Top 10 Beste Gratis Alternatieven Voor Windows Movie Maker

Beeld: VideoPad Video Editor

Het standaard editing programma in Windows is tegenwoordig niet meer de allerbeste, maar er zijn genoeg gratis alternatieven voor Windows Movie Maker. Het bekende programma van Microsoft zelf was een uitstekend stukje software om snel en zonder al te veel moeite video’s aan te passen en te editen. Miljoenen mensen over de hele wereld gebruikte het dan ook regelmatig.

Maar tegenwoordig is Windows Movie Maker niet meer van deze tijd. Het zit niet meer inbegrepen in de nieuwere Windows versies, en is al helemaal niet te gebruiken op andere besturingssystemen. Voor goede software om video’s te editen hoef je gelukkig niet te betalen, er zijn diverse programma’s die helemaal gratis zijn en Windows Movie Maker vervangen. Dit zijn de top 10 beste gratis alternatieven voor Windows Movie Maker.

1. Avidemux

Beeld: Avidemux

Het beste gratis alternatief voor Windows Movie Maker is Avidemux, een complete tool die je voor helemaal niks kunt downloaden op Windows, Mac en Linux. De software ziet er zeer netjes uit, en heeft een overzichtelijke interface waardoor je zonder al teveel moeite aan de slag kunt met het bewerken van video’s.

Met Avidemux kun je alle bewerkingen uitvoeren die je wilt doen. Aanpassingen, filters, effecten, en zelfs het wijzigen van het geluid. Daarnaast ondersteunt Avidemux alle gangbare bestandsformaten, en worden video’s zeer snel verwerkt. Het is een prima alternatief voor Windows Movie Maker, en een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een goede bewerkingsapplicatie voor video’s.

2. VideoLAN Movie Creator

Beeld: VLMC

VideoLAN Movie Creator is de bewerkingssoftware van dezelfde organisatie die VLC Media Player heeft ontwikkeld. De gebruiksvriendelijke, eenvoudige tool is gratis te downloaden voor zowel Windows, als Mac en Linux. In vergelijking tot veel andere software voor videobewerking, is VideoLAN razendsnel, en kun je bijna alle mogelijke bestandsformaten gebruiken in de tool.

In VideoLAN kun je naast de standaard functionaliteiten, ook plugins gebruiken. Doordat het geheel open-source is, komen er regelmatig nieuwe gratis plugins online voor VideoLAN.

3. Shotcut

Beeld: Shotcut

Shotcut is een zeer uitgebreid gratis alternatief voor Windows Movie Maker. Dit programma staat op de derde plaats omdat zowel beginners, als gevorderden alle functionaliteiten krijgen bij Shotcut om een video te bewerken. 

Het programma ziet er wat ouder uit, maar de interface zit simpel in elkaar waardoor je snel aan de slag kunt. Voor beginners is het aan te raden om een tutorial te volgen, want met de vele functies kan Shotcut overweldigend zijn. 

4. VSDC Free Video Editor

Beeld: VSDC Free Video Editor

VSDC Free Video Editor is een uitstekende tool voor mensen die op zoek zijn naar een niet-lineair programma om video en foto’s te bewerken. De kracht van dit programma zit hem in het feit dat je zowel video, als tekst en foto’s kunt combineren om tot een krachtige compositie te komen.

Het programma bevat alle standaard functionaliteiten die je nodig hebt om iets moois te maken, en het is mogelijk om het resultaat in diverse formats te exporteren.  

5. VideoPad Video Editor

Beeld: VideoPad Video Editor

VideoPad Video Editor ziet er op het eerste gezicht wat ouderwets uit, en ze zijn dan ook trouw gebleven aan deze oude stijl. Maar qua video editing heeft het programma behoorlijk wat interessante en gebruiksvriendelijke functies.

VideoPad ondersteunt alle bekende formats voor video’s, en met meer dan 50 effecten en talloze mogelijke transities kunnen zelfs doorgewinterde gebruikers nog heel wat aanpassen in video’s. Het programma is ook nog eens heel snel, en binnen een kwartiertje snap je precies hoe het in elkaar zit.

6. Animotica

Beeld: Microsoft Store / Animotica

Voor de liefhebbers van moderne software en video editing is er Animotica. Deze applicatie heeft een goede combinatie tussen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Animotica is geschikt voor zowel amateur video editors, als de professionals. 

In het programma zit een uitgebreide bibliotheek met effecten, transities, filters, stickers en nog veel meer. Daarnaast kun je ook presentaties maken met Animotica, en video daarin naadloos integreren. Het programma is op dit moment alleen beschikbaar voor Windows.

7. Ezvid

Ezvid is sinds het ontstaan in 2011 een favoriet onder de creatieve editors. Het gratis alternatief voor Windows Movie Maker ziet er modern uit, en heeft verschillende gave functies die je zelfs zonder enige kennis van videobewerking kunt toepassen.

Dankzij de simpele interface, kun je snel je weg vinden in Ezvid. Naast standaard functies zoals het knippen in video’s en de kleuren aanpassen, kun je ook stemmen aanpassen en zelfs op de video tekenen om dingen te verduidelijken. Ook kun je schermopnames maken, waardoor Ezvid veel wordt gebruikt door streamers.

8. Openshot

Beeld: Openshot

Openshot is een gratis video editor die zowel op Windows, als op Linux en Mac beschikbaar is. Dit programma lijkt nog het meeste op de traditionele Windows Movie Maker, en heeft dan ook veel functies die precies hetzelfde werken.

Het is een open-source project, wat betekent dat gebruikers zelf nieuwe effecten en mogelijkheden kunnen toevoegen. Openshot heeft dan ook verschillende plugins die je gratis kunt downloaden om het editen makkelijker te maken. Als je een fan bent van Windows Movie Maker en er dicht bij in de buurt wilt blijven, dan is Openshot een goede keuze.

9. VirtualDub

Beeld: VirtualDub

Heb je een wat oudere computer, en wil je alleen wat simpele aanpassingen maken in een aantal video’s of filmpjes? VirtualDub is dan je beste vriend. Het minimalistische programma mag er dan niet al te mooi uitzien, het werkt wel heel erg snel op de meeste, oudere computers.

Naast de standaard functionaliteiten, kun je extra plugins downloaden om bepaalde taken sneller uit te voeren. Let er wel op dat het format waarin video’s worden geëxporteerd uit VirtualDub, altijd in .avi formaat zijn,

10. Video Editor

Beeld: Microsoft

In Windows 10 is de Windows Movie Maker app helemaal niet meer terug te vinden. Maar toch heeft dit besturingssysteem een standaard programma in het assortiment waarmee je video’s kunt editen, het is alleen wat lastiger te vinden. 

In de Windows Photos app van Microsoft, zit een onderdeel genaamd Video Editor. In dit deel van de gratis applicatie, kun je alsnog video’s bewerken. Je kunt met dit programma de meeste standaard taken uitvoeren zoals het versnellen van video’s, stukjes eruit knippen en zelfs een aantal 3D effecten toevoegen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Online Woonwinkels Van Nederland

Top 10 Meest Verboden Plekken Ter Wereld