Top 10 Beste Films Over Seriemoordenaars

Het leven van een seriemoordenaar is zowel gruwelijk als fascinerend. Hoe is het mogelijk dat iemand in staat is om constant mensen om het leven te brengen? Wat is de beweegreden daarachter en hoe heeft het ooit zover met zo’n persoon kunnen komen dat hij dit soort misdaden is gaan plegen?

Het zijn enkele vragen die voor menig filmmaker gegarandeerd een bron van inspiratie zijn geweest. Het aantal films, waarin seriemoordenaars en hun afgrijselijke daden worden geportretteerd is door de jaren heen namelijk flink gegroeid. Dit zijn de 10 beste rolprenten in dat genre.

1. Seven (1995)

Deze topfilm gaat over twee rechercheurs, die gespecialiseerd zijn in moordzaken. Ze gaan op jacht naar een seriemoordenaar, die zijn gruwelijke daden verbindt aan het ontkennen van de zeven doodzonden van de mensheid. Daarbij kiest elke rechercheur zijn eigen pad om tot een sluitende oplossing te kunnen komen.

De doorgewinterde rechercheur Somerset begint na verloop van tijd het patroon van de zeven doodzonden te doorzien en probeert op basis daarvan te voorspellen wat de volgende move van de seriemoordenaar zou kunnen zijn. Rechercheur Mills is nog behoorlijk nieuw in het vak en heeft weinig vertrouwen in de aanpak van zijn ervaren collega. Hij volgt dan ook liever een impulsieve route om deze zaak op te kunnen lossen.

2. The Silence of the Lambs (1991)

Clarice Starling is in opleiding bij de F.B.I. en wil uiteindelijk graag bij de Behavioral Science Unit van deze dienst aan de slag gaan. In dat kader laat Jack Crawford, de leider van deze unit, haar tijdens haar training Dr. Hannibal Lecter ondervragen.

Deze seriemoordenaar bevindt zich in een streng beveiligde isolatiecel, omdat hij de mensen die hij vermoordde vervolgens op at. Aan Clarice de lastige taak om tijdens het vraaggesprek met Lecter informatie los te peuteren, die mogelijk ook een andere seriemoordzaak in het oosten van de Verenigde Staten op zou kunnen lossen.

3. Taxi Driver (1976)

Ex-marinier en Vietnamveteraan Travis Bickle woont in New York City en leidt aan slapeloosheid. Mede daardoor is hij ‘s nachts taxichauffeur. Overdag brengt hij veel tijd door in seksbioscopen en overdenkt hij hoe het mogelijk is dat New York en de rest van de wereld zo’n grote puinhoop is geworden.

Travis is een einzelgänger met een duidelijke mening. Zijn enige lichtpuntje in de grauwe wereld is Betsy. Als deze vrouw uiteindelijk een obsessie voor Travis wordt, wil hij haar bewijzen dat hij met zijn daden een betere wereld kan creëren.

Een van zijn eerste prioriteiten daarbij is het redden van de 12-jarige prostituee Iris, die volgens Travis maar wat graag van haar pooier Matthew verlost wil worden.

4. Psycho (1960)

Deze ultieme klassieker van regisseur Alfred Hitchcock moet je absoluut gezien hebben als je een fan van dit filmgenre bent. Het verhaal gaat over Marion Crane, die een saai kantoorbaantje in Phoenix heeft. Ze zou graag met haar vriend Sam willen trouwen, maar die heeft daar geen geld voor, omdat hij maandelijks flink wat alimentatie aan zijn ex-vrouw af moet dragen.

Haar leven lijkt een positieve wending te krijgen als haar baas haar op een vrijdag een pakketje van 40.000 dollar meegeeft, dat ze bij de bank af moet leveren. In plaats daarvan besluit ze echter het geld voor zichzelf te houden, zodat ze samen met Sam een nieuw leven op kan bouwen.

Tijdens het aansluitende weekend verlaat ze daarom halsoverkop haar woonplaats en maakt ze de lange rit naar Californië, waar Sam een eigen winkel heeft. Aangezien ze onderweg ook een tijdje uit wil rusten stopt ze bij het Bates Motel, dat door de stille Norman wordt gerund. Vanaf dat moment verandert haar leven drastisch.

5. Zodiac (2007)

Elke keer nadat een seriemoordenaar in de San Francisco Bay Area heeft toegeslagen, laat hij een raadselachtig en cryptisch briefje voor de politie achter. In deze film volgen we het leven van zowel rechercheurs als journalisten, die deze mysterieuze raadsels proberen op te lossen.

De seriemoordenaar maakt het hen daarbij niet bepaald gemakkelijk, waardoor het voor beide groepen een obsessie wordt om de uiteindelijke waarheid te kunnen ontdekken. Deze film is grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de jaren ‘70 dat beschreven is in een boek van auteur Robert Graysmith.

6. American Psycho (2000)

De 27-jarige Patrick Bateman verdient doordeweeks geld als water op Wall Street. In de weekenden vertoeft hij in het gezelschap van een geselecteerd groepje vrienden, die er – net als hijzelf – goedverzorgd en beeldschoon uitzien. Stuk voor stuk blijken het weliswaar narcistische ijdeltuiten te zijn, maar gezamenlijk genieten ze van een weelderig jetsetleventje, waar menigeen stinkend jaloers op zou zijn.

Ondanks alle glamour om hem heen begint er toch iets bij Patrick te knagen. Hij baalt er steeds meer van dat zijn ‘vrienden’ zichzelf constant achter hun masker van perfectie verschuilen en niet hun echte ik durven te laten zien. De afkeer voor dit gedrag wordt voor Patrick uiteindelijk zo extreem, dat hij besluit al zijn fake-vrienden uit de weg te ruimen.

7. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Vijf tieners zijn onderweg naar het graf van hun overleden opa. Op hun route passeren ze een slachthuis, waar ze een sinistere lifter oppikken, eten ze bij een tankstation een heerlijk gekruid stuk vlees en bereiken ze uiteindelijk het huis van de familie.

Vanaf dat moment verandert hun leven in een ware hel. Ze maken er kennis met een kannibalenfamilie, die absoluut niet geïnteresseerd is in gezellige praatjes over ditjes en datjes. In plaats daarvan blijken de gezinsleden over een indrukwekkend arsenaal aan gereedschap te beschikken, waarmee ze de vijf jongeren maar wat graag een kopje kleiner willen maken.

8. The Brave One (2007)

Erica Bain is een vrolijke radiopresentatrice in New York, een stad waar ze dol op is. Daarnaast is ze stapelverliefd op haar verloofde.

Haar aangename leventje krijgt plotseling een andere wending als zij en haar verloofde tijdens een wandeling door Central Park op brute wijze worden aangevallen. Als gevolg daarvan belandt Erica drie weken lang in een coma.

Als ze weer ontwaakt blijkt dat haar verloofde inmiddels is overleden. Om haar gevoel van veiligheid terug te winnen koopt Erica een pistool, maar de fijne tijd van vroeger keert daarmee niet terug. Sterker nog, ze draait behoorlijk door en begint haar nieuwe vuurwapen te pas en te onpas te gebruiken.

In de stad gonst het inmiddels van de geruchten over deze mysterieuze seriemoordenaar. En om haar leven nog ingewikkelder te maken wordt Erica vervolgens ook nog eens gedwongen om dit onderwerp in haar eigen radioshow te behandelen.

9. Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)

https://www.youtube.com/watch?v=IU3P6WXzvXU

Het verhaal in deze film is losjes gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van seriemoordenaar Henry Lee Lucas. De kijkers zien hoe Henri zijn kamergenoot Otis kennis laat maken met het vermoorden van volstrekt willekeurige personen. Het aantal moorden begint echter flink op te lopen nadat Becky, de zus van Otis, bij hen in is getrokken.

De gepleegde moorden die in deze film voorbij komen zijn soms ronduit gruwelijk. Zo worden drie familieleden van één huishouden praktisch tegelijkertijd gedood, nadat hun woning door de moordenaars is bestormd.

Henry blijkt iemand te zijn voor wie medeleven een vreemd woord is. Getuigen van zijn dodelijke daden maken dan ook geen schijn van kans om er levend vanaf te komen.

10. Badlands (1973)

Deze klassieker speelt zich aan het eind van de jaren ‘50 af. De 15 jaar oude Holly verhuist samen met haar vader van Texas, naar het dorpje Fort Dupree in South Dakota. Daar komt ze in contact met Kit, een stoere bad boy, die inmiddels 25 jaar oud is.

Ondanks het grote leeftijdsverschil bloeit er langzaam maar zeker een liefde tussen het tweetal op. Een liefde die zeker niet de goedkeuring van Holly’s vader krijgt.

In een impulsieve bui schiet Kit daarom haar vader dood en slaat hij samen met Holly op de vlucht. Om hun verdwijning onopgemerkt te laten zet het tweetal eerst nog een zelfmoordpoging in scène. Maar die mislukt.

Dat is ook meteen het moment waarop de autoriteiten de jacht op het tweetal openen, met alle gevolgen van dien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Stranden Van Tenerife

Top 10 Beste Bezienswaardigheden Op Lefkas, Griekenland