Hout wordt letterlijk al vele duizenden jaren voor de inrichting van woningen gebruikt. Toch is niet elk willekeurig stuk hout overal geschikt voor. Zomaar wat willekeurige planken en balken aan elkaar spijkeren is dus niet bepaald een verstandige zet.
Daarnaast is de keuze van de juiste houtsoort(en) voor je interieur ook vaak een kwestie van smaak. In deze top 10 nemen we de beste houtsoorten voor binnen met je door.
Inhoudsopgave
1. Dennenhout

Dennenhout is de meest voorkomende en overvloedige houtsoort in Nederlandse huizen. Wereldwijd zijn er tientallen verschillende soorten dennen die het hout leveren. Het is relatief eenvoudig om deze houtsoort te identificeren.
Het heeft namelijk talloze donkere knoesten en een duidelijke gele kleur (hoewel deze soms meer naar lichtgeel of lichtbruin kan neigen, afhankelijk van de exacte soort). Dennenhout heeft ook een rechte nerf en is ringporeus, wat betekent dat de groeiringen in de nerf als donkerder bruine lijnen door de hele nerf heen verschijnen.
Door deze variaties in de korrel – de zichtbare groeiringen en de knopen – leent dit soort hout zich met name voor het creëren van een hoofdzakelijk rustieke, nonchalante uitstraling.
2. Eikenhout

Eikenhout is zonder twijfel een van de meest populaire houtsoorten die je in Nederlandse woningen terugvindt. Van de meer dan 600 soorten eiken die er in de wereld bestaan, zijn de rode en de witte eik de meest voorkomende.
Beide soorten zijn lichtbruin van kleur, hoewel de rode eik meestal ook een vleugje rood in haar hout heeft. Beide houtsoorten kenmerken zich middels zichtbare groeiringen en rechte korrels.
3. Esdoornhout

De houtsoort esdoorn wordt eigenlijk in twee verschillende soorten verkocht: zachte esdoorn, dat afkomstig is van een paar verschillende esdoornsoorten, en harde esdoorn, dat afkomstig is van de suikeresdoorn. Meteen na het omzagen van de boom heeft de esdoorn een lichte, crèmekleurige kleur.
Naarmate het hout aan zonlicht wordt blootgesteld verandert de kleur naar lichtgeel of soms zelfs een lichte roodbruine kleur. Dit te verwachten verkleuringseffect zorgt ervoor dat dit hout niet zorgeloos op elke plek in je interieur kan worden gebruikt.
4. Notenhout

Notenhout levert je woning een elegante uitstraling op. Vooral zwart notenhout is in dat kader geliefd. Ook al is de zwarte walnoot veruit de meest voorkomende walnootsoort, toch is het hout ervan soms behoorlijk prijzig.
Dat komt omdat dit type walnootboom niet zoveel hout oplevert als grotere soorten. Je herkent zwart notenhout aan zijn rijke, donkere kleur en rechte nerf. De kleur varieert van een donkere tint tot een diepe chocoladebruine kleur.
Soms zijn er ook groene of paarse strepen in het hout te zien. Het spinthout (de buitenste ringen van de boomstam waar het hout het jongst is en nog groeit) kan daarentegen lichtgeel zijn, waardoor een scherp contrast tussen de lichtere buitenste ringen en de donkerdere binnenste ringen ontstaat.
5. Kersenhout

De populairste kersenhoutsoort is die van de zwarte kers. Kersenhout is veelal te herkennen aan z’n roodbruine tint. In eerste instantie heeft het hout nog een lichtere, roze-gele tint, maar naarmate het hout langer aan de zon wordt blootgesteld wordt het steeds donkerder.
Kersenhout heeft een rechte nerf met enig onderscheid tussen groeiringen en de rest van het hout. Het wordt vaak gebruikt voor het bouwen van kasten omdat veranderingen in de luchtvochtigheid geen sterke invloed heeft op het eventueel krimpen en uitzetten van deze houtsoort.
6. Berkenhout

Een berkenboom in de natuur herken je waarschijnlijk aan zijn lange, uit dunne horizontale stroken bestaande papierachtige bast. Het herkennen van de houtsoort, als deze na het frezen veranderd is in timmerhout, is echter een stuk lastiger.
Dat komt omdat het hout qua kleur op de lichte, romige kleuren van de esdoorn kan lijken. Zelfs deskundige schrijnwerkers hebben er soms moeite mee om het onderscheid te kunnen ontdekken.
In veel gevallen zullen de witste delen van de berk donkerder zijn dan de witste delen van de esdoorn, zodat je op die manier toch het onderlinge verschil kunt bespeuren. Berkenhout wordt meestal als fineer over multiplex gebruikt. Daarnaast wordt het soms ook in meubels verwerkt.
7. Cederhout

Cederhout is eveneens een houtsoort dat in veel Noord-Amerikaanse bossen voorkomt. Bij menigeen geniet dit hout vooral bekendheid vanwege het fraaie uiterlijk en de heerlijke geur. In feite zijn er meer dan een dozijn verschillende soorten ceder die tot verschillende bomenfamilies behoren.
Sommigen lijken zelfs sterk op cipressen of jeneverbessen. De meest populaire houtsoort in deze categorie is rode ceder, dat zich kenmerkt in knoestige en smalle planken, die de trage, tijdrovende groei van de boom weerspiegelen.
Het kernhout – het hardere hout in het midden van de boomstam – heeft de neiging een rood- of paarsbruine kleur te hebben, terwijl het spinthout (de buitenste ringen van de boom) meestal lichtgeel is.
8. Populierenhout

Als je een gestoffeerd meubelstuk met een houten frame in je huist hebt staan, dan is de kans groot dat dat frame van populierenhout is gemaakt. De populier groeit op het gehele noordelijke halfrond en is vanwege zijn dominantie relatief goedkoop.
In talloze gevallen wordt het hout van de populier, vanwege zijn lage kosten, gebeitst om op die manier duurder hardhout te imiteren. Hierdoor kan het bijzonder lastig zijn om specifiek deze houtsoort in bepaalde situaties te identificeren.
Als je dat toch probeert, dan moet je vooral letten op de kleur van het kernhout. Dat heeft namelijk een crèmeachtige, licht geelbruine kleur met soms strepen in grijze, groene of zelfs een grijs-paarse tinten. De nerf heeft een recht, uniform patroon en het hout heeft de neiging om donkerder te worden als het aan de zon wordt blootgesteld.
9. Essenhout

Met een uiterlijk dat vergelijkbaar is met dat van de eik, kan essenhout een moeilijk te identificeren soort zijn. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en het gebruik ervan in ontelbare handapparaten, variërend van gereedschapshandgrepen en honkbalknuppels tot hockeysticks, roeispanen en peddels.
De meest voorkomende soorten essen kunnen worden onderverdeeld in twee basiscategorieën: witte es en zwarte es. Witte es groeit van de oostkust tot aan het midwesten van de Verenigde Staten en heeft een lichtere kernhoutkleur en bredere groeiringen dan zwarte es, die een iets donkerder hardhout heeft.
Zwarte es wordt meestal vanaf de Amerikaanse oostkust tot in Oost-Canada gevonden en heeft een licht tot middelbruin kernhout.
10. Douglashout

De douglasspar is een veelgebruikte zachthoutsoort – een term die niet de dichtheid of de duurzaamheid van het hout weergeeft, maar de status van een naaldboom. Verrassend genoeg is de douglasspar geen echte spar (hij werd in 1790 vernoemd naar een Schotse botanicus die hem als één geheel beschreef), maar heeft hij zijn eigen geslacht.
Hij staat bekend als extreem stijf en sterk vanwege zijn gewicht en is daarom een waardevol type commercieel hout. Het wordt dan ook vaak als bouw- of constructiehout gebruikt of als fineer over multiplex.