Top 10 Beste Gratis Videobewerkingsprogramma’s

Videobewerkingssoftware kan wel honderden euro’s kosten, maar gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. Veel software is zeer uitgebreid en richt zich op professionals die iedere dag video’s tot in de details bewerken. Het is dan ook niet gek dat je er flink voor in de buidel moet tasten. Maar als je een paar simpele bewerkingen wilt doen, is dit geldverspilling. Veel functies bij dure software zul je toch niet gebruiken.

Gelukkig zijn er een aantal zeer goede gratis videobewerkingsprogramma’s. Sommige zijn eenvoudig in gebruik en zorgen ervoor dat je binnen een half uurtje je video hebt bewerkt, andere bieden ook geavanceerde opties. Om je te helpen een keuze te maken, hebben we de beste op een rijtje gezet. Dit zijn de top 10 beste gratis videobewerkingsprogramma’s.

1. Blender

Image: Blender

Blender is de gouden standaard als het gaat om gratis videobewerkingsprogramma’s. De software is open-source, en beschikbaar voor Windows, Linux en Mac gebruikers. Het programma zelf heeft videobewerkingsfuncties, maar kan ook worden gebruikt voor 3D animaties.

Op het gebied van bewerkingen kun je bijna alles met Blender. Alle standaard functies zoals het snijden in de video, syncen en transities. Maar het programma bevat ook complexere opties zoals video masking en waveform visualisaties. Blender heeft een actieve community waarin je veel informatie, tutorials en tips kunt vinden zodat je ook als beginner met het programma aan de slag kunt. 

2. Shotcut

Beeld: Shotcut

Shotcut is volledig open-source, en zit vol met nuttige functies om video’s te bewerken. Het grote voordeel van Shotcut is de mogelijkheid om video’s in 4K op te slaan zonder dat je hiervoor moet betalen of extra plugins moet downloaden.

Het programma heeft een nette interface, en je hoeft je video’s niet in de editor in te laden. Alle benodigde functies zijn aanwezig om video’s te bewerken, en is perfect als je een videoproject in HD wilt bewerken.

3. Openshot

Beeld: Openshot

De kracht van Openshot zit hem in de eenvoud van het programma. Via een overzichtelijke interface heb je toegang tot diverse functionaliteiten in deze krachtige editor. Met de basisfuncties kan iedereen snel en gemakkelijk een video bewerken in Openshot.

In het programma kun je onder andere real-time transities toevoegen die direct via een live preview te bekijken zijn, verschillende audio lagen creëren, video’s splitsen en kleuren corrigeren. Een prima gratis videobewerkingsprogramma voor startende gebruikers.

4. DaVinci Resolve

Beeld: DaVinci Resolve

Wanneer je ervaren bent in het bewerken van video’s dan is DaVinci Resolve het programma wat je in huis moet hebben. Dit is een zeer geavanceerd gratis videobewerkingsprogramma met professionele mogelijkheden.

DaVinci Resolve heeft opties om video’s te trimmen, multicam editing en mogelijkheden om de kleuren te corrigeren op detailniveau. Daarnaast zit er in DaVinci Resolve ook een ingebouwde optie om de audio te masteren in de video. Voor beginnende gebruikers is dit programma misschien te uitgebreid, maar voor ervaren gebruikers een zeer goede optie.

5. VDSC

Beeld: VDSC

VDSC is een krachtige editor met allerlei handige features om videobewerking naar een volgend niveau te tillen. VDSC is gratis beschikbaar op Windows, maar heeft geen versies voor Mac of Linux.

VDSC heeft een gratis en betaalde versie. Voor de meeste bewerkingen kun je terecht in de gratis versie. Hierin kun je onder andere geavanceerde kleurcorrecties toepassen, het beeld stabiliseren en de audio in verschillende lagen aanpassen zodat het een perfect geheel vormt. Het programma is redelijk gemakkelijk te leren, en heeft alle features overzichtelijk op een rijtje in het programma.

6. Videopad

Videopad is een goed programma voor iedereen die net begint met het bewerken van video’s. Het gebruiksvriendelijke programma is gemakkelijk te gebruiken en heeft diverse standaard functies en templates om je op weg te helpen.

Het bewerkingsprogramma heeft een uitgebreide bibliotheek met special effects, voorgeconfigureerde transities en geluidseffecten. Hiermee kun je video’s binnen een paar minuten verwerken. Voor geavanceerde gebruikers is het programma misschien iets te simpel, maar voor starters biedt het een goede basis.

7. HitFilm Express

Beeld: HitFilm Express

HitFilm Express is een goede gratis editor voor mensen met veel ervaring. Het programma kan evenveel als de meeste betaalde varianten, en komt dan ook met een gigantische lijst aan opties.

Naast de standaard video editing opties zoals trimmen, slicing en transities, heeft het programma ook nog eens standaard 180 special effects ingebouwd. Ook kun je hier green screen video’s in bewerken, en heeft het een winkel waarin je nog meer geavanceerde add-ons kunt downloaden. Om optimaal gebruik te maken van HitFilm Express, is het aan te raden de tutorials te volgen. Maar als je eenmaal weet hoe alles werkt, heb je een krachtig videobewerkingsprogramma in handen.

8. InVideo

Beeld: InVideo

InVideo is een simpel, maar goed gratis videobewerkingsprogramma die zich richt op het snel editen van video’s. De tool is niet de meest uitgebreide, maar geschikt voor mensen die snel een paar aanpassingen moeten maken aan een filmpje.

Met het programma kun je overlays toevoegen, merknamen of logo’s toevoegen en video’s stabiliseren. Ook heeft InVideo een aantal standaard templates waarbij diverse effecten en aanpassingen automatisch worden verwerkt. Een goede tool voor bijvoorbeeld social media managers of influencers die zelf geschoten video’s snel willen bewerken. 

9. iMovie

Beeld: iMovie

iMovie is het standaard videobewerkingsprogramma voor Mac computers. De software wordt standaard meegeleverd bij nieuwe macbooks, en is zeer intuïtief in het gebruik. iMovie maakt gebruik van een simpele drag & drop interface, waardoor je snel een aantal video’s kunt bewerken.

Hoewel het importeren en renderen van video’s wat langer duurt dan bij andere programma’s, heeft iMovie een aantal interessante functies. Zo kun je video’s slicen, het beeld stabiliseren, de audio aanpassen of gewoon kiezen uit een aantal voorgeconfigureerde transities zodat je binnen een paar minuten een mooie video kunt samenstellen.

10. Avidemux

Image: Avidemux

Avidemux is een zeer eenvoudige, maar gebruiksvriendelijk programma om simpele bewerkingen uit te voeren. Het programma is geschikt om de meest standaard aanpassingen te maken in video’s zoals het toepassen van filters, kleuren corrigeren en audio synchroniseren.

Hoewel het programma te weinig geavanceerde functies heeft voor de gevorderde gebruikers, kunnen beginners snel uit de voeten met Avidemux. Je hoeft geen documentatie door te lezen of tutorials te volgen om met het videobewerkingsprogramma aan de slag te gaan. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Elektrische Steps Van Dit Moment

Top 10 Warmste Plekken In Duitsland