Hoewel Windows nog altijd de marktleider is, lopen de beste gratis alternatieven voor Windows niet ver achter. Windows is al jarenlang de standaard op het gebied van besturingssystemen voor computers. Maar niet iedereen wilt een licentie aanschaffen, of vind de features in Windows goed werken.
Gelukkig zijn er op de markt genoeg alternatieven te vinden voor Windows, die ook nog eens helemaal gratis zijn. De besturingssystemen mogen er dan anders uitzien, het zijn volwaardige alternatieven voor een Windows computer. Ze zijn geschikt voor allerlei programma’s en taken, kosten niets en draaien op veel configuraties. Dit zijn de top 10 beste gratis alternatieven voor Windows.
Inhoudsopgave
1. Linux

Op de eerste plaats staat Linux, het beste gratis alternatief voor Windows. Linux kost niets, is vrij beschikbaar en heeft een gigantische community en veel support. Het mooie aan Linux is dat het op iedere computer draait, en je er geen specifieke hardware voor nodig hebt.
Er verschillende versies en uitvoeringen beschikbaar, zodat je een eigen custom Linux besturingssysteem kunt draaien. Op dit moment is Linux Mint een zeer populaire uitvoering, en heeft alles in huis wat je ook bij een Windows computer zou verwachten. Wanneer je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Windows, is Linux aan te raden.
2. Chrome OS

Chrome OS is het besturingssysteem van Google zelf. Dit systeem wordt het meeste gebruikt op Chromebooks, de sterke laptops die voorzien zijn van deze aanpassing op het Android os. Chrome OS is ook beschikbaar om gratis te downloaden, en doordat het zeer licht is, kun je het ook op oude computers gebruiken.
De focus van Chrome OS ligt op cloud-computing. Je kunt hierop apps gebruiken waarbij de kracht in de cloud ligt, waardoor je geen krachtige computer nodig hebt. Ook heb je de Play Store van Google tot je beschikking, met miljoenen apps die je direct kunt downloaden. Met het Chrome OS, tover je iedere laptop en computer om tot een snelle machine die nog makkelijk een aantal jaar mee kan.
3. FreeBSD

FreeBSD is de open-source variant van Berkeley Software Distribution (BSD). Hoewel het in eerste instantie op Linux lijkt, is dit besturingssysteem compleet losstaand. Hoewel FreeBSD niet met een standaard, mooie interface komt, kun je deze gemakkelijk zelf installeren. Je krijgt een snel besturingssysteem hiervoor terug, waarbij beveiliging hoog in het vaandel staat. FreeBSD maakt gebruik van de kennis van het TrustedBSD project, wat ervoor zorgt dat je altijd voorzien bent van de beste beveiligingsupdates op het FreeBSD OS.
4. FreeDOS

FreeDOS is een uitstekend OS voor mensen die graag nog eens terug gaan naar de jaren 80 of 90. Het besturingssysteem is gebaseerd op het bekende DOS systeem uit oudere tijden, en werkt precies zoals DOS werkte.
Je kunt met dit systeem het klassieke systeem ervaren, en is perfect voor mensen die op zoek zijn naar oudere games of programma’s, die niet meer beschikbaar zijn op de moderne besturingssystemen. Alle functies van DOS kun je hierop vinden, en het draait op iedere computer.
5. Illumos

Illumos is een UNIX alternatief voor Windows, en is gebaseerd op het OpenSolaris besturingssysteem wat door Oracle is uitgebracht en werd gebruikt tot 2009. Illumos draait nog steeds razendsnel, en heeft een toegankelijke interface waardoor je binnen een paar minuten gewend bent aan het systeem.
Net zoals bij veel andere open-source alternatieven voor Windows, zijn er ook verschillende versies van Illumos beschikbaar. OpenIndiana is hiervan de meest uitgebreide en bekende versie. De meeste mensen met Illumos gebruiken OpenIndiana, en het heeft alles wat een gebruiker nodig heeft.
6. ReactOS

ReactOS is van origine ontwikkeld als alternatief voor Windows 95. Het doel van het systeem was om Windows te vervangen met een gratis alternatief, zonder dat je door had dat er een ander besturingssysteem werd gebruikt.
Niet alle programma’s kunnen draaien op ReactOS, maar voor fans van het oude Windows is dit een waardig alternatief. Bovendien is het een zeer snel besturingssysteem, en heeft het maar 500MB aan opslag nodig.
7. Android

Google is de laatste jaren druk bezig om naast Chrome OS, ook Android als besturingssysteem beschikbaar te maken. Android is het meest gebruikte systeem op smartphones en tablets wereldwijd. Met de komst van opties om Android ook met een muis en toetsenbord te besturen, is het steeds aantrekkelijker geworden om dit systeem ook op de computer te gebruiken.
Android is beschikbaar voor zowel 32-bit, als 64-bit computers, en naast de eenvoudige, maar strakke interface krijg je ook alle voordelen van Android. Tevens hebben gebruikers de app store tot hun beschikking, met miljoenen apps die binnen een paar tellen zijn geïnstalleerd.
8. MorphOS

MorphOS is net zoals AROS gebaseerd op het Amiga besturingssyteem uit de jaren 90. Hoewel het systeem niet op iedere gewone computer kan draaien, is het prima geschikt om te gebruiken als OS op een oude Macbook.
De oude feeling van Amiga is bewaard gebleven in MorphOS, maar je krijgt er wel een snel besturingssysteem bij. Er zijn veel standaard functies die handig te gebruiken zijn, en met wat zoekwerk kun je een groot aantal apps vinden om basistaken uit te voeren in de stijl van de jaren 90.
9. AROS

AROS is een op x86 gebaseerd gratis besturingssysteem, waardoor het mogelijk is om deze op de meeste gewone computers te draaien. Het lijkt heel veel op Amiga, en veel fans hiervan zullen dan ook blij zijn om te zien dat je er veel oude, en nieuwe software op kunt draaien. Het mag dan wel niet het meest uitgebreide systeem zijn wat gratis te verkrijgen is, maar het lijkt net of je terug in de goede oude tijd gaat.
10. Haiku

Haiku is al in ontwikkeling sinds 2001, en krijgt nog regelmatig een nieuwe make-over en updates. De ontwikkelaars hebben niet alleen dit besturingssysteem op de markt gebracht, maar ook verschillende apps zoals VLC Media Player en Quake.
Het besturingssysteem werkt prima naar behoren, maar de updates zijn nog al eens infrequent en niet altijd gepland. Mocht je flexibel zijn en op zoek zijn naar een gratis Windows alternatief, dan is Haiku de moeite waard om te proberen.