Top 10 Beste Franse Wijnstreken

Chateau and vineyard in Margaux, Bordeaux, France

In de beste Franse wijnstreken wordt al honderden jaren de beste wijn geproduceerd. Van Sauvignon Blanc tot Champagne, en van Sancerres tot Muscadet. De Franse wijnstreken zijn overal in Frankrijk te vinden, en hebben een eigen, unieke wijn. Geen enkele wijn in Frankrijk smaakt namelijk hetzelfde, en de streken maken gebruik van demografische en geografische verschillen om de wijn te produceren.

Maar de beste Franse wijnstreken zijn ook prachtige omgevingen om te bezoeken. Natuurlijk speelt wijn de hoofdrol, maar er zijn ook leuke dorpjes te bezoeken, valleien te ontdekken en kastelen te bewonderen. Wijn proeven en kopen kan prima in deze gebieden, bovendien haal je het vers bij de wijnboer en is het een leuk uitstapje. Dit zijn de top 10 beste Franse wijnstreken.

1. Champagne

De meest beroemde en de beste Franse wijnstreek is Champagne. De streek produceert de gelijknamige, mousserende wijn, en heeft nog een aantal andere uitstekende wijnen uit het gebied. De streek is het thuis van de prachtige stadjes Reims en Epernay, en ligt niet al te ver van Parijs vandaan.

Champagne is natuurlijk het thuishonk van de champagne. Deze wordt gemaakt van rode en witte bessen, namelijk twee rode Pinot Noirs en Pinot Meuniers. Daarbij wordt de Chardonnay toegevoegd en krijgt de champagne zijn smaak. De Pinot Noir en de Chardonnay zijn in Champagne ook prima te drinken, en diverse wijnboeren winnen regelmatig prijzen voor de kwaliteit en smaak.

2. Bordeaux

Als er een gebied en wijnstreek in Frankrijk is waar uitsluitend goede wijnen vandaan komen, dan is het wel Bordeaux. De streek heeft prachtige wijnen, en is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

De streek produceert voornamelijk rode wijnen en staat hier ook bekend om. Maar Bordeaux heeft ook een paar zeer goede, zoetere witte wijnen die je op geen enkele andere plek kunt terugvinden. Een tripje naar Bordeaux zorgt er dan ook voor dat je met een kofferbak vol met wijn terug naar huis gaat.

3. Burgundy

Burgundy is een prima wijnstreek met goede rode en witte wijnen. Veel wijnstreken in Frankrijk richten zich op rood of wit, maar in Burgundy kun je beide proeven en vinden. De streek krijgt veel zonuren per jaar en de grond is zeer vruchtbaar, wat terug te zien is in de kwaliteit van de wijn.

De meest bekende wijn uit de streek is de Pinot Noir, een volle, rode wijn met heerlijke afdronk. Op het gebied van witte wijn uit Burgundy, is de Chardonnay zeer bekend en absolute favoriet onder wijnliefhebbers.

4. Côtes Du Rhône

Côtes Du Rhône is een diverse wijnstreek met koudere, en warmere gebieden. Het resultaat is dan ook een streek waar je diverse goede rode, en witte wijnen kunt vinden. Door de diversiteit in het klimaat, kun je het ene moment genieten van de zon, en het andere moment bovenop een berg staan waar het een stuk kouder is.

Rhône wijnen zijn veel terug te vinden in restaurants en bars. Dit komt omdat het gebied een paar goede wijnen produceert die veel mensen aanspreken en een gebalanceerde smaak hebben. De meeste wijnen zijn rood, maar ook witte en rosé wijnen kun je hier vinden. 

5. Beaujolais

Op slechts een half uurtje van Lyon ligt de wijnstreek Beaujolais. Het is een onderdeel van de grotere streek genaamd Burgundy, waarvan Beaujolais een specifieke wijnstreek is die beroemd is vanwege zijn lichte rode wijnen. De streek is echter niet te verwarren met Burgundy, want Beaujolais heeft een apart, eigen klimaat. 

De rode wijnen die in Beaujolais worden gemaakt zijn allemaal redelijk jonge wijnen, en kunnen niet te lang bewaard worden. Beaujolais is een unieke streek met een aantal prima wijnen.

6. Loire Vallei

Loire Vallei is een mooie, authentieke streek met een rijke historie. In de omgeving zijn talloze dorpjes te vinden en prachtige kastelen te bezoeken. Op het gebied van wijn heeft de streek ook veel te bieden, en de wijngaarden zorgen voor heerlijke wijnen.

Liefhebbers van witte wijnen zitten goed in Loire Vallei. De streek is de plaats waar Sauvignon Blanc vandaan komt, maar kent ook uitstekende Chenin Blac en Sancerres wijnen.

7. Provence

De prachtige omgeving van Provence met lavendelvelden en wijnranken zijn echte plaatjes. In deze wijnstreek ervaar je het echte landelijke gevoel, en gaat alles op zijn gemakje. Gelukkig heeft Provence ook nog een aantal uitstekende wijnen, waardoor dit een prima streek is om op vakantie te gaan.

De meeste Rosé uit Frankrijk komen uit Provence, en worden ook het meeste geproduceerd in de streek. Provence heeft daarnaast een aantal kleinere wijnboeren die rode wijnen maken. Geniet van een glaasje Rosé bij de boer tijdens de zonsondergang in Provence.

8. Languedoc – Roussillon

De Languedoc – Roussillon wijnstreek is niet zo heel bekend, maar de laatste jaren zien we steeds meer wijnen uit deze regio verschijnen. Maar de streek produceert veel wijn, en richt zich voornamelijk op betaalbare wijnen zoals Merlot, Cabernet, en Syrah.

In Languedoc – Roussillon zijn naast rode, ook een aantal witte wijnen te vinden. Denk hierbij aan Sauvignon Blanc, Chardonnay en Grenache. De omgeving is zeer mooi, en het landschap is afwisselend met valleien en bergen, zeker de moeite waard om te bezoeken.

9. Alsace

De Alsace regio ligt tegen Duitsland aan, wat is terug te zien in de gebruiken, architectuur en wijnen van deze streek. In Alsace worden droge witte wijnen gemaakt, maar ook mousserende wijn en een aantal zeer goede rosé wijnen. 

De regio deelt de geschiedenis met Duitsland, en de beste wijnen zijn dan ook de Riesling, Gewürztraminer en Pinot Gris. Alsace is een mooie streek, en je bent er zo vanuit Nederland. Perfect voor een weekendje wijnproeven en kleine dorpjes ontdekken.

10. Bergerac

De top 10 wordt geopend met Bergerac, een wijnstreek in het zuidwesten van Frankrijk. Bergerac herbergt een aantal goede wijnboeren die heerlijke wijnen produceren. De regio heeft een uniek klimaat, en wordt gevormd door de rivier de Dordogne. 

Bergerac produceert veel witte wijnen die zowel droog, als zoet zijn. Daarnaast leent de regio zich ook voor een aantal rode wijnen die veelal vol van smaak zijn, evenals diverse rosé wijnen met een krachtig smaakpalet. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Verkochte Online Producten Van Dit Moment

Top 10 Hoogste Vuurtorens Ter Wereld