Top 10 Beste Franse Rappers

De beste Franse rappers zijn in de rapwereld ondergewaardeerd, en worden meestal alleen in Frankrijk en een aantal andere landen beroemd. Het genre is in Frankrijk nog maar een aantal jaren bekend, maar is uitgegroeid tot een van de meest populaire muziekstijlen in het land. Franse rap is ontstaan in de achterstandswijken van grote steden, en bood voor veel jongeren een toekomstperspectief.

Het onderwerp van veel nummers is dan ook het zware leven wat ze hebben moeten doorstaan. De Franse rappers gebruikten hun muziek dan ook als uitlaatklep over ontevredenheid, geweld, en overleven. Met steengoede Franse nummers zijn er een aantal rappers opgestaan die worden gezien als de toppers. Dit zijn de top 10 beste Franse rappers.

1. Booba

De beste Franse rapper is Elie Yaffa, die bekend staat onder de naam Booba en wordt gezien als de Kanye West van de Franse rap. De nummers die Booba schrijft zijn rauwer en donkerder dan die van veel andere Franse rappers, en veel jongeren kunnen zich met zijn teksten identificeren.

Booba rapt al heel wat jaren, en heeft behoorlijk wat eigen werk uitgebracht. De rapper kwam met 6 albums de afgelopen jaren, talloze mixtapes en is een van de best verkopende artiesten van Frankrijk. Als we een Franse rapper moeten noemen die het beste is en blijft, dan is dat Booba wel.

2. MC Solaar

MC Solaar is een van de weinige Franse rappers die het ook in Engelstalige landen heeft weten te maken. Door zijn muziek te promoten via MTV, wist hij de Verenigde Staten te bereiken waar hij op tour is geweest en als gast voor andere rappers mocht optreden voor het grote publiek.

Van origine studeerde hij Franse taal, wat hem geen windeieren heeft gelegd. MC Solaar verbindt verschillende onderwerpen in zijn nummers zonder moeite, en rapt over zijn moeilijke jeugd als immigrant en het leven in Frankrijk.

3. Vald

In de Franse rapscene is er een persoon die zich totaal anders profileert dan de meeste rappers. Valentin Le Du wist in 2018 in een klap bekend te worden met zijn grappige en snelle nummer Désaccordé.

De rapper zijn nummers hebben een andere insteek, en hij rapt dan ook veel over actualiteiten en bizarre gebeurtenissen. Vald wordt in Frankrijk gezien als de koning van de mixtapes, en heeft binnen een aantal jaar een trouwe schare aan fans achter zich weten te verzamelen.

4. Suprême NTM

Suprême NTM bestaat niet uit een enkele rapper, maar is een van de beste Franse rapgroepen. NTM staat voor nique ta mère, en ze komen uit Seine-Saint-Denis in Parijs. De groep heeft veel fans in Frankrijk, maar heeft nogal wat problemen met de autoriteiten gehad in de stad.

Suprême NTM gaan voornamelijk over geweld en het leven in een achterstandswijk. Hierdoor zijn ze verzeild geraakt in een aantal rechtszaken met de autoriteiten. Meer recentelijk hebben ze zich gericht op nummers met andere onderwerpen, en zijn fel tegenstanders geworden van zinloos geweld.

5. PNL

Peace and Loves, kortweg PNL is de naam van het Franse rapduo en broers Tarik en Nabil Andrieu. Het duo heeft in totaal drie albums uitgebracht, waarvan Dans La Légende de meest succesvolle tot nu toe was.

PNL is voor veel mensen een inspiratie, zeker sinds de protesten in Frankrijk in 2016. Het nummer Le Monde ou Rien van de broers werd gezien als een nationaal nummer. PNL weet met hun teksten een generatie te bereiken die voorheen moeilijk bereikbaar was, en brengt een positieve boodschap via hun raps.

6. Dee Nasty

Dee Nasty is een uniek karakter in de Franse Hip-Hop. Hij was de eerste rapper die een Frans nummer uitbracht in 1984. Sindsdien was hij de inspiratie voor veel andere artiesten die tegenwoordig tot de top behoren. 

Dee Nasty staat bekend om zijn progressieve muziek. Waar de meeste rappers kiezen voor zware beats, combineert Dee Nasty het met elektronische muziek. Hij is dan ook een van de beste DJ’s in Frankrijk die veel technieken zoals het scratchen heeft geïntroduceerd. De godfather van de Franse rap en DJ scene behoort dan ook in deze top 10.

7. SCH

SCH uit Marseille begon met rappen toen hij nog maar 15 was en schreef op dat moment al zijn eigen nummers. In 2015 verscheen hij op de R.I.P.R.O. Volume 1 mixtape van Lacrim, en begon zijn carrière. 

Daarna bracht hij zijn eerste eigen succesvolle mixtape uit genaamd A7. De tape ging platinum, en SCH begon met het produceren van zijn eigen album. In de jaren daarna bracht hij 4 albums uit, en wist meerdere malen op uitverkochte tournees te gaan door diverse landen.

8. Assassin

Assassin is een van de beste hardcore rapgroepen uit Frankrijk, afkomstig uit het 8ste arrondissement van Parijs. De groep wist Frankrijk te veroveren met felle mixtapes en een aantal zeer goede nummers die in snel tempo achter elkaar werden uitgebracht

Assassin is geliefd vanwege hun eerlijke en harde teksten over lopende problemen. Zo hebben ze het nummer ‘l’Etat Assassine’ waarin ze rappen over politiegeweld, en gaan de meeste nummers over politieke problemen, zinloos geweld en opgroeien in armoedige omstandigheden.

9. Doc Gynéco

Doc Gynéco ging alleen verder als rapper nadat de groep Ministère A.M.E.R. waar hij lid van was uit elkaar viel. Hij kreeg een contract bij Virgin Records, maar dat verliep niet helemaal soepel. In 2002 brak de rapper met zijn album Première Consultation echter definitief door, en deze werd in binnen- en buitenland zeer goed ontvangen.

Doc Gynéco was regelmatig het onderwerp van controverse. De rapper schrijft vaak over gevoelige onderwerpen, die niet door iedereen positief werden ontvangen. Maar ondanks dat heeft Doc Gynéco een duidelijke stempel op de Franse rap weten te drukken.

10. Gradur

De eerste naam op deze lijst is nog een redelijk nieuwe rapper genaamd Gradur. De rapper wordt gezien als de beste trap artiest in Frankrijk op dit moment, en heeft eigenhandig het genre vanuit de Verenigde Staten in Frankrijk geïntroduceerd. 

De beats in zijn nummer zijn zwaarder dan bij andere rappers, en alle bekende onderwerpen zoals geld, vrouwen, macht en grote auto’s komen voorbij. Zijn nummers luisteren lekker weg, en juist daardoor wist hij zich bij de beste rappers van Frankrijk te voegen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe open je een torrent bestand?

Hoe voeg je ondertitels toe aan een film?