Top 10 Beste Engelse Automerken

De beste Engelse automerken staan bekend om de kwaliteit en betrouwbaarheid. De Engelsen maken al jarenlang auto’s in allerlei segmenten, en hebben een aantal iconische wagens op hun naam staan. Wanneer we het hebben over de Britse fabrikanten, dan is variatie het belangrijkste. Sommige automerken hebben de productie (deels) naar andere landen verplaatst, maar blijven echte Engelse wagens.

Maar de Engelse automarkt is onvoorspelbaar. Sommige variaties of nieuwe modellen zijn zeer goed ontvangen, maar het gaat ook wel eens fout. Door de jaren heen zijn de Engelse merken over het algemeen duurder geworden dan bijvoorbeeld Japanse automerken, waarbij elegante, stijlvolle en sportieve modellen de boventoon voeren. Dit zijn de top 10 beste Engelse automerken.

1. Bentley

Beeld: Bentley

Het van origine Engelse merk Bentley is nog steeds het beste Engelse automerk. Bentley’s zijn niet goedkoop, maar zijn over het algemeen zeer ruim, en rijden als de beste. Het is dan ook vaak de favoriete auto van miljonairs, en komen met allerlei ingebouwde snufjes om reizen zo plezierig mogelijk te maken.

Een deel van de onderdelen van Bentley wordt tegenwoordig in Duitsland vervaardigd. De assemblage van de auto’s vindt echter nog steeds plaats in Engeland. Iedere Bentley wordt geheel op maat gemaakt voor de eigenaar, en voorzien van persoonlijke touches. De mensen die in een Bentley rijden, willen vaak niet meer anders, en het is een luxe ervaring waar maar weinig andere merken tegenop kunnen. 

2. Aston Martin

Beeld: Aston Martin

Het merk heeft er een behoorlijk aantal turbulente jaren op zitten sinds het begin in 1913. Aston Martin ging maar liefst 7 keer failliet, maar wist er in de laatste tien jaar weer helemaal bovenop te komen.

De meeste mensen kennen het Britse merk, want de auto’s zijn vaste gast in veel James Bond films. Mede dankzij de films is de Aston Martin DB lijn een van de bekendste ter wereld geworden. Met prachtige ontwerpen en een krachtige motor, behoren deze Engelse sportwagens tot de beste ter wereld. 

3. Jaguar

Beeld: Jaguar

Jaguar is en blijft een van de beste Britse automerken tot op heden. Het merk bestaat al tientallen jaren, en produceert auto’s van hoge kwaliteit. Veel mensen met een Jaguar rijden hier al jarenlang in, en de auto is zeer betrouwbaar waardoor je er honderdduizenden kilometers mee kunt rijden.

De C-, E- en D-Type Jaguar’s worden al sinds de jaren 50 gemaakt. Recentelijk is ook Jaguar overgestapt op elektrische modellen, waarvan de I-Pace het meest verkochte elektrische model van het merk is.

4. Rolls-Royce

Beeld: Rolls-Royce

Rolls-Royce is in 1998 deels in handen van BMW, maar blijft een Engels merk welke door veel mensen geliefd is. Rolls-Royce staat voor voor ongeëvenaarde luxe, en de auto’s kosten al snel een paar ton.

De auto’s worden deels in Duitsland geproduceerd, maar de finishing touch vind nog steeds in Engeland plaats waardoor Rolls-Royce nog steeds de trots van Engeland blijft. Het merk verkoopt jaarlijks nog steeds veel auto’s, en de Rolls Royce Phantom is de auto voor mensen die kiezen voor de ultieme luxe rij-ervaring. 

5. Lotus

Beeld: Lotus

Lotus behoort tot de beste lichtgewicht sportauto’s ter wereld. Waar veel andere merken ervoor hebben gekozen om diverse soorten auto’s te maken, blijft Lotus zich exclusief richten op het kenmerkende design en uitstekende prestaties van de sportwagens.

De Lotus Elise blijft het boegbeeld van het automerk. Het eerste model werd in 1996 gepresenteerd, en is tot op heden het meest succesvolle model van het merk. Lotus is ook zeer actief in de autosport, en doet al jaren mee in de Formule 1.

6. McLaren

Beeld: McLaren

McLaren begon met het produceren van Formule 1 wagens in 1993, en heeft sinds een aantal jaren ook diverse supercars voor autoliefhebbers. In 2011 kwam het eerste model uit, de MP4-12C, die direct aansloeg bij het publiek en ervoor zorgde dat McLaren er een hoop trouwe fans bij kreeg.

Sindsdien heeft het Engelse automerk naam voor zichzelf gemaakt. McLaren is nu een van de grootste concurrenten van Ferrari en Porsche. Het merk komt bijna jaarlijks met een model die qua prestaties en rijplezier het met gemak opneemt tegen andere sportwagens.

7. Land Rover

Beeld: Land Rover

Land Rover is tegenwoordig onderdeel van Tata Motors, maar blijft een van de meest verkochte Engelse automerken. Het merk produceert voornamelijk grotere SUVs, met diverse modellen die veel verkocht worden over de hele wereld.

De Defender en de Discovery zijn de paradepaardjes van Land Rover. De auto’s zijn zeer ruim, en kunnen ieder terrein aan. Land Rover produceert ook auto’s die wat minder kosten onder het merk Range Rover.

8. Morgan

Beeld: Morgan

Morgan is een Britse fabrikant van auto’s die trouw zijn gebleven aan de traditionele modellen van vroeger. De auto’s van Morgan worden nog steeds met de hand vervaardigd, en zijn onder andere nog steeds voorzien van het originele, houten frame.

De auto’s van Morgan zijn te herkennen aan hun opvallende design, waarbij de tweezitter met zeer lange motorkap een bekende verschijning is in Engeland. Veel mensen gebruiken de auto’s van Morgan om te gaan touren door de Engelse ‘countryside’ op een zonnige dag. Recentelijk is Morgan begonnen met de elektrische variant van de Three Wheeler, genaamd de EV3.

9. David Brown Automotive

Beeld: David Brown Automotive

David Brown Automotive is een opmerkelijke speler op de Engelse automarkt. Het merk maakt gebruik van bestaande ontwerpen en designs van onder andere Jaguar en Mini, en creëert op basis daarvan aangepaste auto’s voor liefhebbers.

Zo is de Speedback GT een kruising tussen een Jaguar en Aston Martin, en heeft David Brown Automotive recentelijk een nieuwe Mini op de markt gebracht onder de naam Mini Remastered met allerlei moderne snufjes.

10. Caterham

Beeld: Caterham Cars

We openen de lijst met het Engelse merk Caterham, welke een opmerkelijke geschiedenis heeft. In de jaren 60 begon Caterham Cars met het verkopen van de Lotus 7, maar al snel kocht het bedrijf de rechten om de auto zelf te produceren nadat Lotus daarmee stopte.

Het zijn opmerkelijk auto’s met modellen die je niet vaak tegenkomt. Opmerkelijk is dat een aantal van de Caterham modellen als doe-het-zelf kit beschikbaar zijn. Autoliefhebbers kunnen in naar schatting 80 tot 100 uur, hun eigen Caterham in elkaar zetten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Steden Van Kenia

Top 10 Mooiste Hondenrassen Ter Wereld