Top 10 Beste Grunge Bands

Grunge is qua naam misschien niet een van de bekendste genres van de wereld, maar als je de naam van de bands ziet zal je verbaasd zijn. Vooral het begin van de jaren 90 werd gedomineerd door Grunge bands. Grunge kun je zien als een subcultuur van de rock.

Het begon aan het eind van de jaren 80 in Amerika en werd erg snel populair. Op deze lijst vind je de 10 beste grunge bands. Natuurlijk vermelden we erbij dat dit gaat om onze mening, en dat er over smaak niet te twisten valt. Niet te boos worden als je het er niet mee eens bent dus!

1. Nirvana

We beginnen gelijk bij de band die in in onze ogen de beste Grunge band aller tijden is. Nirvana is natuurlijk geweldig. Ze hebben een aantal zeer populaire nummers die bijna iedereen wel kent. Smells Like Teen Spirit is waarschijnlijk het beste voorbeeld van zo’n nummer.

Nirvana is een Amerikaanse band die is opgericht in Aberdeen, in de staat Washington. Kurt Cobain was de zanger en gitarist toen de band werd opgericht, totdat hij overleed. Hierna werd de band opgeheven. Dit was in 1984. Nirvana komt meerdere keren voor in de Top 2000. Smells Like Teen Spirit was afgelopen jaar te vinden op plek 25.

2. Alice in Chains

Alice in Chains is ook een Amerikaanse band. Hij werd opgericht in 1987 door Jerry Cantrell en Sean Kinney. Cantrell zong en speelde gitaar, en Kinney was actief op de drums. De band is nog steeds actief, na een periode tussen 2002 en 2005, waarin rust werd genomen.

Hoewel Alice in Chains lang niet zo populair is in Nederland als Nirvana, of zelfs als andere acts in deze lijst, plaatsen we hem toch op 2. Dit komt doordat de band nooit volledig is gegaan voor de ‘mainstream’. Layne Staley, die is overleden, wilde vooral underground blijven. Dat is ook te zien aan de echte hits die ze hebben.

Slechts twee nummers in de top 2000, waarvan de hoogste op 740. Toch was en is Alice in Chains uniek. Meerdere invloeden worden samengevoegd tot een erg mooi geluid. 

3. Pearl Jam

Op plek 3 staat Pearl Jam. Deze Amerikaanse band werd in Seattle opgericht – sowieso de plek waar Grunge echt groot werd. Eddie Vedder is de leadzanger van deze band, en was er ook al bij toen de band werd opgericht in 1990.

Vedder heeft naast zijn carrière bij de band ook nog vele soloplaten uitgebracht, die zeer populair zijn geworden. Pearl Jam is wereldwijd bekend geworden en is doorgebroken door enkele grote hits.

Denk bijvoorbeeld aan Black en Just Breath. Respectievelijk op plek 6 en 32 in de laatste top 2000. 

4. Soundgarden

Soundgarden is een relatief oude band in het Grunge genre. De band werd opgericht in 1984 in, hoe kan het ook anders, Seatle. De band had een pauze van 1997 tot en met 2010, maar is momenteel weer actief. Er zijn nogal wat veranderingen geweest in de samenstelling van deze band.

Momenteel bestaat hij uit kim Thayil, Matt Cameron en Ben Shepherd. Alleen Thayill was er vanaf het begin bij. Wereldwijd wordt deze band zeer hoog aangeslagen. Vaak wordt hij dan ook in 1 adem genoemd met de nummers 1 tot en met 3 van deze lijst.

In Nederland is het qua hits niet zo ver gekomen met Soundgarden. Black Hole Sun is hun enige nummer dat in onze Top 2000 staat, op plek 344

5. Stone Temple Pilots

De Stone Temple Pilots komen ook uit Amerika, maar uit California, San Diego om precies te zijn. Voor het eerst lieten zij van zich horen in 1989. In 2008 kwamen ze terug van een pauze van 6 jaar. Dat kwam onder andere door het overlijden van Scott Weiland, een van de oprichters van de band.

De Stone Temple Pilots staan echt bekend als Grunge band. Waar andere acts nog weleens uitstapjes maakten naar Rock of Heavy Metal, deden deze puristen dat niet. Daarom hebben wij deze band ook zo hoog in deze lijst gezet.

Helemaal mainstream zijn ze nooit gegaan. Daardoor is het enige nummer dat in Nederland goed is doorgebroken ook Plush.

6. The Melvins

The Melvins komen wel weer uit de buurt van Seattle, namelijk uit Montesano. The Melvins maakten een mix tussen grunge en sludge metal. Ze waren erg ruig en daarom waren ze slechts populair bij een wat kleiner publiek.

De band is opgericht door Buzz Osborne (niet te verwarren met de Osborne Brothers). De band insop steeds actief en door de jaren heen zijn er aardig wat leden actief geweest. In Nederland zijn The Melvins niet heel groot geworden.

Door hun invloed zijn ze heel belangrijk geweest voor het grunge genre. Veel artiesten zijn na The Melvins ook wat ruiger geworden. 

7. Screaming Trees

Screaming Trees waren enigszins alternatief in de grunge scene. Een deel van hun muziek valt ook wel onder het psychedelische genre. Ze zijn gestopt met het maken van muziek in 2000, nadat ze in 1985 in de staat Washington het levenslicht zag. Ze waren een van de eerste Grunge bands, en daarom staan ze ook bekend als pioniers.

De populariteit bleef vooral bestaan in de underground scene en daarom zijn ze niet zo bekend als Pearl Jam, nirvana of Alice in Chains. Toch verdienen ze een plekje in deze lijst. Zonder hen was de grunge scene erg anders geweest.

8. Mother Love Bone

Weer een band uit Seattle; Mother Love Bone. Deze band was slechts 2,5 jaar actief. Van 1988 tot 1990. De zanger was Andrew Wood, en hij was dan ook de belangrijkste reden dat de band in korte tijd zo groot is geworden. Hij overleed namelijk een aantal dagen voordat het album uit zo komen.

Het album werd verlaat, maar was een succes toen het uitkwam. Mother Love Bone staat zowel bekend als grondlegger in de Grunge, als in de alternatieve metal.

9. Hole

Op plek 9 van onze lijst van beste grunge bands vinden we Hole. Deze band werd in 1989 opgericht in Los Angeles. Courtney Love was de zanger, en hij richtte samen met gitarist Eric Erlandson Hole op. In 2002 stopte de band, om in 2009 voor 3 jaartjes weer actief te worden.

Ze maakten nog 1 album in hun tweede periode, genaamd Nobody’s Daughter. Het feit dat Courtney een van de weinige vrouwen was die actief was in de grunge, gaf al een reden om Hole op deze lijst te plaatsen. Maar singles als Miss World en Violet laten ook zien dat Hole hier staat voor de muziek.

10. Mudhoney

We sluiten af met Mudhoney op nummer 10. Ze waren vaak samen met Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden omdat ze allemaal uit Seattle kwamen.

Je hoort het ook terug in hun muziek. Mark Arm is de zanger van deze band en zijn stem maakt Mudhoney tot een band om zeer serieus te nemen in de grunge scene. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Bezienswaardigheden Op Tenerife

Top 10 Meest Populaire Cosmetische Ingrepen