Top 12 Beste Europese Automerken

Wereldwijd rijden er meer dan een miljard auto’s rond. Net als mensen komen er ieder jaar auto’s bij. Afgelopen jaar werden er over de hele wereld zo’n 654 miljoen verkocht. Ook worden er per dag 165 duizend nieuwe auto’s geproduceerd. Heel veel auto’s dus, gemaakt door veel verschillende merken; 350 in totaal.

De eerste auto werd geproduceerd in 1885 door Carl Benz. Een jaar later werd het patent op de motorwagen aangevraagd en werd de eerste proefrit gemaakt. Door dit succes werd Benz de eerste autoproducent ter wereld. Vandaag de dag kan er nog steeds in een Benz worden gereden, want het bedrijf fuseerde in 1992 met Mercedes.

Terwijl China qua bevolking het grootste land ter wereld is, rijden de meeste auto’s rond in de Verenigde Staten. Het meest verkopende automerk ter wereld is overigens niet Amerikaans. Het Japanse merk Toyota werd vorig jaar het meest verkocht.

Tegenwoordig komen veel auto merken uit Azië, maar ook in Europa worden nog veel auto’s geproduceerd. Maar welke Europese automerken zijn nu de beste? Wij hebben een top twaalf voor je samengesteld.

1. Audi

En dan zijn we aangekomen bij de nummer één van onze lijst. Ook Audi is een Duits auto merk en behoort tot de Volkswagen AG groep. August Horch richtte het bedrijf in 1909 op. De naam Audi is afgeleid van zijn achternaam; Horch betekend luisteren in het Duits, net als het Latijnse woord Audi.

In de jaren dertig fuseert het bedrijf met de Duitse automerken DKW, Horch en Wanderer. De combinatie van deze vier merken is nog steeds terug te zien in het logo van Audi. De vier ringen symboliseren de vier merken waaruit het hedendaagse Audi is ontstaan.

2. BMW

De nummer twee van onze lijst is wederom een Duits automerk. Bayerische Motoren Werke, oftewel BMW, werd opgericht in 1913 in München opgericht. Het begon toen Karl Friedrich Rapp in 1912 een vliegtuigmotorenfabriek begon.

Deze fabriek werd vier jaar later verkocht aan Gustav Otto. Otto voegt zijn eigen bedrijf samen met het bedrijf van Rapp en BMW is geboren. Deze datum word vandaag de dag nog steeds gezien als de oprichting van het bedrijf.

3. Porsche

We zijn aangekomen bij de top drie van onze lijst. Ook dit automerk is onderdeel van Volkswagen VG. Porsche werd in 1931 opgericht door Ferdinand Porsche. Hij was ook de ontwerper van de eerste Volkswagen.

Porsche richt zich vooral op het produceren van sportauto’s. Het merk is jaren lang succesvol geweest in de motorsport. Een overblijfsel hiervan is nog steeds te zien. Het contact zit namelijk aan de linkerkant van het stuur, dit was om deelnemers van de 24 uur van Le Mans een voorsprong te geven bij de start.

4. Mercedes-Benz

Op nummer vier het tweede Duitse automerk; Mercedes-Benz. Zoals al eerder aangegeven werd de automobiel uitgevonden door Carl Benz. Tegenwoordig wordt het merk toch vaak afgekort tot Mercedes.

Naast het produceren van auto’s, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen is het merk sinds 2010 betrokken bij de Formule 1. Met coureur Lewis Hamilton weet het team sinds 2014 al zeven keer op rij de competitie te winnen.

5. Volkswagen

Dan zijn we aangekomen bij de top vijf en het eerste Duitse automerk van onze lijst. Het zal geen verassing wezen dat dit zeker niet de laatste is. Volkswagen werd opgericht in 1937 en behoort tot het gelijknamige Volkswagen AG.

In de top vijf van meest verkochte auto’s komen twee modellen van Volkswagen voor; de Volkswagen Kever en de Volkswagen Golf. De Kever wordt sinds 2003 niet meer geproduceerd, maar van de Golf worden nog steeds nieuwe modellen gemaakt.

6. Volvo

De nummer zes is het enige Zweedse automerk van onze lijst. Volvo is al jaren niet meer weg te denken van de Europese snelwegen. Opgericht in 1927 en tegenwoordig in het bezit van het Chinese bedrijf Zhejiang Geely Holding Group.

Na de overname van het Chinese bedrijf werden een aantal Volvo fabrieken geopend in China. Toch worden hier niet de meeste Volvo’s geproduceerd. In het Belgische Gent en het Zweedse Göteborg rollen jaarlijks bijna 500.000 auto’s van de band.

7. Mini

Op nummer zeven vinden we het derde en laatste Britse automerk van onze lijst. Mini behoort tegenwoordig tot het Duitse BMW, maar werd in 1959 voor het eerst geproduceerd door de Britse Motor Corporatie. De originele uitvoering werd tot 2000 geproduceerd.

Na 2000 werd het merk overgenomen door BMW. De huidige mini’s zijn niet te vergelijken met het origineel. De nieuwe mini’s zijn dubbel zo zwaar als het origineel en er zijn uitvergrote opties met vier deuren beschikbaar.

8. Jaguar

We gaan door met het tweede Engelse automerk van onze lijst; Jaguar. Net als de Land Rover is Jaguar vandaag de dag onderdeel van het Indiase Tata Motors. Ook is het hoofdkantoor van Jaguar gevestigd in Coventry, Engeland.

Het in 1922 opgerichte merk SS produceerde de eerste Jaguar. Het bedrijf veranderde na de Tweede Wereldoorlog zijn naam in Jaguar. Waar er eerst vooral werd gefocust op de productie van motorfietsen met zijspan, ging Jaguar na de oorlog over op het produceren van sport- en luxewagens.

9. Alfa Romeo

Op nummer negen vinden we Alfa Romeo uit Italië. Na Fiat is Alfa Romeo het meest verkochte merk in Italië. Beide automerken vallen onder het overkoepelende bedrijf FCA Italy.

Alfa Romeo is vooral bekend door zijn sportwagens. Het merk reed mee tijdens het eerste Formule 1 seizoen en domineerde. Op één na werden alle races door Alfa Romeo gewonnen. Vandaag de dag rijdt Alfa Romeo, naast vele andere autoraces, nog steeds mee in de Formule 1.

10. Land Rover

We beginnen onze lijst met een automerk uit Engeland. De Land Rover is één van de oudste terreinwagen merken ter wereld. Alleen het Amerikaanse merk Jeep ging de Land Rover voor. De eerste Land Rover werd in 1948 gebouwd door het bedrijf Rover.

Rover is in 2005 failliet gegaan, maar het merk Land Rover bestaat nog steeds. Na onderdeel te zijn geweest van onder andere BMW en Ford werd het merk in 2008 ondergebracht bij het Indiase Tata Motors. Het hoofdkantoor van Land Rover is nog steeds gevestigd in Coventry Engeland.

11. Renault

De laatste op onze lijst is een Franse autofabrikant. Naast personenauto’s maakt Renault bedrijfsbusjes, tractoren, trucks en vliegtuigmotoren.

In tegenstelling tot de nummer 9, maakt Renault auto’s voor het volk. De goedkoopste auto is de Renault Twingo, die al nieuw te koop is voor iets meer dan 10.000 euro.

Renault is de marktleider en pionier wanneer het gaat om het maken van elektrische auto’s in Europa. De Renault Zoe is een prima gezinswagen met zeer goede prestaties en biedt plaats voor 4 personen. De auto is te koop voor een prijs van iets meer dan 20.000 euro, wat absoluut redelijk is.

12. Rolls-Royce

De Engelse autofabrikant Rolls-Royce Motor Cars is sinds 2003 een dochtermaatschappij van het Duitse BMW.

Rolls-Royce maakt auto’s voor de rijken. De goedkoopste auto van hun maak is de Rolls-Royce Ghost, met een instapprijs van 255.000 euro.

De allerduurste auto aller tijden is in de maak bij Rolls-Royce. De auto krijgt de naam ‘Boat Tail’, een verwijzing naar de zeldzame Boat Tails die Rolls in de jaren 20 en 30 produceerde. Er worden er maar 3 gebouwd, voor zeer speciale klanten. Aan deze auto hangt een prijskaartje van maar liefst 28 miljoen euro!

Ondanks dat door bijna alle autoproducenten druk zijn om elektrische auto’s te produceren, heeft Rolls tegenstribbelend toegezegd om in de komende 10 jaar 1 elektrische auto te bouwen. Hun (rijke) klanten willen het (nog) niet, en Rolls wil liever hun klanten bedienen dan meewerken aan een beter milieu, wat erg jammer is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Italiaanse Restaurants Van Nederland

Top 5 Beste Zweedse Automerken