Top 10 Beste Hogescholen Van Nederland

Kennis is macht. Vandaar dat het absoluut verstandig is om tijdens je leven zoveel mogelijk kennis op te doen. Niet alleen in algemene zin, maar ook vooral in het vakgebied dat je persoonlijke voorkeur heeft. Wat dat betreft heb je in Nederland ruime keus. Op tal van plaatsen tref je per slot van rekening hogescholen aan, waar je een hbo-opleiding kunt volgen.

Veel van die hogescholen zijn vanwege noodzakelijke bezuinigingen en gewenste krachtenbundelingen de afgelopen decennia samenwerkingen met elkaar aangegaan, waardoor ons land vandaag de dag over een aantal mega-grote onderwijsinstellingen neschikt. Maar welke (brede) hogescholen leveren het meeste waar voor je collegegeld? Je ziet het in onderstaande top 10.

1. Hanzehogeschool Groningen

De nummer 1 in onze ranglijst is ook meteen de oudste én grootste hogeschool van Noord-Nederland. De eerste keer dat er les werd gegeven was namelijk in het jaar 1798. Toen heette de school nog de Academie van Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde.

Via fusies is de Hanzehogeschool inmiddels uitgegroeid tot een plek waar maar liefst ruim 28.000 studenten jaarlijks kennis vergaren. Ze kunnen daarbij kiezen uit 66 verschillende bachelors, 25 masters en 10 associate degrees.

2. Windesheim

Beeld: Wikimedia / Beeldbank Hogeschool Windesheim

Windesheim is in 1986 ontstaan door een fusie van maar liefst 10 scholen in het midden van het land. Vandaag de dag zijn de Windesheim-opleidingen verspreid over panden in Zwolle en Almere.

Men biedt er opleidingen aan op het vlak van Management en Recht, Techniek en ICT, Onderwijs, Logistiek, Theologie en Levensbeschouwing, Economie, Bewegen en Sport, Gezondheid en Welzijn en Journalistiek en Communicatie aan. Laatstgenoemde opleiding heeft inmiddels tal van bekende Nederlanders voortgebracht, waaronder Rutger Castricum van Omroep Powned en Paul Rabbering, Radio 2-dj voor AVROTROS.

Hogeschool Windesheim is er maar wat trots op dat onafhankelijke keurmeesters dit opleidingsinstituut inmiddels meerdere jaren achtereen een toppositie in het Nederlandse onderwijslandschap toekennen.

3. HZ University of Applied Sciences

Beeld: Wikimedia / Metalheart

De letters ‘HZ’ in de naam van deze onderwijsinstelling stond in het verleden voor ‘Hogeschool Zeeland’. De school heeft vestigingen in Middelburg en Vlissingen en is in 1987 ontstaan dankzij een fusie met zes verschillende scholen.

De hogeschool biedt 25 verschillende bacheloropleidingen en 3 verschillende deeltijdopleidingen. In vergeleken met andere hogescholen lijkt dat aanbod tamelijk beperkt, maar de HZ heeft in onze lijst toch de derde plek toebedeeld gekregen, omdat het gegeven onderwijs er bovenmatig goed is.

Met het oog op de omgeving spreekt het eigenlijk voor zich dat deze hogeschool, naast een fiks aantal standaard opleidingen, ook opleidingen op het vlak van watermanagement biedt en je de mogelijkheid geeft om maritiem officier te worden.

4. Saxion

Beeld: Wikimedia / Apdency

De opleidingsinstituten van hogeschool Saxion bevinden zich in het oosten van Nederland. Om precies te zijn tref je ze in Apeldoorn, Deventer en Enschede aan. De hogeschool beschikt over 12 locaties waar in totaal maar liefst 57 bacheloropleidingen en 12 masteropleidingen worden aangeboden.

Daarnaast kun je je ook aanmelden voor de Saxion Parttime School, waar je uit het indrukwekkend grote aantal van 519 onderwijsproducten kunt kiezen die vervolgens in deeltijd doorlopen kunnen worden. De hogeschool staat ook positief bekend om haar lectoraten en lectoren in de onderzoekprogramma’s Health & Wellbeing, Areas & Living en Smart industry.

5. Avans Hogeschool

Beeld: Wikimedia / G.Lanting

Net als Fontys is de Avans Hogeschool een krachtenbundeling in het zuiden van ons land. In dit geval betreft het het westelijke deel van Noord-Brabant. De onderwijsinstelling omvat in totaal 15 locaties, die je in Den Bosch, Breda, Tilburg en Roosendaal tegenkomt.

Je kunt er terecht voor bachelors, masters en associate degrees in de sectoren gezondheid, welzijn, ICT, techniek, economie & management, onderwijs, rechten en kunst & vormgeving. Die laatstgenoemde sector vormt in wezen de basis van de huidige Avans Hogeschool, aangezien deze opleiding al in het jaar 1812 van start ging.

6. NHL Stenden

Beeld: Wikimedia / Richard Broekhuijzen

De opleidingen van NHL Stenden beperken zich niet uitsluitend tot locaties binnen onze landsgrenzen. Je treft ook scholen van deze groep in Thailand, Qatar, Indonesië en Zuid-Afrika aan. Voor wat betreft Nederland zijn de vestigingen verspreid over heel ons land.

Je kunt zelfs een NHL Senden hogeschool tegenkomen als je het Waddeneiland Terschelling bezoekt. Welke vestiging je ook bezoekt, overal wordt hetzelfde onderwijsconcept gehanteerd waarbij men uitgaat van de co-creatie met het werkveld en de maatschappelijke omgeving.

NHL Stenden vat dit concept samen met de term ‘Design Based Education’. Concreet betekent deze methode, dat studenten, onderzoekers en docenten in teamverband samenwerken in het vinden van oplossingen.

7. HAN University of Applied Sciences

Beeld: Wikimedia / Arnhemcity12

De naam, die deze hogeschool zichzelf heeft gegeven, is een flinke mond vol. Om die reden korten velen het af tot alleen maar HAN. Het kennisinstituut bevindt zich in Arnhem, Nijmegen en Doetinchem.

Je kunt er terecht voor 64 bachelor- en 18 masteropleidingen in 14 verschillende sectoren. In het aanbod tref je onder andere een Academie Financieel Economisch Management, een Academie Paramedische Studies en een Academie Sport en Bewegen aan.

Naast de bachelors en masters kun je bij deze hogeschool ook terecht voor ruim 150 praktische post-hbo-opleidingen en -cursussen.

8. Zuyd Hogeschool

Beeld: Wikimedia / Kleon3

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden concentreren de activiteiten van de Zuyd Hogeschool zich in het uiterste zuiden van ons land. In de driehoek Maastricht, Heerlen, Sittard biedt de hogeschool in totaal 29 verschillende academies.

Hierdoor is het aanbod zeer breed en hoeven in Zuid-Limburg wonende studenten in principe niet naar een ander deel van het land te verhuizen om van goed hoger onderwijs te kunnen profiteren.

Onder de paraplu van Zuyd Hogeschool vallen onder meer de Academie voor Fysiotherapie in Heerlen, het Conservatorium in Maastricht en de Juridische Academie in Sittard.

9. Fontys Hogescholen

Beeld: Wikimedia / GijsFrankenTK

De Fontys Hogescholen is een samenwerkingsverband van ongeveer 30 onderwijsinstituten in het zuiden van ons land. De scholen bevinden zich in grote steden in Noord-Brabant en Limburg.

Het opleidingenaanbod is behoorlijk breed en omvat onder meer ICT-, media-, technische- en economische opleidingen. Daarnaast kun je er terecht voor een lerarenopleiding of een studie op het vlak van sport of de gezondheidszorg.

Uiteraard biedt deze grootschalige hogeschool opleidingen op het niveau van bachelor, masters en associate.

10. Hogeschool Rotterdam

Beeld: Wikimedia / G.Lanting

Deze hogeschool is door de jaren heen middels een stapsgewijze fusie ontstaan. Hierdoor werden technische en laboratoriumstudies samengevoegd met economische studies.

De les- en praktijkruimtes van deze hogeschool zijn in maar liefst 10 verschillende gebouwen verspreid over Rotterdam gehuisvest.

De hoofdlocatie van de HR bevindt zich aan het Museumpark. De school biedt haar studenten zo’n 80 verschillende opleidingen aan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Elektrische Scooters

Top 10 Beste Nederlandse Handbalsters