkippen zijn echte knuffelkippen. Het zijn hele rustige en tamme kippen. Het zijn net lopende donsbolletjes door hun bolle en zachte uitstraling. Deze kippen zijn heel kindvriendelijk en hebben weinig ruimte nodig.

Hennetjes leggen ongeveer vijf bruine eieren per week. De Cochin kippen worden vaak broeds, zij kunnen hun jongen dan zonder problemen grootbrengen. Wist je dat een Cochin wel 18-20 keer ademhaalt per minuut, en een hen 30-35 keer?

4. Sebright

Sebright kippen zijn bijzonder populair onder kippenhouders doordat het echte sierkippen zijn. Met hun borst omhoog slenteren ze vol trots door het kippenhok en zijn daarom een genot om naar te kijken! Door hun trotse houding en kleine formaat, zal je versteld staan van hun uiterlijk!

Ook dit kippenras is kindvriendelijk en snel handtam. Ze vereisen niet veel ruimte en kunnen ze zullen dus in elk formaat tuin zich thuis voelen. Hennetjes leggen wekelijks ongeveer vier eitjes. De Sebright zijn sierkippen maar houden er tevens van om in de zon te liggen.

5. Araucana

Deze kippen leggen zeer opvallende kleuren eieren in verschillende tinten groen en blauw. De eieren van deze kip hebben ook een kleinere dooier. Het zijn rustige en lieve kippen en ze leggen wekelijks vijf tot zes eitjes.

Ook deze soort kip is zeer geschikt voor kinderen door hun tamme karakter. De Araucana kippen zijn opvallend, lief maar ook rustig en maakt ze daarom zeer populair om te houden!

6. Serama

Serama kippen zijn erg populair vanwege hun lieve, kleine en aanhankelijke persoonlijkheid. Het zijn tevens een van de kleinste kippensoorten ter wereld.

Het houden van Serama kippen is best productief, aangezien het resulteert in 4 eitjes per week (per kip). Ze houden van mensen en hebben een matige broedbaarheid.

Serama kippen hebben niet veel nodig en zijn al tevreden met een simpel klein kippenhok. Ze zijn daarom ideaal om in de stad te houden. Als jij geen grote tuin en hok hebt is dit kippenras dus perfect voor jou!

Houdt er wel rekening mee dat ze niet in de wind staan en de temperatuur in het hok niet onder het vriespunt zakt, want daar kunnen deze kippen niet tegen.

7. Hollands kuifhoen

De Hollandse kuifhoen is een ongewone kip die er nogal vreemd uitziet. Dit komt doordat ze een groot en hoog kapsel hebben wat eruitziet als een soort grote kuif. Ze leggen een flink aantal witte eieren, wekelijks zo’n 4 eieren.

Deze kip is niet vaak broeds, maar soms gebeurt het toch. Het is nooit fijn als je kippen windeieren leggen. Om dat bij dit soort te voorkomen moet je om de paar weken kapotte schelpjes in het hok gooien. In schelpen zit namelijk een hoge concentratie van kalk.

8. Chabo

De Chabo is een zeer oud ras en komt origineel uit Japan. Het is een rustig kippen ras met veel ronde vormen. Ze zijn zachtaardig en hebben een zeer mild karakter, en tevens makkelijk tam te krijgen. Dit maakt dat ze erg kindvriendelijk zijn.

De Chabo kan een schitterende paringsdans opvoeren en kraait niet zo luid. Wist je dat Chabo’s ervan houden om met andere kippen in het zand rond te banjeren en steentjes eruit te pikken?

9. Hollandse kriel

De Hollandse kriel is van klein formaat en doordat hij een beetje zenuwachtig is zal hij niet snel bij u op schoot springen. Ze zijn wel nieuwsgierig en betrouwbaar. Hollandse kriellen leggen wekelijks 5 eieren en zijn soms broeds.

Deze kip krieltjes zijn vriendelijke tam, en uitermate geschikt om te houden als je kinderen hebt. Kinderen houden over het algemeen enorm van de Hollandse Kriel en zijn daarom populair onder families met kinderen!

10. Zijdehoen

Zijdehoenders leggen wekelijks ongeveer 4 eieren per kip. Ze worden vaak broeds en brengen hun jongen zonder problemen groot. Het zijn rustige, lieve en betrouwbare kippen.

Ze worden heel tam en zijn erg aanhankelijk, zijn het liefst de hele dag In de buurt van mensen. Hierdoor zijn deze kippen gunstig om te houden wanneer je kinderen hebt.

Ze zijn dankzij hun minimale levenseisen uitstekend te houden in een drukke woonwijk. Als een hen een gezond en gelukkig leven leidt kan het tot wel 20 jaar oud worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Duurste Films Ooit Gemaakt

Top 30 Meest Bijzondere Uitgestorven Dieren