Top 10 Beste Italiaanse Automerken

Daar waar het om snelheid en design gaat hebben de meeste Italiaanse automerken een streepje voor op hun internationale concurrenten. Sinds de allereerste auto in het land van pizza’s en spaghetti in 1884 werd gemaakt heeft de nationale auto-industrie voor een rijke geschiedenis gezorgd.

Het resultaat: vele tientallen verschillende Italiaanse automerken, die vanwege de stevige onderlinge concurrentiestrijd lang niet allemaal wisten te overleven. Toch waren er ook tal van blijvertjes, die door de jaren heen flink wat furore maakten en een grote schare liefhebbers op wisten te bouwen. Dat zijn dan ook met name de Italiaanse automerken die je in de onderstaande top 10 tegen zult komen.

1. Ferrari

Beeld: Ferrari

Ooit eens een keer een ritje in een Ferrari mogen maken is de droom van menig autoliefhebber. De huidige sportieve racemonsters kennen hun oorsprong in 1929, toen Enzo Ferrari besloot om sportwagens te produceren, die in eerste instantie uitsluitend voor raceparcours bedoeld waren. Vanaf 1947 werd het aanbod uitgebreid met varianten, die ook gewoon op de openbare weg rond mochten rijden. Door de jaren heen scoorde het bedrijf de meeste verkoopsuccessen met haar Grand Touring modellen. Ferrari maakt al sinds 1950 onafgebroken jaarlijks deel uit van de Formule 1 en is inmiddels een lifestylemerk geworden, dat bijvoorbeeld ook op brillen, horloges, kleding en parfum prijkt.

2. Lamborghini

Beeld: Lamborghini

Automobili Lamborghini komt voort uit een Italiaanse fabrikant van traktoren, die in de jaren ‘50 van de vorige eeuw uitgroeide tot een van de grootsten van Italië. Fabriekseigenaar Ferruccio Lamborghini had naast trekkers echter ook een stevige passie voor luxe sportwagens en besloot in dat kader om het voertuigenassortiment uit te breiden met auto’s van topkwaliteit. Dit resulteerde in de introductie van de Lamborghini 350GTV tijdens de motorshow van Turijn in het jaar 1963. Daarmee werd meteen de succesvolle toon gezet, waar de autofabrikant tijdens de daarop volgende decennia volop van kon blijven profiteren.

3. Maserati

Beeld: Maserati

In eerste instantie was Maserati een merk van de inmiddels ter ziele gegane autofabrikant Diatto. Het specialiseerde zich vele tientallen jaren puur op de productie van grand prix-auto’s. Een aanpak die in de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw talloze successen opleverden. In 1939 en 1940 lukte het het team van Maserati zelfs om in beide jaren de Amerikaans Indianapolis 500 autorace te winnen. Iets dat sindsdien geen enkele andere Italiaanse autofabrikant meer is gelukt. Pas in 1957 ging de onderneming ertoe over om ook reguliere personenwagens in de markt te zetten. Door de jaren heen heeft Maserati diverse herstarts en overnames meegemaakt. Vandaag de dag is de Fiat-groep eigenaar van het merk.

4. Alfa Romeo

Beeld: Alfa Romeo

Guiseppe Merosi was de ontwerper van de eerste Alfa Romeo auto, die in 1910 te koop werd aangeboden. Voor die tijd een prima wagentje met een vermogen van 24 paardenkrachten. Het jaar daarop deed de fabrikant met 2 auto’s mee aan het racespektakel Targara Florio, waarmee de toon voor de toekomst werd gezet. De fabrikant deed jarenlang met eigen innovatieve bouwsels aan tal van verschillende races mee. In het verlengde daarvan produceerde Alfa Romeo in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw vooral veel sportwagenmodellen. Die koers wijzigde toen de onderneming in 1986 aan de Fiat-groep werd verkocht. Vandaag de dag maakt het merk onder meer furore met modellen als de Brera, Spider, MiTo en Giulietta.

5. Lancia

Beeld: Lancia

Een aantal autocoureurs besloot om in 1906 een eigen productie in gang te zetten en besloten om hun nieuwe onderneming Lancia te noemen. Door de jaren heen werd het merk vooral beroemd vanwege haar vele innovaties in de auto-industrie. Het bedrijf kent een indrukwekkend verleden met het oog op de productie van onderscheidende auto’s. Daarnaast staat het merk bekend om het organiseren van eigen autorally’s. De beste Lancia-innovaties zijn onder meer het eerste compleet elektrische systeem, de eerste V4- en V6-motoren, onafhankelijke voorwielophanging en de eerste 5-versnellingsbak in een reguliere personenauto.

6. Fiat

Beeld: Fiat

Kijken we puur naar het oprichtingsjaar (1899), dan is Fiat het absoluut oudste Italiaanse automerk in deze top 10. De naam Fiat is de afkorting van het Italiaanse ‘Fabbrica Italiana Automobili Torino’. Al in de eerste 25 jaar van haar bestaat groeide de onderneming snel, waardoor het destijds de belangrijkste stimulerende kracht van de Italiaanse auto-industrie werd. Fiat lanceerde door de jaren heen tal van verschillende typen voertuigen, waaronder sportwagens, bestelwagens, vrachtwagens en compacte stadsautootjes. Dit had tot gevolg dat de fabrikant maar liefst 12 keer de European Car of the Year award in de wacht sleepte.

7. Abarth

Beeld: Abarth

Abarth produceert zowel reguliere auto’s als racevarianten en heeft haar hoofdkantoor in de Italiaanse stad Turijn. Het opvallende logo van deze autofabrikant bestaat uit een schild met daarrop een gestileerde schorpioen. In wezen is Abarth een dochteronderneming van Fiat. Onder autokopers staat het merk vooral bekend als producent van verschillende typen compacte auto’s. Maar ook liefhebbers van sportwagens komen bij Abarth goed aan hun trekken. De meest in het oog springende variant op dat vlak is de Abarth 123 Spider.

8. Pagani

Beeld: Pagani

De Argentijnse Horacio Pagani richtte in 1992 Pagani Automobili S.p.A. op met als doel superauto’s te produceren. De Onderneming is gevestigd in de Italiaanse plaats San Cesario sul Panaro. Pagani werkt inmiddels al behoorlijk wat jaren nauw samen met Daimler AG en dan vooral met betrekking tot de Mercedes AMG en de Chrysler ME Four-Twelve. De meest bekende autotypes van Pagani zijn de Zonda en de Huayra. De Zonda was het eerste model dat de fabrikant op de markt bracht en ook nu nog steeds – weliswaar in vernieuwde varianten – produceert. Het tweede model van Pagani is de Huayara, die in januari 2011 werd gelanceerd.

9. B-Engineering

Beeld: Icon Wheels

B-Engineering is een kleinschalige Italiaanse autoproducent, die in 2011 door een aantal voormalige Bugatti-medewerkers werd opgericht. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze fabrikant vooral bekend staat om de productie van stoere sportauto’s. Daarbij wordt nog steeds goed in de gaten gehouden wat Bugatti ontwikkelt, zodat ze hun voormalige werkgever de loef af kunnen steken met een nóg beter alternatief. Een goed voorbeeld daarvan is de ultralichte Edonis-superwagen, die de Bugatti EB110 als uitgangspunt heeft. Dankzij diverse motoraanpassingen voorzag B-Engineering haar variant van een hogere prestatiegraad.

10. Fornasari

Beeld: Fornasari

De fabrikant van dit automerk ging in 2015, na slechts 14 jaar actief te zijn, alweer failliet. Desondanks zijn er nog talloze fans die de Fornasari roemen. Zeker met het oog op het sportieve en elegante uiterlijk waar veel van de Fornasari-auto’s om bekend stonden. De fabrikant was daarnaast ook in de productie van 2- en 4-deurs SUV’s gespecialiseerd, die stuk voor stuk een capaciteit van meer dan 600 pk’s hebben en in slechts 3,8 seconden een snelheid van 0 tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Gezelligste Steden Van Nederland

Top 10 Grootste Steden Van Gelderland