Top 10 Beste Golfbanen in En Rond Amsterdam

Wie was de bedenker van de hedendaagse golfsport? De meningen daarover zijn al eeuwen verdeeld. Zowel Nederland als Schotland proberen zich het historische recht op dat vlak toe te eigenen. Een ding staat in ieder geval wel vast. Het golfen, zoals we dat vandaag de dag kennen, begon in de 17de eeuw langzaam maar zeker steeds populairder te worden.

Inmiddels telt Nederland letterlijk honderden verschillende golfterreinen. In deze top 10 verzamelden we de beste golfbanen die je in en om Amsterdam kunt vinden. Bij die samenstelling hebben we rekening gehouden met zo’n 45 autominuten als maximale reistijd om vanuit het centrum van Amsterdam gehanteerd het golfterrein te kunnen bereiken.

1. Noordwijkse Golfclub (Noordwijk)

Beeld: Noordwijkse Golfclub

De onder golfers hoogst gewaardeerde golfbaan op hooguit drie kwartier rijden van Amsterdam is die van de Noordwijkse Golfclub. Volgens kenners vind je op deze locatie de absoluut mooiste banen van Nederland.

Het golfterrein ligt aan het Noordzeestrand en biedt je niet alleen een aangenaam uitdagend golfspel, maar ook adembenemend mooie weidse uitzichten. De Noordwijkse Golfclub werd in 1915 opgericht en de aanwezige golfbaan bestaat uit 18 holes.

2. Kennemer Golf & Country Club (Zandvoort)

Beeld: Kennemer Golf & Country Club

De golfbaan van de Kennemet Golf & Country Club wordt wereldwijd tot een van de mooiste banen gerekend. Die waardering heeft het terrein onder meer te danken aan het feit dat het in een glooiend duinlandschap, vlakbij de zee ligt.

Golfers hebben keuze uit drie verschillende banen met elk 9 holes. De Kennemer Golf & Country Club bestaat al sinds 1910. Het clubhuis beschikt over een eigen bar en restaurant.

3. The International (Badhoevedorp)

Beeld: The International

Bij deze golfbaan, op een steenworp afstand van Amsterdam, staat exclusiviteit hoog in het vaandel. Niet iedereen mag er zomaar gebruik van maken. Daarvoor moet je eerst een Private Membership zien te verwerven.

Ben je eenmaal in het bezit van zo’n exclusief lidmaatschap, dan mag je samen met introducees gebruik maken van alle beschikbare luxe faciliteiten. Dit betekent onder meer dat je toegang krijgt tot de baan met 18 holes, die speciaal voor The International ontworpen werd door topgolfer Ian Woosnam.

Daarnaast mag je er gebruikmaken van het aanwezige fitness- en wellnesscenter en kun je er van een genoeglijk hapje en drankje genieten.

4. Hilversumsche Golf Club (Hilversum)

Beeld: Hilversumsche Golf Club

Net als de Amsterdam Old Course (de nummer 10 in deze lijst), kent de Hilversumsche Golf Club een rijke geschiedenis. Bij de oprichting van de club in het jaar 1895 was het nog maar het vierde golfinitiatief in heel Nederland.

In 1918 verhuisde “de Hilversumsche” naar haar huidige locatie, waar de vermaarde Harry S. Colt 10 jaar later de baan uitbreidde tot 18 holes. In 2010 werd het golfcomplex weliswaar gerenoveerd, maar daarbij werd wel het oorspronkelijke ontwerp van Colt zoveel mogelijk in ere gehouden.

Met name hole 14 is karakteristiek bij de Hilverumsche Golf Club. Dit ontwerp van Cole wordt al sinds jaar en dag als “de Pannekoek” aangeduid.

5. Golfsociëteit De Lage Vuursche (Den Dolder)

Beeld: Golfsociëteit De Lage Vuursche

Deze golfbaan beschikt over 18 holes en ligt in een prachtig aangelegd bos- en parklandschap. De baan is ontworpen door de architecten Robert Trent jones Jr en Kyle Phillips, die het terrein verrijkten met een aantal fraaie waterpartijen.

Kortom hindernissen die aan een uiterst uitdagend golfspel bij zullen dragen. Het clubhuis van de golfsociëteit beschikt over een eigen bar en restaurant, naast tal van andere aanlokkelijke faciliteiten.

Leden van De Lage Vuursche hebben onbeperkt toegang tot het golfterrein en mogen introducees meenemen.

6. Golfclub De Hoge Kleij (Leusden)

Beeld: Golfclub De Hoge Kleij

Niemand minder dan de vermaarde golfbaanarchitect Frank Pennink was verantwoordelijk voor het ontwerp van het terrein van De Hoge Kleij. De eerste paal van het clubhuis ging in 1985 de grond in.

In de loop der jaren is de routing van de golfbaan door baanarchitect Frank Pont verder geoptimaliseerd. Deze aanpassingen zorgden er onder meer voor dat de laatste, 18de hole van de golfbaan tegenwoordig bij het clubhuis uitkomt.

Het clubhuis zelf heeft een Scandinavische bouwstijl en bestaat grotendeels uit hout, waardoor het schitterend matcht met de rest van de natuurlijke omgeving.

7. Goyer Golf & Country Club (Eemnes)

Beeld: Goyer Golf & Country Club

Het golfterrein van de Goyer Golf & Country Club werd in 2001 officieel geopend. Niet iedereen kan zomaar van de faciliteiten gebruikmaken. In principe zijn de 2 verschillende golfbanen alleen toegankelijk voor de 850 certificaathouders en hun aanverwanten bedoeld.

Wil je als buitenstaander op deze locatie golfen, dan kan dat dus alleen maar op uitnodiging. Behoor je tot de gelukkigen die bij Goyer mag golfen, dan kun je genieten van een terrein met 18 holes, dat is ontworpen door Bruno Steensels.

Ook het intieme clubhuis op het terrein is zonder meer een bezoek waard. Het is gebouwd in een stijl zoals je die vaak tegenkomt in de Amerikaanse staat Georgia.

8. Liemeer Golf en Countryclub (Nieuwveen)

Beeld: Golfclub Liemeer

De Liemeer Golf en Countryclub ligt middenin het natuurschoon van Het Groene Hart. Kies je ervoor om op de golfbanen van Liemeer te spelen, dan kom je onderweg tot maximaal 18 verschillende holes tegen.

Het zojuist genoemde achttiental bevindt zich op de uitdagende Torenbaan, terwijl Bovenlandenbaan over 9 holes beschikt.

Dankzij de goede drainage van de banen kun je op deze locatie praktisch het hele jaar door een balletje slaan. De banen van Liemeer zijn zowel voor beginnende als gevorderde golfers geschikt.

9. Golfbaan Waterland (Amsterdam)

Beeld: Golfbaan Waterland Amsterdam

Aan de noordelijke rand van de stad tref je Golfbaan Waterland aan. Het is een ideale locatie om de stadse drukte achter je te laten en heerlijk ontspannen te gaan golfen. Golfbaan Waterland biedt golfers uitdagende greens en prachtige groene vergezichten aan.

Tijdens je verblijf kun je ervoor kiezen om de aanwezige grote baan volledig of voor de helft af te werken. Je komt dan respectievelijk 18 of 9 holes tegen.

Daarnaast biedt Waterland je ook golfmogelijkheden op een aparte Par-3 baan met 9 holes. Met andere woorden: deze golffaciliteit is zowel voor beginnende als gevorderde golfers interessant.

10. Amsterdam Old Course (Amsterdam)

Beeld: Amsterdam Old Course

De Amsterdam Old Course ging in het jaar 1935 van start en is daarmee een van de oudste golfterreinen van Nederland. In vroeger tijden bevonden het karakteristieke historische clubhuis en de golfbanen zich te midden van weilanden.

Vandaag de dag is het een aangename groene oase tussen het beton dat er door de jaren heen omheen werd gebouwd. Vlakbij dit golfterrein tref je ook de Johan Cruyff Arena aan. Het totale aantal holes bij de Amsterdam Old Course bedraagt 9 stuks.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Torrent Sites

10 Lekkerste Buitenlandse Kazen Die Je Geproefd Moet Hebben